Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Χρήσιμες συμβουλές για τη συντήρηση του σκάφους σας

Όσοι έχετε σκάφος γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να το συντηρείτε σωστά έτσι ώστε να εξασφαλίζετε ασφαλή πλεύση, παρέχοντας ασφάλεια τόσο σε εσάς όσο και στους επιβάτες.
Δε γίνεται κάποιος να είναι ιδιοκτήτης σκάφους-φουσκωτού σκάφους και να μη γνωρίζει βασικά πράγματα, για τη συντήρηση του σκάφους.
Ο κάθε ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει να εφησυχάζεται από τα προγραμματισμένα service του επαγγελματία τεχνικού γιατί υπάρχουν ενέργειες που υπάρχει πιθανότητα να πρέπει να καλύψει ο ίδιος.

Παρακάτω ακολουθούν βασικές συμβουλές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή κατάσταση του σκάφους σας και του κινητήρα του.

Φροντίδα Σκάφους

  • Πλύσιμο και και καθάρισμα του σκάφους όταν βγαίνει από το με ενδεικνυόμενα υλικά καθαρισμού.
  • Βγάζουμε από τους αποθηκευτικούς χώρους, όλα τα σωστικά μέσα, τα καθαρίζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
  • Το σκάφος που παραμένει στη θάλασσα πολλές ημέρες ακίνητο και δεν έχει περαστεί με υφαλόχρωμα, τότε πιάνει στη γάστρα, πόδι κινητήρα κλπ πρασινίλα και στρειδώνα.
    Το καθάρισμα πρέπει να γίνεται όταν βγαίνει από το νερό αμέσως με πιεστικό μηχάνημα.
  • Να θυμόσαστε ότι μια κακή και μη λεία επιφάνεια στα ύφαλα σημαίνει μείωση ταχύτητας και αύξηση κατανάλωσης καυσίμων.
  • Όταν πρόκειται για φουσκωτό σκάφος μετά τον καθαρισμό και αφού στεγνώσουν τα μπαλόνια σκάφους , τα περνάμε με γαλάκτωμα σιλικόνης για να τα προστατεύσουμε.
    Υπάρχουν στην αγορά ειδικά καθαριστικά για τα μπαλόνια σκαφών.
  • Καθάρισμα και περιποίηση των καθισμάτων – μαξιλαριών του σκάφους
    Μην ξεχνάτε πως ο ήλιος και η άμμος  καταστρέφουν τις ταπετσαρίες!
    Ο καθαρισμός τους γίνεται με χρήση κατάλληλων προϊόντων καθαρισμού αλλά και περιποίησης, ώστε να κρατήσουν την αρχική τους όψη. 

 

Καθάρισμα & Συντήρηση Ανοξείδωτων Μερών

Ένα καλό γυαλισμένο ανοξείδωτο απαλλαγμένο από βρωμιές, αλάτι, σκουριές θα έχει λιγότερη οξείδωση και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Χρησιμοποιείστε τα κατάλληλα καθαριστικά για το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Όταν οι ανοξείδωτες κατασκευές του σκάφους δεν συντηρούνται σωστά και με τα απαραίτητα και εξειδικευμένα προϊόντα έχουμε πρόβλημα.
Μην επαναπαύεστε το αλάτι λειτουργεί καταλυτικά στη διαδικασία της οξείδωσης έστω και αν αυτή είναι επιφανειακή!

 

Φροντίδα Εξωλέμβιας Βάρκας

  • Ξεπλένετε το κινητήρα της εξωλέμβιας βάρκας μετά από κάθε χρήση.  Αυτή είναι η πιο σημαντική εργασία, γιατί το ξέπλυμα καθαρίζει το εσωτερικό του κινητήρα από εναποθέσεις αλατιού, βρωμιάς, άμμου .
  • Τοποθετούμε τα ειδικά αυτιά στις υποδοχές του ποδιού και δουλεύουμε το κινητήρα τουλάχιστον 15 λεπτά πάντα στο ρελαντί και ελέγχουμε αν το ενδεικτικό νερού τρέχει με πίεση.
  • Όταν αρχίσει να τρέχει πιο ζεστό νερό σημαίνει ότι άνοιξε ο θερμοστάτης ένδειξη ότι λειτουργεί, αν όχι χρήζει αλλαγής.
  • Ανοίγουμε το καπάκι του κινητήρα της μηχανής και ρίχνουμε νερό στη λεκάνη του για να απομακρυνθούν τα άλατα.
  • Συχνά ελέγχουμε την υδατοπαγίδα για ύπαρξη νερού ή σκουπιδιών και προσοχή μυρωδιά καυσίμου σημαίνει διαρροή.
  • Ελέγχουμε το λάδι και αν διαπιστώσουμε χαμηλά επίπεδα, το συμπληρώνουμε με τις ίδιες προδιαγραφές με το αρχικό και ενημερώνουμε τον μηχανικό στο σέρβις.
  • Ελέγχουμε την προπέλα της μηχανής για τυχόν στραβωμένα ή σπασμένα πτερύγια, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να επιφέρει ζημιά στο σύστημα μετάδοσης έως και κόψιμο του άξονα.
    Είναι απαραίτητο να έχετε στο σκάφος μία δεύτερη προπέλα.

 

Συντήρηση Τιμονιού Σκάφους

Στρίβοντας το τιμόνι μεταφέρεται μέσω μιας ντίζας ο μεταθέτης στο μπρακέτο της εξωλέμβιας γυρίζοντας τη μηχανή στην κατεύθυνση που θέλουμε.

Αν λοιπόν δεν θέλουμε να βρούμε το τιμόνι μας κολλημένο, θα πρέπει να λιπαίνουμε με ειδικά λιπαντικά σκαφών συχνά το μεταθέτη γυρίζοντας τη μηχανή προς τα δεξιά και αριστερά.

Εκεί που σπάει είναι η ένωση του συρματόσχοινου της ντίζας με το μεταλλικό ακροδέκτη. Γιατί όταν δεν γρασάρεται σκουριάζει και υπάρχει αποκόλληση.

Αυτή η άκρως επικίνδυνη κατάσταση, η οποία θα δημιουργηθεί γυρίζοντας το σκάφος ξαφνικά και απότομα δεξιά ή αριστερά, χωρίς να έχουμε εμείς τον έλεγχο μας θυμίζει το γιατί πρέπει να φοράμε πάντα το Quick Stop.

 

Μην αμελείτε τη συντήρηση του σκάφους σας και να εμπιστεύεστε πάντα εξειδικευμένα καταστήματα με ναυτιλιακά είδη για την αγορά των απαραίτητων καθαριστικών.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!