Quantcast
SLIDERΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ένταση στην Ήπειρο για τα σκουπίδια της Κέρκυρας

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Οι συζητήσεις για την ενδεχόμενη μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα στα Γιάννινα ήταν αυτές που κυριάρχησαν στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκο ενώπιον των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων.

Στις αντιδράσεις δημάρχων κυρίως από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας ότι η περιοχή δεν μπορεί να συναινέσει σε μία τέτοια πιθανότητα καθώς οι δυνατότητες των ΧΥΤΑ είναι περιορισμένες η απάντηση του Γενικού ήταν σαφής, ξεκάθαρη και σε πολύ υψηλούς τόνους.

«Η διαχείριση των έργων δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Κυρίως δε τα έργα δεν είναι ιδιοκτησίας του…. Δεν μπορεί να σταθεί τέτοια συζήτηση… Κάνω πως δεν άκουσα φωνές που λένε ότι δεν παίρνουμε σκουπίδια όταν μάλιστα δεν έχει καλυφθεί η δυναμική του εργοστασίου… Είμαι ξεκάθαρος. Τα έργα έγιναν με χρήματα του ΕΣΠΑ, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών. Μπορούν λοιπόν να χρησιμοποιηθούν για να λύνουν προβλήματα σε έκτακτες καταστάσεις και για λόγους υγείας…» ανέφερε σε θερμούς διαλόγους που είχε κυρίως με την Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, τον Δήμαρχο Άρτας Χρήστο Τσιρογιάννη αλλά και την αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλα Μπραίμη.

Νωρίτερα σε δηλώσεις που είχε κάνει κι απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Γραφάκος είχε τονίσει με νόημα ότι «αυτοδιοίκηση σημαίνει αλληλεγγύη… Δεν μπορώ να διανοηθώ πολίτη της Ηπείρου να διαφωνεί με μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα αν το νησί έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα».

Αναφορά μάλιστα έκανε στο γεγονός ότι το εργοστάσιο δεν έχει εξαντλήσει την δυναμικότητά του, έχει δηλαδή περιθώρια να δεχθεί κι άλλα απορρίμματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός έχει ειδικό άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι την απόφαση για την μεταφορά απορριμμάτων από μια περιοχή σε άλλη έχει αποκλειστικά ο Υπουργός.

Μάλιστα σε ερωτήματα που έγιναν από αυτοδιοικητικούς κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να απαλλάσσει τους ίδιους από πολλά προβλήματα.

Μέχρι στιγμής επισήμως δεν έχει τεθεί θέμα μεταφοράς απορριμμάτων από την Κέρκυρα στην Ήπειρο, ωστόσο φαίνεται ότι απασχολεί και την Κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, αν βρεθεί λύση για την διαχείριση του υπολείμματος χωρίς μεγάλα δρομολόγια και μεγάλα κόστη, τότε θα μπορούσε να τεθεί στις πραγματικές του διαστάσεις.

Κατά τα λοιπά το Εθνικό Σχέδιο δίνει ιδιαίτερα βαρύτητα στην ανακύκλωση αλλά και την διαχείριση των βιοαποβλήτων που είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της χώρας. Στόχος είναι το φθινόπωρο να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ώστε να ακολουθήσουν τα Περιφερειακά Σχέδια που θα εκπονηθούν από τους ΦΟΔΣΑ και θα εγκριθούν από τα Περιφερειακά Συμβούλια και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης ανοίγοντας τις εργασίες ανέφερε ότι η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία θα πρέπει να απογαλακτιστεί τόσο από τις Περιφέρειες όσο και από το κεντρικό κράτος. Σημείωσε δε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων Αλέξανδρος Παρίσης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που απαιτεί πολύ δουλειά και διάλογο για να αρθούν δυσκολίες και να λυθούν προβλήματα. Στα Ιόνια Νησιά πέρα από τα προβλήματα στην Κέρκυρα και την Λευκάδα, υπάρχουν και οι καλές πρακτικές όπως αυτές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι αυτά προχώρησαν μέσα από συνεργασία και κάλεσε τον ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει στην λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης ώστε όλοι οι δήμοι να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο εργοστάσιο.

Ευκαμψία και μείωση της γραφειοκρατίας εκεί όπου απαιτείται ώστε οι δήμοι να έχουν την δυνατότητα της αποτελεσματικότητας στην αποκομιδή των απορριμμάτων ζήτησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων με όσα ισχύουν σήμερα δύσκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου που έχει ως προυποθέσεις την αύξηση της ανακύκλωσης και την διαχείριση των βιοαποβλήτων.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου Νίκος Καλαντζής τόνισε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί επιβράβευση των περιοχών και των πολιτών που έχουν συμμορφωθεί με τις ευρωπαικές απαιτήσεις και έκανε γνωστό ότι ο Φορέας πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην δημοπράτηση της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Πηγή:epiruspost.gr

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!