Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Ψήφισμα Πινακοθήκης Δήμου Κέρκυρας για την Αγιά Σοφιά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πινακοθήκης Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων πραγματοποίησε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 την 3η τακτική συνεδρίαση όπου αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ομόφωνου ψηφίσματος:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πινακοθήκης Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων καταδικάζει απερίφραστα τη μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από Μουσείο σε Ισλαμικό Τέμενος.

Από το 1934, όταν με διάταγμα ο Ναός της Αγίας Σοφίας ξεκίνησε να λειτουργεί ως Μουσείο και ιδίως από το 1985 όταν εντάχθηκε στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Αγία Σοφία, χώρος κορυφαίας αρχιτεκτονικής και εικαστικής έκφρασης της Χριστιανικής Θεολογίας, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, ενώνοντας και όχι διχάζοντας, ανθρώπους και πολιτισμούς.

Η Αγία Σοφία, όπως κάθε μνημείο αυτής της εμβέλειας, δεν ανήκει στη συγκεκριμένη κρατική οντότητα. Ανήκει σε ολόκληρη την οικουμένη, όπως οικουμενικές είναι οι αξίες του Πολιτισμού.

Η μετατροπή της σε τζαμί παραβιάζει τις αρχές της θρησκευτικής ελευθερίας, το πνεύμα και τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά και τις αποφάσεις της UNESCO. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης της Τουρκίας εντάσσεται σε μία μακρά σειρά δράσεων, με στόχο να πληγούν μνημεία που ήταν ή είναι ακόμη, τόποι λατρείας, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες ιδεολογίες και πολιτικές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πινακοθήκης Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων απευθύνει έκκληση στους αρμόδιους Διεθνείς Φορείς, την Ελληνική Κυβέρνηση,  το Υπουργείο Πολιτισμού, τα Πανεπιστημιακά και Πολιτιστικά Ιδρύματα της χώρας, τους Βουλευτές του Νομού Κέρκυρας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Κέρκυρας, προκειμένου να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και ο χαρακτήρας του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.»  

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!