Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Χ.Θεοδόσης: Όνειρό μου η συμμετοχή το ’22 στη Χειμερινή Ολυμπιάδα

Στη ζωή υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που αναβάλουν ακόμα και το πιο απλό πράγμα, για «αύριο», το οποίο κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια και αυτοί που βάζουν στόχους και τους πετυχαίνουν. Τόσο απλά.

Ο Κερκυραίος κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων και «ice man»Χάρης Θεοδόσης ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Σε εκείνη των ανθρώπων που ανυπομονούν να έρθει η επόμενη μέρα, για να φτάσει ακόμα πιο κοντά σε κάθε στόχο που έχει θέσει. Από τους πρωταγωνιστές της χώρας αρχικά στην υπερμαραθώνια κολύμβηση και τελευταία στη κολύμβηση σε παγωμένο νερό (ice swimming) έχει ταυτιστεί με την υπέρβαση, ενώ έχει σηκώσει ψηλά τις σημαίες Ελλάδας και Κέρκυρας στα πέρατα του κόσμου.

Ο άνθρωπος του οποίου η θάλασσα και το νερό γενικότερα είναι προέκταση της φύσης του, έκανε κατάθεση ψυχής, μιλώντας στην «ΚΣ». Αναφέρθηκε στις πρώτες του βουτιές. Στο τι τον ώθησε να γίνει κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων. Για το πως έγινε ο πρώτος Έλληνας «ice man», με την βούλα της Διεθνούς Ομοσπονδίας IICE. Για την παρθενική & μοναδική συμμετοχή εκπροσώπου της χώρας μας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Και τέλος για το μεγάλο του όνειρο να πάρει μέρος στην ερχόμενη Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2022, που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί από 4-20 Φεβρουαρίου 2022 στο Πεκίνο.

Όποτε έβλεπα θάλασσα βουτούσα
Ο Χάρης Θεοδόσης γεννήθηκε το 1976 στην Κέρκυρα και όπως αφηγείται ο ίδιος: «Όπως μου έλεγαν οι γονείς μου, από μικρή ηλικία, χειμώνα-καλοκαίρι, όποτε έβλεπα θάλασσα βουτούσα. Σε ηλικία οκτώ ετών γράφτηκα στο ΝΑΟΚ, όπου έκανα τις πρώτες μου χεριές σε ελεύθερο και ύπτιο στο ανοιχτό κολυμβητήριο του Ομίλου. Αργότερα πέρασα στην Γυμναστική Ακαδημία και όταν τελείωσα αποφάσισα να γίνω κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων ανοιχτής θάλασσας. Στην απόφασή μου αυτή με οδήγησε η ανάγκη να βιώσω την απόλυτη ελευθερία και να νιώσω τη δύναμη που εκπορεύεται από τη διαρκή προσπάθεια ενός μοναχικού ανθρώπου, υπό ακραίες συνθήκες , κάθε εποχή του χρόνου, να αγγίξει την άγρια ομορφιά και να διασχίσω κολυμπώντας όλους τους ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια σε κάθε γωνιά της γης».

Κάπως έτσι άρχισε η περιπέτειά μου…
Η περιπέτειά του, στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων, όπως μας αναφέρει: «Ξεκίνησε το 2003 με τη συμμετοχή στον διεθνή αγώνα Καλαμάτας-Κορώνης 30 χλμ, όπου κατέλαβα την 6η θέση με χρόνο 9 ώρες και 58΄. Το γλυκό αποτύπωμα από τον αγώνα αυτό συντέλεσε στο να εντατικοποιήσω τις προπονήσεις μου για να διεκδικήσω με αξιώσεις μεγαλύτερες συγκινήσεις. Συνέχισα να παίρνω μέρος στις εγχώριες διοργανώσεις (διάπλους Μεσσηνιακού κόλπου, διεθνής κολυμβητικός διάπλους κόλπου Κεφαλληνίας, διάπλους Σαγιάδα-Κέρκυρα κ.α) και το 2008 για πρώτη φορά συμμετείχα εκτός Ελλάδος στον Διάπλου 35 χλμ της Μάγχης.Ήταν ένας αγώνας με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Είχαμε εκκίνηση τις 02.30 το πρωί και μέχρι να γίνω μέρος της θάλασσας, ένας αδιόρατος φόβος στοιχειωμένος από μια ανασφάλεια είχε εμποτίσει κάθε ίνα του κορμιού μου. Η αίσθηση όμως της ηρεμίας που ένιωθα, αφού κολυμπούσα με τη συνοδεία μόνο ενός σκάφους ήταν απερίγραπτη».

Η στήριξη από την οικογένεια Χανδρή
Όπως μας είπε: «Μετά το 2010 με τη βοήθεια της οικογένειας Χανδρή κολύμπησα στις μεγαλύτερες λίμνες της Ευρώπης, τη Βόρεια θάλασσα και την Βαλτική». Ο Χάρης Θεοδόσης στάθηκε στην ιδιαιτερότητά, που είχε γι αυτόν η συμμετοχή του το 2014 στον Διάπλου της Βαλτικής, επισημαίνοντας: «Ήταν ένας αγώνας ιδιαίτερος για μένα, λόγω της συναισθηματικής φόρτισης, που με διακατείχε για δύο λόγους. Έγινα ο πρώτος Έλληνας, που κολύμπησε την απόσταση 28 χλμ, Γερμανία-Δανία σε 7 ώρες 36΄, ενώ ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στη μνήμη της κυρίας Μυρτώ Χανδρής. Μίας ευγενικής ψυχής, που το φιλανθρωπικό της έργο προσέφερε πολλά στον τόπο μας».

Στροφή στο ice swimming
Σύμφωνα με τον κερκυραίο υπερκολυμβητή: «Αγώνας ορόσημο στην καριέρα μου ήταν το 2016 ο διάπλους 40 χλμ Ιρλανδίας-Σκωτίας. Λόγω της εξαιρετικής αντοχής μου στο κρύο, μου έγινε πρόταση από την Ιρλανδική Ομοσπονδία Ice Swimming να ασχοληθώ με την κολύμβηση σε παγωμένο νερό και αφού αποδέχτηκα την πρόκληση, οι Ιρλανδοί είναι μέχρι τώρα στο πλευρό μου προπονητικά. Έτσι πλέον τους καλοκαιρινούς μήνες κολυμπάω υπεραποστάσεις άνω των 25 χλμ στη Βόρεια Ευρώπη, σε παγωμένα νερά και το χειμώνα στις διοργανώσεις αγώνων ice swimming.

Πρώτος και μοναδικός Έλληνας ICE MAN
Ο Χάρης Θεοδόσης άνοιξε μία νέα σελίδα στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης. Είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής κολύμβησης στον οποίον η Διεθνής Ομοσπονδία IISA του απένειμε τον τίτλο του «International Ice Swimmer». Ενώ είναι ο πρώτος και μοναδικός μέχρι τώρα Έλληνας, που πήρε μέρος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Όπως μας είπε: «Τον Μάρτιο 2019 προκρίθηκα και συμμετείχα στο World championship, που διοργανώθηκε Μουρμάνσκ της Ρωσίας. Εκπροσώπησα τη χώρα μου, κολυμπώντας στο επίσημο αγώνισμα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, το 1χλμ, σε ένα από τα πιο κρύα μέρη του πλανήτη, σε θερμοκρασία νερού μηδέν, καταλαμβάνοντας την 39η θέση σε σύνολο 63 αθλητών. Το 2020 στη σειρά των Παγκοσμίων κυπέλλων ήμουν 22ος μεταξύ 67 αθλητών και προκρίθηκα πάλι ως μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας για το World championship, που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, ωστόσο λόγω κορωνοϊού ακυρώθηκε».

Ευτυχώς που υπάρχουν συγγενείς, φίλοι & η Aegean
O ίδιος εκφράζει το παράπονό του, που δεν έχει καμία στήριξη από την πολιτεία και την αυτοδιοίκηση. Ενώ εκφράζει τις ευχαριστίες του προς «τον μεγάλο μου χορηγό την Aegean, η οποία από το 2016 και μετά έχει αναλάβει τις μεταφορές μου. Ενώ, όλα τα άλλα έξοδα τα πληρώνουν συγγενείς, φίλοι και οικογένειες από το εξωτερικό, εκεί που κάνω προετοιμασία».

Όνειρό μου η Χειμερινή Ολυμπιάδα το 2022
Ο πήχης του Χάρη Θεοδόση δεν μένει δ για πολύ λίγο καιρό στο ίδιο σημείο. Συνεχώς ανεβαίνει. Όπως μας αποκαλύπτει όνειρό του είναι η να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν 4-20 Φεβρουαρίου 2022 στο Πεκίνο. Ο συμπατριώτης μας «ice man», αυτόν τον καιρό βρίσκεται στην Κέρκυρα και σε καθημερινή βάση προπονείται 4-5 ώρες κυρίως βραδυνές ώρες και με τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, είτε στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ, του οποίου είναι αθλητής, είτε στην θάλασσα της Γλυφάδας.

Το μεγαλύτερο αγαθό είναι η Υγεία
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση μαζί του, στέλνει το μήνυμα ότι «Στη δύσκολη εποχή, που ζούμε ας αναλογιστούμε ότι το μεγαλύτερο αγαθό είναι η υγεία μας. Και για να το διασφαλίσουμε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής. Η άθληση, η υγιεινή διατροφή και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο είναι τα συστατικά που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής μίας κοινωνίας».

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!