Quantcast
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΦΑΝΗ ΤΣΙΜΠΟΥΛΗ

Υπόθεση μεταφοράς απορριμμάτων στην Κοζάνη

ΦΑΝΗ ΤΣΙΜΠΟΥΛΗ*

Περνώντας οι μέρες, από το γεγονός της κατακύρωσης του μειοδοτικού(!) διαγωνισμού σε ανάδοχο που προσέφερε τιμή ανώτερη από την προβλεφθείσα και πολυσυζητηθείσα, οφείλουμε να αναφερθούμε σε κάποια στοιχεία που αφορούν το θέμα αυτό και ενδιαφέρουν τον κοινωνία.

Ξεκινάμε με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοζάνη, όπου κατά την συνεδρίασή του, την 15-11-2019, αποφασίζει να μεταφερθούν από την Κέρκυρα στην Κοζάνη  ποσότητα απορριμμάτων  23.700 τόνων, ξεκάθαρα και με σαφήνεια, χωρίς “μα”, “ίσως” “εάν” και λοιπούς γραμματικούς συνδέσμους…. (ΑΔΑ ΨΩΥ5ΟΞΦ4-Ε5Σ).

Στη συνέχεια και στις 2 του Φλεβάρη 2020, ο ΦΟΣΔΑ Κέρκυρας εγκρίνει σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΙΑΔΥΜΑ Κοζάνης , για εκτιμώμενη ποσότητα μεταφερομένων απορριμμάτων 23.700 τόνων (άρθρο 2 και άρθρο 4, ΑΔΑ 9ΡΛΖΟΞΗ7-ΜΣ6). Δεν αναφέρεται πουθενά “έως”, “ίσως” κ.λ.π.

Μεσολαβούν πλήθος δηλώσεις της δημάρχου Κ. Κέρκυρας και διαποντίων , περί κόστους μεταφοράς 58 ευρώ/τόνο σε έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο, ενδεικτικά αναφέρω εφημερίδα “Κέρκυρα Σήμερα” της 28-12-2019. Χαρακτηριστική και η δήλωση του Βουλευτή Κέρκυρας, Αλέκου Αυλωνίτη, μετά από συνάντηση με τον Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκο ο οποίος τον ενημέρωσε πως εντός του 2020 θα μεταφερθούν από Κέρκυρα σε Κοζάνη 23.700 τόνοι απορριμμάτων με τιμή μεταφοράς , 58 ευρώ/τόνο !!.

Και φτάνουμε στην απόφαση του ΦΟΣΔΑ Κέρκυρας για την έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου (ΑΔΑ ΩΛΚ7ΟΞΗ7-533), στο κείμενο της οποίας εμπεριέχεται και η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ή Προκήρυξη, για να γίνει πιο κατανοητό. Εδώ καλούνται οι υποψήφιοι ανάδοχοι να δώσουν την προσφορά τους για να επιλεγεί εκείνος που θα δώσει την χαμηλότερη τιμή. Στο κείμενο τούτο, συναντάμε για πρώτη φορά το “έως” 23.700 τόνους και εκτιμώμενη αξία 1.704.504 ευρώ, το οποίο επικαλείται, σήμερα, ως δικαιολογητικό λόγο το προεδρείο του ΦΟΣΔΑ. Όμως, αυτό δεν λέει τίποτα αφού στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) αναρτάται την 2-4-2020, περίληψη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος-προκήρυξης, η οποία κάνει λόγο για ποσότητα μεταφερομένων απορριμμάτων 23.700 με συνολικό κόστος 1.704.504. Κατά συνέπεια η διαίρεση δίνει 58 ευρώ+ΦΠΑ /τόνο σκουπιδιών…. Αυτά τα δεδομένα είχαν οι υποψήφιοι και αφού έκαναν τους υπολογισμούς τους, έδωσε ο καθένας την προσφορά του. Αν κάποιος από αυτούς, έκρινε ότι δεν είναι συμφέρουσα η τιμή, δεν έπρεπε να υποβάλει φάκελο. Και αφού ο “μειοδότης” της διαπραγμάτευσης έδωσε προσφορά με το ποσό των 115 ευρώ+ ΦΠΑ /τόνο, πώς εν μια νυκτί κατεβάζει την τιμή στα 76 ευρώ ΄+ ΦΠΑ και για μεταφορά ποσότητας 18.000 τόνων δηλ. 6.000 τόνοι λιγότεροι??? Τί υπολογισμούς είχε κάνει και πώς ανατρέπονται αυτοί μέσα σε ένα βράδυ????

Με τα δεδομένα αυτά, και δεν ξέρουμε ακόμα αν θα υποβληθούν ενστάσεις από τους εργολάβους που απερρίφθησαν, το βάρος πέφτει στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο ενεργεί (προσυμβατικό) έλεγχο νομιμότητας όλης της διαδικασίας και συγκεκριμένα, ελέγχει τις πράξεις ή παραλείψεις όλων των οργάνων, τη νόμιμη ανάληψη της δαπάνης, την καταλληλότητα και τη χρηματοπιστωτική ικανότητα των διαγωνιζόμενων, τη συμφωνία των όρων του υποβαλλόμενου σχεδίου συμβάσεως με τους όρους της πρόσκλησης – προκήρυξης κ.λ.π.

Με λίγες και απλές κουβέντες,  για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης και κινδύνου της δημόσιας υγείας, μας επέτρεψαν τη μεταφορά 23.700 τόνων απορριμμάτων μας στη Κοζάνη και μας ενέκριναν απευθείας ανάθεση (διαπραγμάτευση) του έργου, συνολικού κόστους 1.704.504 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 58 ευρώ + ΦΠΑ τον τόνο. Μετά από 4 περίπου μήνες (άρα εκλείπει και το κατεπείγον) κι ενώ πάει για ολοκλήρωση ο διαγωνισμός, κατακυρώνεται σε ανάδοχο-εργολάβο ο οποίος «προσφέρει 115 ευρώ /τόνο + ΦΠΑ!!!!!!! Επειδή ήταν εξωφρενικό το ποσό, έγιναν κάτι τηλεφωνήματα και την άλλη μέρα το ποσό «κατέβηκε» στα 76 ευρώ/τόνο+ ΦΠΑ και για λιγότερη ποσότητα σκουπιδιών κατά 6.000 τόνους!!!!!!! Είναι ηλίου φαεινότερον ότι κάτι δεν πάει καλά με τον διαγωνισμό αυτό και πρέπει οι υπεύθυνοι να δώσουν απαντήσεις και στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου αλλά κυρίως στην κερκυραϊκή κοινωνία …

*Είναι δημοτική σύμβουλος δήμου Κ. Κέρκυρας με την παράταξη “Κέρκυρα να Ζεις”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!