Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Kέρκυρα: Ο «Καποδίστριας»  έρχεται την Άνοιξη

Την ερχόμενη Άνοιξη θα ξεκινήσουν στην Κέρκυρα τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης ταινίας “Καποδίστριας” του Γιάννη Σμαραγδή, η οποία πραγματεύεται τη ζωή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.

Η έναρξη ήταν προγραμματισμένη για τον τρέχοντα Νοέμβριο, με την προϋπόθεση ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα χρηματοδοτούσε ένα μέρος του κόστους μετακίνησης, ύπνου και σίτισης του “καστ” της ταινίας.

Ωστόσο,  “η Π.Ι.Ν. είχε μεν την βούληση, αλλά  επικαλέστηκε αδυναμία χρηματοδότησης”. Μιλώντας στην “ΚΣ” ο διεθνούς φήμης Έλληνας  σκηνοθέτης της ταινίας, ενημέρωσε ότι «η έναρξη των γυρισμάτων μετατίθεται για την ερχόμενη Άνοιξη, σημειώνοντας πως ήδη έχει συζητήσει με τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος δηλώνει θαυμαστής του Ιωάννη Καποδίστρια  και έχει πάρει την διαβεβαίωση ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή, θα βοηθήσει ώστε να γίνει η ταινία».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Σμαραγδή: «Ο Καποδίστριας είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός μετά τον Περικλή”. Ενώ, αναφερόμενος στην ταινία είπε: «Μαζί με το λαό της Κέρκυρας, μαζί με το λαό της Ελλάδας θα αγωνιστούμε για να αναδείξουμε παγκοσμίως τον Κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια και ποιο ήταν το όραμα του. Και θέλω να  διαβεβαιώσω ότι η ταινία αυτή θα σας κάνει υπερήφανους”. Μάλιστα επανέλαβε ότι “μετά το γύρισμα της ταινίας “Καποδίστριας”  κλείνω σαν σκηνοθέτης».

Τι πραγματεύεται η ταινία

Όπως έχει αναφέρει ο σκηνοθέτης, ο οποίος έχει κάνει σκοπό της ζωής του να γυρίσει την ταινία με τη ζωή και το έργο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος: «Ο Καποδίστριας είναι εντελώς άγνωστος. Κατάφεραν αυτοί που τον δολοφόνησαν, που κυβέρνησαν μετά, και οι μέσα και οι έξω, να πουν ένα μεγάλο ψέμα για τον Καποδίστρια. Την αλήθεια του Καποδίστρια είμαι βέβαιος ότι θα την αναδείξει αυτή η ταινία». O ίδιος πιστεύει πως «Ο Καποδίστριας είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός μετά τον Περικλή. Ενεργοποίησε τα μέσα ανώτερα στοιχεία που έχουμε ως Έλληνες και προσπάθησε να βάλει με πολύ μεγάλη ευφυΐα μία τάξη μέσα σε μία εμφύλιο Ελλάδα. Και συγχρόνως ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος. Είχε μία ροπή προς το καλό. Σκεφτείτε έναν κόσμο αύριο μεθαύριο που όλοι θα έχουν μία ροπή προς το καλό. Αυτό είναι το ελληνικό αίσθημα». Και εξηγεί ότι  «Η ταινία θα πραγματεύεται κυρίως ποιος ήταν ο χρωματισμός της ψυχής του, που δεν είναι πολύ γνωστό. Δηλαδή στην ουσία τι υπερασπιζόταν αυτός ο άνθρωπος και τι κληρονομιά μας άφησε. Και θέλω να τονίσω ότι αλίμονο στη χώρα που δεν ξέρει να αγαπά τους καλύτερούς της. Και ο Καποδίστριας είναι ο καλύτερος της. Κάνω μία ταινία αγάπης. Επίσης, θέλω να είναι μία ταινία συμφιλιωτική και αισιόδοξη γιατί η Τέχνη δεν κάνει επαναστάσεις, αλλά μπορεί να βοηθήσει την ψυχή των ανθρώπων να αντέξει και να είμαστε αντάξιοι των πεπρωμένων μας. Για παράδειγμα, στους πολέμους πας και τραγουδάς. Το χρειάζεται η ανθρώπινη ψυχή». 

Η περιπετειώδης προετοιμασία…

Η προετοιμασία της ταινίας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα αρχικός στόχος ήταν η πρώτη προβολή  να σηματοδοτούσε την « τελεία» των εκδηλώσεων για τα διακόσια (200) χρόνια από την ελληνική επανάσταση, συμβολίζοντας το γεγονός ότι ο Καποδίστριας ήταν η «τελεία» της ελληνικής επανάστασης. Ωστόσο η τύχη της πέρασε μέσα από “Σκύλλες& Χάρυβδες”.

Από πολλές περιπέτειες, αναβολές, δυσκολίες και εμπόδια, για τα οποία είχε αναφέρει ο σκηνοθέτης:  “Όλα τα προβλήματα ξεκίνησαν από μνησίκακους ανθρώπους που δυστυχώς πάντα υπήρχαν στη χώρα μας. Κυρίαρχο ρόλο στις επιθέσεις που δέχεται η ταινία προέρχονται από την ανερμάτιστη και παντός καιρού φατρία του ελληνικού κινηματογράφου, που βρίσκει κρύφιους τρόπους ώστε πάντα να επικρατεί ανεξάρτητα από κυβερνήσεις. 

Πρόκειται για άτομα χωρίς κανένα όραμα για τον Ελληνισμό και κυρίως κανένα θετικό όραμα για τον Ελληνικό πολιτισμό ενώ εδώ και χρόνια έχουν εγκλωβίσει τις πολιτιστικές δραστηριότητες στις φθοροποιές αλλότριες καταστροφικές και επιζήμιες μόδες ως υπηρέτες του τίποτα! 

Η μέλλουσα Ιστορία του Ελληνισμού τι θα πει άραγε γι’ αυτούς; Όμως απέναντι στην αρνητικότητα όλων αυτών, αισθάνομαι την ανάγκη να σημειώσω ότι στη δύσβατη και κακοτράχαλη διαδρομή για να γίνει η ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, η οποία Θεού θέλοντος αρχίζει σε λίγο καιρό υπήρξαν πολλοί σταθεροί υποστηρικτές από τον καλλιτεχνικό και τον επιχειρηματικό κόσμο (που δεν επιθυμώ να τους αναφέρω εδώ, αυτό θα γίνει με τον πρέποντα τρόπο τη στιγμή που πρέπει), αλλά και από τη περιοχή της πολιτικής τους οποίους αισθάνομαι την ανάγκη να κατονομάσω, το καλό πρέπει να λέγεται (γιατί το καλό γεννάει καλό) καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη μου. 

Μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης…” Τελικά φέτος, τη σημαδιακή μέρα της 27ης Σεπτεμβρίου 2023, ακριβώς 192 χρόνια από την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής υπέγραψε συμφωνία με την COB Advisors για την εύρεση χρηματοδότησης της πολυαναμενόμενης ταινίας «Καποδίστριας». 

Με αφορμή αυτό το γεγονός ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής δήλωσε: «Εάν η Ελλάδα θέλει να έχει ισχυρή παρουσία στο μέλλον, θα πρέπει οι άνθρωποι του χρήματος να συμπορεύονται με τους ανθρώπους του πνεύματος, ώστε χέρι-χέρι η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει ξανά τόσο στις ψυχές των συμπατριωτών μας όσο και στην παγκόσμια κοινότητα μέσω της στήριξης των Ελλήνων επιχειρηματιών αλλά και μέσω της ανάδειξης του Ελληνικού πολιτισμού. Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ανάπτυξη τριών πολιτισμών : του μινωικού, του αρχαίου ελληνικού και του βυζαντινού.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησαν στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, με τη βοήθεια της Ναταλίας Καποδίστρια Auditions για όσους κερκυραίους επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στα γυρίσματα ως ηθοποιοί. Να σημειωθεί ότι τα γυρίσματα της ταινίας θα γίνουν στην Ελλάδα (Κέρκυρα, Αίγινα, Ναύπλιο, Μάνη, Ύδρα κ.α) σε Αυστρία και Ελβετία. Τους βασικούς ρόλους της ταινίας θα ερμνηνεύσουν σημαντικοί  Έλληνες ηθοποιοί, ωστόσο ο σκηνοθέτης κρατάει ερμητικά κλειστό το στόμα του, αναφορικά με το καστ.

Ο Γιάννης Σμαραγδής

Γεννήθηκε το 1946 στο Ηράκλειο, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Ελλάδα και το Παρίσι. Εμφανίστηκε το 1972 με τη μικρού μήκους ταινία Δύο τρία πράγματα… (12’), η οποία βραβεύτηκε στην Ελλάδα και διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ στον Καναδά. Έχει διδάξει ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σενάριο και σκηνοθεσία σε σχολές κινηματογράφου. Ως συγγραφέας έχει εκδώσει τα βιβλία Γεωγραφία του μη ορατού (1995), Καβάφης – λογοτεχνική μορφή του σεναρίου Καβάφης (1996) και το διήγημα Η ελαφίνα της πλατείας Χαλανδρίου (2006).

Φιλμογραφία

Κινηματογράφος

Καζαντζάκης (KAZANTZAKIS), 2017

 Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι, (GOD LOVES CAVIAR), 2012

 ElGreco, 2007

    Καβάφης, (CAVAFY), 1996

    Το Τραγούδι της Επιστροφής, 1983

    Κελί Μηδέν, 1975

 

Τηλεόραση – ντοκιμαντέρ

 

    Αναφορά στον Καποδίστρια (ντοκιμαντέρ), 2021

    Αναζητώντας τον Ιωάννη Βαρβάκη (ντοκιμαντέρ), 2009

    Σπύρος Λούης (δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ), 2004

    Χριστιανικά Μνημεία (ντοκιμαντέρ), 2004

    Τα Χαϊδεμένα παιδιά (τηλεοπτική σειρά) 2001

    Η Δε Πόλις Ελάλησεν (σειρά 32 ντοκιμαντέρ), 1993

    Μειδιώμενκαθ’οδόν (σειρά, ντοκιμαντέρ) 1989

    Χαίρε Τάσο Καρατάσο ( Τηλεοπτική σειρά 13 επεισοδίων) (AVE TASO KARATASO), 1987

    Χατζημαννουήλ (τηλεοπτική σειρά 13 επεισοδίων), 1985

    Καλή σου Νύχτα κυρ’ Αλέξανδρε… (τηλεταινία), 1981

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 9ης-11-2023 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!