Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Πρώτο βήμα για τη μελέτη του Δημοτικού Θεάτρου

Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Στέφανος Πουλημένος υπέγραψε χθες την απόφαση απευθείας ανάθεσης της προετοιμασίας σύνταξης των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού, που αφορά την εκπόνηση μελέτης αναβάθμισης του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “ΚΣ” η προετοιμασία του φακέλου σύνταξης τευχών δημοπράτησης ανατέθηκε στο Τεχνικό Γραφείο Φανής Δάλλα, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου, με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος, ώστε μέσα στο επόμενο δίμηνο να περάσουμε στην κρίσιμη φάση δημοπράτησης της μελέτης, ούτως ώστε να “μη χαθεί” η χρηματοδότηση των 600.000 ευρώ, που είχαν ενταχθεί  από τον Ιούλιο 2020 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η σύσκεψη του Φεβρουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου με αντικείμενο την άμεση δημοπράτηση των τευχών δημοπράτησης της μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου. Σε αυτήν  συμμετείχαν ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φώντας Αλαμάνος, οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Καρδόνας  και Θωμάς Βλάσσης, ο προϊστάμενος του Δημοτικού Θεάτρου Φώτης Σκούρτης, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Ιονίων Νήσων Κώστας Ασπιώτης, ο Σπύρος Κασίμης από το ΤΕΕ, ο μηχανολόγος – μηχανικός Δαμιανός Γουδέλης,  η  διακεκριμένη Κερκυραία καλλιτέχνης Βίκη Γιαννούλα. Ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Τεχνικής-Μελετητικής Εταιρείας,  ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα οι δύο μηχανικοί της εταιρείας, πριν από τη σύσκεψη  έκαναν “φύλλο και φτερό” όλους τους χώρους όλους τους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου , προκειμένου να αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση,  ενώ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που ακολούθησε, τέθηκαν επί τάπητος και όλα τα στοιχεία του κτιρίου. Η εταιρεία μάλιστα έκτοτε μέχρι και σήμερα συνεχίζει να έχει συνεργασία και επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του Δήμου, συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που θα διευκολύνουν το έργο της σύνταξης του φακέλου τευχών δημοπράτησης.

Τι θα περιλαμβάνουν οι όροι δημοπράτησης

Όπως συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στα τεύχη δημοπράτησης θα αποτυπωθεί το όραμα του Δήμου, για την κατασκευή ενός Θεάτρου, αντάξιου της πολιτισμικής ταυτότητας και ιστορίας της Κέρκυρας. Στόχος πέραν των άλλων η αισθητική, τεχνική & λειτουργική αναβάθμισή του με την ανανέωση όλων των δικτύων, τη διαμόρφωση χώρων και πρωτίστως η επισκευή της στέγης. Να σημειωθεί ότι το έργο της μελέτης, που θα δημοπρατηθεί εντός διμήνου, θα περιλαμβάνει  τη σύνταξη αρχιτεκτονικών, στατικών και ακουστικών μελετών, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και φωτισμού ενώ προβλέπεται και μελέτη των γεωτεχνικών του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, οι απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις καθώς και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου.

Οι Κερκυραίοι δεν “χώνεψαν” το νέο Θέατρο

 Το νέο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας σχεδιάστηκε αφιλοκερδώς τη δεκαετία του ‘60 από το διακεκριμένο έλληνα αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλάριο (1905-1985) και εγκαινιάστηκε το 1974. Χτίστηκε στο ίδιο σημείο όπου 22 χρόνια νωρίτερα, το 1952 και έπειτα από απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, είχε κατεδαφιστεί το νεοκλασικό κτίριο του παλαιού Δημοτικού Θεάτρου του αρχιτέκτονα Conrado Pergolesi. Αφορμή για την εν λόγω απόφαση ήταν οι σημαντικές ζημιές που είχε υποστεί από βομβαρδισμούς γερμανικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η συνολική πορεία του Περικλή Σακελλάριου αλλά και ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου που πρότεινε, χαρακτηρίζονται από ένα ιδιαίτερο και προσωπικό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο που συνδυάζει τις γενικές αρχές του μοντέρνου κινήματος με την “πρακτικότητα” της αστικής παράδοσης.

Η αναμφισβήτητη όμως ικανότητα του κερκυραίου μελετητή στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό δεν ήταν αρκετή για να πείσει την τοπική κοινωνία να “ξεχάσει” το ιστορικό κτίριο του παλαιού θεάτρου και να αγκαλιάσει το νεοανεγερθέν κτίριο του Π. Σακελλάριου. Ο εκλεκτικισμός και τα μεγαλοαστικά οράματα του παλιού θεάτρου του Pergolesi που το όρισαν ως έναν αναμφίβολο αστικό συντελεστή ήρθαν να αντικατασταθούν από ένα κτίριο που για τους Κερκυραίους δεν ήταν αντάξιο του προκατόχου του. Το δυσνόητο για το ευρύ κοινό αρχιτεκτονικό του λεξιλόγιο περιείχε όπως αποδείχθηκε τελικώς και στην πράξη – αρκετά από τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη σχεδιαστική δυσκαμψία του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική διεθνώς. 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 25ης-4-2024 της εφημερίδας “Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!