Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Ο συγγραφέας Δ. Νομικός στην «Κέρκυρα Σήμερα»

Το νέο βιβλίο του Δ. Νομικού «Πες μου Δάσκαλε» για την αγάπη, τον φόβο και την ευτυχία, αναλύει θεμελιώδη ανθρώπινα ζητήματα και πως μπορεί κανείς να οδηγηθεί στην καλύτερη διαχείρισή τους. Η ομότιτλη τριλογία λειτουργεί ως βιβλίο αυτοβοήθειας και δίνει μια νέα πνοή σε θέματα  που μας απασχολούν όλους.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΑΝΣΥ ΔΟΡΔΟΚΙΔΟΥ

 

Ο κ. Νομικός μίλησε στην ΚΣ για το νέο δημιούργημα του και τη συμβολή του στον τρόπο σκέψης του καθενός μας:

 

Πως ξεκίνησε η σχέση σας με την συγγραφή;

«Η σχέση μου με την συγγραφή είναι ένα λίγο περίεργο και ίσως τυχαίο γεγονός. Ένας γνωστός μου εξέδιδε μια φυλλάδα και αποφάσισα να γράψω ένα κείμενο. Ο ίδιος μου είπε ότι δεν μπορεί να το δημοσιεύσει διότι περιείχε πολύ υλικό, ωστόσο μου συνέστησε να το μετατρέψω σε βιβλίο. Έτσι το 2010 βγήκε το πρώτο μου βιβλίο το οποίο πήγε αρκετά καλά».

 

Φαίνεται να δίνετε νέο πρίσμα σε θεματικές που έχουν αναλυθεί κι αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο, πως αλλάζετε την αντίληψη μας για την αγάπη μέσα από αυτό το βιβλίο;

«Το βιβλίο πραγματεύεται την αγάπη και τον φόβο, την ευτυχία, την πραγματικότητα και τη ζωή. Η αντίληψη του αναγνώστη αλλάζει γιατί μαθαίνει ότι το νόημα είναι να αλλάξει τις ερωτήσεις ώστε να βρει τις απαντήσεις στα θεμελιώδη ανθρώπινα ερωτήματα. Καθένας πρέπει να καταλάβει ποιος είναι, ότι είναι ένα «ολόκληρο», δεν ψάχνει το άλλο του μισό, αλλά έναν ολόκληρο άνθρωπο για να βαδίσουν παρέα. Αυτή είναι η διαφορά του μηνύματός μου, το οποίο είναι διαφορετικό από τη συνήθη κοινωνική γραμμή και τάση που επικρατεί. Οι απαντήσεις που δίνονται στο βιβλίο σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον αναγνώστη να αλλάξει τις παραδοσιακές ερωτήσεις. Η δουλειά για την εύρεση των απαντήσεων είναι προσωπική για τον καθένα. Προσπαθώ με τα βιβλία μου να οδηγήσω τον αναγνώστη να βρει τις λύσεις, όχι να του τις δώσω εγώ.  Ό,τι γράφεται μέσα είναι απόλυτα ρεαλιστικό, μπορούμε να το πετύχουμε. Πολλά από τα κείμενα, είναι παρακίνηση και για εμένα τον ίδιο».

 

Πως εμπνευστήκατε την συγκεκριμένη θεματολογία;

«Το έργο ολοκληρωμένο απαρτίζεται από δώδεκα θεματολογίες και λόγω όγκου χωρίζεται σε τρία βιβλία. Κάθε βιβλίο περιέχει τέσσερις θεματολογίες. Κάθε θεματολογία αφορά τον άνθρωπο: η ευτυχία, η ζωή, η πορεία, η αγάπη. Πηγή έμπνευσης μου, ήταν οι δικές μου ερωτήσεις, τι απαντήσεις μπορούμε να έχουμε πάνω σε τέτοια ερωτήματα. Τι είναι η αγάπη; Τι θα μπορούσε να με βοηθήσει να ξεπεράσω το φόβο; Μέσα σε αυτή την πορεία, ανακάλυψα ότι μάλλον οι ερωτήσεις μας είναι χαζές, υπάρχουν από την δημιουργία της ανθρωπότητας. Όλοι οι άνθρωποι τα ίδια προβλήματα έχουμε, στέγη, τροφή, συντροφιά, δουλεία, οικογένεια. Μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά τις ίδιες ερωτήσεις εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια. Μάλλον για να μην έχουμε απαντήσεις , είναι χαζές οι ερωτήσεις.

Αποφάσισα λοιπόν, ότι πρέπει να ψάξουμε να βρούμε πιο σαφείς ερωτήσεις  ώστε να έχουμε και σαφείς απαντήσεις. Πάνω σε αυτό το κομμάτι έγινε όλη η δουλειά με μια δική μου φιλοσοφική τοποθέτηση της ζωής».

 

Από ποια πηγή αντλήσατε πληροφορίες για το διήγημα σας;

«Από όλη τη ζωή. Στα 13 μου πέρασα τη μέθοδο Σίλβα, μια γνωστή μέθοδο προσωπικής ανέλιξης, η οποία με επηρέασε πολύ. Την εποχή εκείνη, ήμουν ο νεαρότερος απόφοιτος πανελληνίως. Στα 17 μου, πήγα σε μια ψυχαναλυτική μέθοδο του Κ. Φωτεινού σαν νέος με πολλές απορίες. Ήμουν εκεί για τρία χρόνια, άλλαξε η οπτική μου, άρχισα να βρίσκω τον εαυτό μου και να αναπτύσσω περισσότερο το διαισθητικό κομμάτι στην ζωή. Από εκεί και έπειτα, ξεκίνησα πολύ διάβασμα, νευροφυσιολογία, ψυχολογία, ό,τι σχετιζόταν με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Έτσι, έβγαλα ένα συμπέρασμα: οι άνθρωποι κάνουμε χαζές ερωτήσεις. Οι άνθρωποι που κάνουν έξυπνες ερωτήσεις είναι το 5% και αυτό ευημερεί και προχωρά».

 

Πως λύνεται η αντίθεση της αγάπης με τον φόβο μέσα από το βιβλίο σας;

«Είναι το ίδιο νόμισμα. Στην δική μου αντίληψη, στην πίσω πλευρά της αγάπης γράφει φόβο. Εξαρτάται ποια πλευρά του νομίσματος θα σου τύχει. Ο φόβος είναι κάτι που μας δίδαξαν. Πέραν του ενστικτώδους φόβου, κανένας άνθρωπος δεν θα είχε λόγο να φοβάται αν δεν ερχόταν η εκμάθηση του φόβου από την κοινωνία. Το κατά πόσο αυτό το κομμάτι το κάνουμε λειτουργικό ή το αφήνουμε να μας δυσκολέψει είναι στο χέρι μας. Εμείς επιλέγουμε εάν θα αγαπάμε ή θα φοβόμαστε. Λέω χαρακτηριστικά σε ένα κείμενό μου «από φόβο, χάσαμε την αγάπη».

 

Τι θα σας απασχολήσει στη συνέχεια;

«Επαγγελματικά, είμαι πλέον lifecoach, με πιστοποίηση από το Καποδιστριακό, έχω πάρει μια βεβαίωση στη διαχείριση γονέων και παιδιών πάνω στο θέμα του διαζυγίου. Παράλληλα, πήρα και μια βεβαίωση σπουδών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την συμβουλευτική και την προπονητική ζωής. Τέλος, πήρα πιστοποίηση στο mindfulness(ενσυνειδητότητα) το οποίο είναι πιο ευέλικτο και ελαφρύ από τον διαλογισμό. Συγγραφικά, υπάρχει άλλο ένα βιβλίο μετά το τέλος αυτής της τριλογίας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και θα ήθελα να ξαναβγάλω και το πρώτο βιβλίο. Επομένως, μιλάμε για τρία ακόμη βιβλία. Η Κέρκυρα που μένω άλλωστε, είναι ένας υπέροχος τόπος με ηρεμία για να ξεκινήσω να γράφω το επόμενο βιβλίο μου».

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!