Quantcast
SLIDERΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Kέρκυρα: 27 Μαρτίου οι πρώτες διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

Μετά την πρεμιέρα στην κρουαζιέρα, απο την Κυριακή 27 Μαρτίου ανοίγει ο χορός των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στην Κέρκυρα, οι οποίες ουσιαστικά σηματοδοτούν και την επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου

Παρότι οι εκτιμήσεις για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο παραμένουν αισιόδοξες, εν τούτοις οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν λόγους να ανησυχούν για τρία πράγματα, την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, κυρίως όμως για την ενεργειακή μέγγενη, που απειλεί με “ψαλίδισμα” του αριθμού των ταξιδιωτών  για διακοπές, αλλά και την βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας τονίζει: “Είμαστε μαχητές και προσπαθούμε να φέρουμε και τον τελευταίο επισκέπτη στη χώρα”.

Από που έρχονται οι πρώτες πτήσεις στην Κέρκυρα

Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας, Δημήτρης Ρούσσος“Η εκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου πλησιάζει, με την Κυριακή 27 Μαρτίου να σηματοδοτεί τις πρώτες αφίξεις διεθνών πτήσεων στο «Ιωάννης Καποδίστριας». Μέχρι στιγμής είναι προγραμματισμένες 11 πτήσεις για την πρώτη ημέρα. 4 αφίξεις από Λονδίνο και μία απο Βιέννη, Βρυξέλλες, East Midlands, Μπρίστολ, Μιλάνο, Βερολίνο και Γενεύη, ενώ τη Δευτέρα 28 Μαρτίου αναμένονται τουλάχιστον 7 πτήσεις, 3 από Λονδίνο και μία από Μιλάνο, Μάντσεστερ, Κρακοβία και Πόζναν. Οι αεροπορικές εταιρείες που θα προσγειωθούν στην Κέρκυρα τις πρώτες 5 ημέρες είναι η Ryanair, Easyjet και British Airways. Βέβαια, είναι πιθανόν να υπάρξουν και πρόσθετες αφίξεις από άλλες αεροπορικές εταιρείες”.

 Μικρή απώλεια από Ρώσους-Ουκρανούς- Ίδωμεν για Πολωνούς

Ο κ. Ρούσσος επισημαίνει ότι οι αφίξεις απο Ρωσία και Ουκρανία επηρεάζουν ελάχιστα την τουριστική κίνηση στο νησί. Ωστόσο ο ίδιος κάνει αναφορά και στις πτήσεις απο Πολωνία, υποστηρίζοντας ότι στις 28 Μαρτίου θα έχουμε δύο πτήσεις απο Κρακοβία και Πόζναν και ανάλογα με την πληρότητα θα μπορέσουμε να κάνουμε την πρώτη εκτίμηση.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται όλα θα κριθούν μετά τον Απρίλιο”. Ειδικότερα, επισημαίνει τα εξής: “ Όσον αφορά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις αναμενόμενες απώλειες από τις αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας, τα στοιχεία αφίξεων του 2019 μας δείχνουν ότι από Ρωσία είχαμε 45.000 τουρίστες (3,1%) και Ουκρανούς 2.700(0,1%), σε σύνολο 1.430.000 αφίξεων. Το 2020 δεν είχαμε αφίξεις από αυτές τις 2 χώρες σε σύνολο 410.000 αφίξεων, ενώ το 2021 παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση από Ουκρανία με 19.300 (2,1%) και πτώση από Ρωσία 9920 (1%), σε σύνολο 915.000 αφίξεων”. 

Εμείς να προσθέσουμε ότι απο Πολωνία, το 2019 είχαμε περισσότερες απο 100.000 αφίξεις τουριστών με πτήσεις εξωτερικού, ενώ το 2021 οι αφίξεις ήταν 85.000, με την Πολωνική αγορά να συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό στην τουριστική κίνηση της Κέρκυρας.

Χωρίς στήριξη οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ

Τέλος ο κ. Ρούσσος αναφέρεται και στον εργασιακό του χώρο ισχυριζόμενος ότι: “Η τουριστική περίοδος που αναμένουμε να είναι καλή και εκτός απροόπτου, να φτάσει τα επίπεδα του 2019, θα ξεκινήσει με ακόμα πιο γερασμένες υποδομές και προσωπικό, αφού στη διάρκεια του χειμώνα, δεν έγινε απολύτως καμία βελτίωση. Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ, καλούνται «βγάλουν» τη σαιζόν και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πτήσεων, με ακόμα λιγότερο προσωπικό, με μηδενική οικονομική στήριξη σε βελτιώσεις των υποδομών, ανταλλακτικά και αναλώσιμα, ενώ η παροχή των υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας, αποφέρει στο ελληνικό δημόσιο 150-200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως”.

  1. Κικίλιας: Είμαστε Μαχητές

«Είμαστε μαχητές και προσπαθούμε να φέρουμε και τον τελευταίο επισκέπτη στη χώρα», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θα δώσουμε τη μάχη μας δίπλα στους ανθρώπους του Τουρισμού που είναι εκατοντάδες χιλιάδες και θα φέρουμε εισόδημα στη μέση ελληνική οικογένεια. Παλεύοντας, προσπαθώντας και δίνοντας μάχη κάθε μέρα.  Υπάρχουν δύο επιλογές. Κανείς αφήνεται στη μοίρα του και περιμένει να δει τι θα έρθει, ή παλεύει, προσπαθεί και αγωνίζεται καθημερινά και φέρνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Καθημερινή συνολική προσπάθεια από τους ανθρώπους του τουρισμού, από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, από την Marketing Greece, από τους επαγγελματίες στον ιδιωτικό τομέα, τις Πρεσβείες και τα Προξενεία μας, τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό.  Έχουμε την κατάργηση του PLF από τις 15 Μαρτίου, την άρση της υποχρέωσης διενέργειας τεστ για τους εμβολιασμένους πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα και άρση πρωτοκόλλων από την Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, η οποία με επαγγελματικά και ιατρικά κριτήρια δίνει περιθώριο στο ταξίδι και τους ευχαριστώ πάρα πολύ.  Έχουμε ένα «σακούλι» το οποίο είναι έσοδα για τη μέση ελληνική οικογένεια. Προσπαθούμε να το αυξάνουμε καθημερινά και στο τέλος του 2022 θα κάνουμε το λογαριασμό. Είναι πραγματικά έσοδα, συνάλλαγμα το οποίο κυκλοφορεί μέσα στη χώρα, στην ελληνική οικονομία». 

Τρία τα αγκάθια

Αυτή την στιγμή τρία είναι τα μεγάλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν και η λύση τους, μόνο εύκολη δεν μπορεί να είναι. Η πανδημία παραμένει ένα από τα ζητούμενα, αφού η Όμικρον ναι μεν δεν προκαλεί τρόμο, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι επιμένει και κρατά την κοινωνία σε εγρήγορση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσέλευση ξένων τουριστών. 

Το άλλο σοβαρό στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Πέρα από τις απώλειες που μπορεί να έχει ο ελληνικός τουρισμός από την μη έλευση Ρώσων και Ουκρανών ταξιδιωτών, που εν πολλοίς είναι διαχειρίσιμο πρόβλημα, κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι συνέπειες στο γεωπολιτικό σκηνικό. 

Το τρίτο μεγάλο αγκάθι είναι το ενεργειακό. Με τις τιμές στα ύψη και με δεδομένο ότι τα κόστη είναι ανελαστικά, γίνεται σαφές ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν λύσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο να τον μετακυλήσουν στον τελικό καταναλωτή, καθώς υπάρχουν συμβόλαια και είναι αδύνατο να μεταβληθούν. Οι απαισιόδοξες προβλέψεις περιλαμβάνουν ως διάσταση των πιθανών συνεπειών  και το «κούρεμα» των ρευμάτων αφίξεων από άλλες βασικές αγορές. Π.χ. η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους που θα περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Οι ψυχραιμότεροι ωστόσο αισιοδοξούν πως το «πάγωμα» των κρατήσεων δεν θα διαρκέσει περισσότερο από ένα-δύο μήνες. Ακόμα και έτσι όμως, χάνεται η δυνατότητα της χώρας να ξεκινήσει δυναμικά τη σεζόν και να ανακτήσει το σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας του 2019.

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!