Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

10 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι ένα από τα πιο φημισμένα νησιά της Ελλάδας και όχι αδίκως. Κρύβει πολλές ομορφιές και φιλοξενεί μοναδικές παραλίες. Για τρία βασικά στοιχεία φημίζεται η Κέρκυρα: το Ποντικονήσι της, τα εντυπωσιακά πασχαλινά έθιμα, και τις πολυάριθμες φιλαρμονικές ορχήστρες.

Η Κέρκυρα όμως σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό. Σαν Γεωγραφικοί συγκεντρώσαμε τα 10 πιο ενδιαφέροντα πράγματα για την Κέρκυρα, μερικά από τα οποία είναι πιθανό να μην γνωρίζουν ούτε οι ντόπιοι. Πάμε να τα δούμε!

 

  1. Από που έχει πάρει το όνομά του το Ποντικονήσι;
Το Ποντικονήσι

 

 

Το Ποντικονήσι είναι ένα από τα ορόσημα του νησιού. Αναφέρεται μέχρι και στο γνωστό άσμα “Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι”. Από πού πήρε το όνομά του όμως; Υπάρχουν δύο κυρίαρχες απόψεις. Η πρώτη αφορά το σχήμα του νησιού που από ψηλά μοιάζει με ποντίκι και η δεύτερη που υποστηρίζει ότι το όνομα δόθηκε στο νησάκι από τους Πόντιους Μοναχούς που κατέφθασαν στο νησί κατά τον 10ο αιώνα μ.Χ.

 

  1. Η Κέρκυρα έχει 16 μπάντες Φιλαρμονικής

 

Στην Κέρκυρα η ιστορία με τις φιλαρμονικές ορχήστρες ξεκινάει πίσω στο 1837 όταν οι Άγγλοι επί Αγγλοκρατίας, αρνήθηκαν να συνοδεύσουν με την μπάντα τους τη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα. Οι Κερκυραίοι το 1840 δημιούργησαν τη δική τους φιλαρμονική, τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας. Ακολούθησαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα Μάντζαρος (πήρε το όνομά της από τον Νικόλαο Μάντζαρο που μελοποίησε τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας), η Φιλαρμονική Ορχήστρα Καποδίστριας κ.α. Σήμερα υπάρχουν 16 μπάντες φιλαρμονικής, απαρτιζόμενες συνολικά από περίπου 2.000 μέλη.

 

 

  1. Η Κέρκυρα έχει περισσότερα από 213 σπήλαια

 

Στο νησί υπάρχουν περισσότερα από 213 σπήλαια. Στο παρελθόν πολλά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για πρακτικούς λόγους, όπως αποθήκευση τροφίμων ή και για την παλαίωση προϊόντων όπως τυριά, αλκοολούχα ποτά, καθώς το σκοτάδι και οι σταθερές θερμοκρασίες αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για τέτοιες περιπτώσεις. Αυτά τα σπήλαια ονομάζονται “κάβες”. Άλλα σπήλαια χρησιμοποιήθηκαν ως κρυψώνες και κρησφύγετα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

 

 

  1. Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα
Η πρώην βασιλική κατοικία Μον Ρεπό (φωτογραφία:wikipedia)

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος “Δούκας του Εδιμβούργου” και σύζυγος της τέως βασίλισσας Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου γεννήθηκε στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στο Παλάτι Μον Ρεπό. Ο Φίλιππος ήταν γόνος της ελληνικής και δανικής Βασιλικής οικογένειας του οίκου Σλέσβιχ – Χόλσταϊν – Σόντερμπουργκ – Γκλύξμπουργκ. Γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921 στην Έπαυλη του Μον Ρεπό. Η οικογένεια του εξορίστηκε όταν ήταν ακόμα βρέφος.

 

  1. Πως προέκυψε η ονομασία Corfu;

 

Το πρώτο όνομα του νησιού ήταν Κόρκυρα, προερχόμενο από τους δωριείς ενώ άλλα ονόματα του νησιού ήταν Δρεπάνη και Μάκρις (για το μακρόστενο σχήμα του). Το corfu προέκυψε από την ελληνική λέξη Κορυφώ που ήταν η ονομασία του νησιού κατά την βυζαντινή περίοδο. Το Κορυφώ με τη σειρά του έχει δύο εκδοχής προέλευσης. Σύμφωνα με την πρώτη το Κορυφώ βγαίνει από τις δύο κορυφές του όρους Παντοκράτορας και του όρους Στραβοσκιάδι που βλέπει κανείς στο καθώς πλησιάζει στο νησί. Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι το Κορυφώ ήταν η ονομασία του νησιού κατά την Μεσαιωνική εποχή, όπου η πόλη είχε δύο οχυρωμένες κορυφές.

 

  1. Είναι στοιχειωμένο το Αγγλικό Νοσοκομείο;

Το Αγγλικό Νοσοκομείο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1835. Χτίστηκε την περίοδο της αγγλοκρατίας για την περίθαλψη των Άγγλων στρατιωτών. Λειτούργησε σαν στρατιωτικό νοσοκομείο και ως στρατηγείο, αλλά το πίσω μέρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εκτελέσεων και κάποια δωμάτια ως θάλαμοι βασανιστηρίων. Το 1943 κάηκε ολοσχερώς μετά από γερμανικό βομβαρδισμό οδηγώντας στο θάνατο σχεδόν όλους όσους βρίσκονταν μέσα. Το νοσοκομείο ανακαινίστηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς και ύστερα από τον Ελληνικό στρατό. Εγκαταλείφθηκε το 1980. Υπάρχουν μαρτυρίες που λένε ότι έχουν ακούσει τραυματίες να ουρλιάζουν και μορφές στρατιωτών να περιφέρονται εντός και εκτός του χώρου.. Κανείς δεν γνωρίζει αν είναι αλήθεια και πολλοί το αμφισβητούν.

 

  1. Η παραλία Αρίλλας αλλάζει σχήμα
Η παραλία του Αρίλλα

 

Η παραλία του Αρίλλα βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού και αλλάζει σχήμα. Οριοθετείται από τους γκρεμνούς Γράβες και Διάφνες, οι οποίοι είναι από άργιλο και χώμα και διαβρώνονται δεκάδες εκατοστά κάθε χρόνο. Ο άνεμος και ο προσανατολισμός του είναι υπαίτιοι για το σχήμα της παραλίας. Το πλάτος της μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγες ώρες όταν οι άνεμοι είναι ισχυροί. Ο νοτιοδυτικός άνεμος συνήθως αφαιρεί την αμμουδιά ενώ ο βορειοδυτικός την ξαναφέρνει.

 

  1. Η Κέρκυρα δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Τούρκους

Η Κέρκυρα είναι μία από τις περιοχές που δεν κατέκτησε ποτέ η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πραγματοποιήθηκαν πολιορκίες αλλά οι Τούρκοι δεν στάθηκαν ποτέ ικανοί να καταλάβουν το νησί. Η άμυνα των κάστρων και η συμβολή των Βενετσιάνων ήταν αρκετές ώστε να εμποδίσουν την κατάκτηση από τους Οθωμανούς.

 

  1. Είναι το τσούγκρισμα κατάρα;

Όταν θέλετε να τσουγκρίσετε το ποτήρι σας με κάποιον άλλο αποφύγετε να ακουμπήσετε το κάτω μέρος του ποτηριού σας πάνω από το ποτήρι του άλλου. Αν το κάνετε σημαίνει ότι προσπαθείτε να ρίξετε μια κατάρα στο άλλο πρόσωπο!

 

 

  1. Η Κέρκυρα έχει πάνω από 115 παραλίες
Ο κόλπος της Παλαιοκαστρίτσας (φωτογραφία:wikipedia)

 

Η Κέρκυρα έχει μία μεγάλη ακτογραμμή, 217 χιλιομέτρων. Όπως φαντάζεστε σε αυτή την ακτογραμμή υπάρχουν σχηματισμένες πολλές παραλίες και κολπίσκοι. Υπολογίζεται ότι οι παραλίες της Κέρκυρας είναι από 115 μέχρι 119.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!