Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χιόνι, φιλί τ’ ουρανού, Γράφει η Ζωή Δικταίου*

Κέρκυρα, η αρχόντισσα που σπέρνει μάγια και θαύματα για να σε κατακτήσει από την πρώτη ματιά. Δεν πασκίζει να σε αιφνιδιάσει. Έχει τη διακριτικότητα να σε αφήνει ν’ ανακαλύπτεις την ομορφιά. Είτε σταθείς στην παλιά πόλη, είτε περπατήσεις πιο μακριά σε χωριά, ακρογιάλια και λόφους, θα θαυμάσεις αυτή τη γωνιά του παραδείσου την πνιγμένη σε λιόδεντρα και κυπαρίσσια. Συμβαίνει να σού είναι όλα οικεία. Όπου και αν σταθείς η μαγεία του τοπίου συνεχίζεται αδιάκοπη. Ακόμη και στις ακτές, εκεί που σκάει το κύμα θα σε ξαφνιάσουν πολλές φορές τα χοντρόκορμα δέντρα που θαρρείς ξεπηδούν σκίζοντας το ατλάζι της γαλαζοπράσινης επιφάνειας της θάλασσας. Θα χαρείς όλες τις οπτικές γωνιές. Μπορείς ν’ ακούσεις μια καρδιά αρχέγονη να χτυπά, να υπόσχεται, να σε περιμένει στις αγριοκαστανιές της πλατείας όταν αλαφροζυγιάζεται το τσουχτερό βοριαδάκι, να ερωτεύεται διατηρώντας την γοητεία άφθαρτη όχι μόνο την άνοιξη με την αποθέωση της ανθοφορίας, αλλά και τον χειμώνα, φτάνει να δεις ν’ ακροφιλά ειδυλλιακά τα μάτια σου, όχι ένας ήλιος πυρπολημένος, αλλά ο χιονισμένος ορίζοντας πάνω από τις γραφικές στέγες και την πυκνή βλάστηση.

Το χιονισμένο τοπίο της Κέρκυρας αποκτά επισημότητα μοναδική, λες και το νησί εκπληρώνει ένα άλλο τελετουργικό. Όταν εξομολογείται ο ουρανός, η φύση σε ιερή δραστηριότητα έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να ξεπεράσει τον πιο ευφάνταστο καλλιτέχνη. Κόντευε να νυχτώσει. Η αγέραστη πόλη είχε αρχίσει να τυλίγεται στην ομίχλη. Το νερό στα συντριβάνια με τις μαρμάρινες κρήνες άλλαζε σε μικρά κρύσταλλα. Και στα σπίτια, οι άκριες από τα κεραμίδια δεν έσταζαν πια. Τα φωτισμένα παράθυρα έδειχναν υπνωτισμένα. Οι αδέσποτες αγάπες σε τέτοιες νύχτες επιστρέφουν, αναζητώντας σε μια αγκαλιά ή μια θύμηση τη σωματική οικειότητα εκείνων που αγαπήθηκαν ως εραστές.  Το βλέμμα σε απορία. Οι παλιές ξεβαμμένες πόρτες στα μετόπισθεν της μνήμης άνοιξαν την κατάλληλη στιγμή, μια παραμονή πρωτοχρονιάς την ώρα που τα τελευταία αστικά λεωφορεία γλιστρούσαν στους δρόμους κι εσύ δεν θα ξεχνούσες τον λόγο που έμενες άυπνη, σε μια νύχτα που αγαπήθηκε πολύ.

*Είναι ποιήτρια

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!