Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Kέρκυρα: Στο μικροκοσκόπιο των “πετρελαϊκών” το λιμάνι

Η πετρελαϊκή εταιρεία Energean η οποία έχει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Περιοχή 2, Ιόνιο Πέλαγος», Βορειοδυτικά της Κέρκυρας διερευνά τα λιμάνια Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας, προκειμένου να εξασφαλίσει  εγκαταστάσεις για την υποδοχή του αναγκαίου εξοπλισμού που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουν στις γεωτρήσεις. 

 Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), σύμφωνα με την οποία ενεκρίθη 12μηνη παράταση της άδειας παραχώρησης του “block 2” έπειτα από αίτημα της Energean “προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εξασφάλιση μιας κατάλληλης χερσαίας εφοδιαστικής βάσης».  Το γεγονός επιβεβαιώνει και χθεσινό ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο”.

Το «μπλοκ 2»

Το «μπλοκ 2» βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας και το 2022 προχώρησε στην πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων με την εκτέλεση εργασιών σεισμικής έρευνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Οικονομικού Ταχυδρόμου”, η Energean έχει στα χέρια της τα δεδομένα που συνέλεξε το ειδικό σκάφος της PGS. Η ελληνική εταιρεία με μεγάλη δραστηριότητα στο upstream σε περιοχές του Ισραήλ, της Αιγύπτου κλπ., ολοκληρώνει την ερμηνεία τους προκειμένου να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση. Το ενδιαφέρον με το «μπλοκ 2» είναι πως βρίσκεται στο θαλάσσιο όριο της Ελλάδας – Ιταλίας. Από την ακριβώς απέναντι μεριά του δυτικού ορίου η Energean έχει επίσης μισθώσει μπλοκ. Και οι δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της – η μία από την ελληνική και η άλλη από την ιταλική πλευρά – μοιράζονται την ίδια γεωλογική δομή. Για την ακρίβεια το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται προς την Ιταλία. Πρόσφατα ακυρώθηκε ιταλική νομοθεσία με την οποία απαγορεύονταν οι γεωτρήσεις και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τις περαιτέρω έρευνες και ίσως και γεωτρήσεις για την Energean.

Τα λιμάνια Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας

Το ρεπορτάζ του ΟΤ  αναφέρει ότι “ένα από τα σημαντικά εμπόδια που συναντούν οι πετρελαϊκές εταιρείς για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια μπλοκ της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης αλλά και στο χερσαίο «οικόπεδο» στα Ιωάννινα είναι η ελλιπείς λιμενικές υποδομές. Τα λιμάνια της χώρας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την υποδοχή του αναγκαίου εξοπλισμού που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουν στις γεωτρήσεις. Οι οργανισμοί των λιμένων δε, δεν έχουν καν προβλέψει την πιθανότητα δημιουργίας στους χώρους τους επιχειρησιακής βάσης για τις εταιρείες του upstream” Και σημειώνει ότι “σύμφωνα  με πληροφορίες η Energean διερεύνησε τα λιμάνια της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας προκειμένου να εξασφαλίζει εφοδιαστική βάση. Ωστόσο, οι υποδομές παρουσιάζουν ελλείψεις. Η πετρελαϊκή αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές με τις διοικήσεις των δύο λιμανιών καθώς και με άλλες αρμόδιες κρατικές αρχές στην προσπάθεια της να πετύχει την καλύτερη δυνατή λύση”. 

Η “Κέρκυρα Σήμερα” επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας, Σπύρο Ζερβόπουλο, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα, τονίζοντας ότι «κανένας ούτε απο την πετρελαϊκή εταιρεία, ούτε απο το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΔΕΥΕΠ έχουν επικοινωνήσει με τον ΟΛΚΕ».

 Η παράταση

Όπως προκύπτει από την απόφαση της  ΕΔΕΥΕΠ, που υπεγράφη στις 14 Μαρτίου 2024 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Αριστοφάνη Στεφάτο και αναρτήθηκε στο Διαύγεια: Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων παρέχει τη συναίνεση του Εκμισθωτή στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Μισθωτή κατά δώδεκα μήνες, ήτοι μέχρι και την 14η Μαρτίου 2025, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Μισθωτή για την εξασφάλιση μιας κατάλληλης χερσαίας εφοδιαστικής βάσης, ώστε να ληφθεί η απόφαση του Μισθωτή για το αν θα προχωρήσει στην Δεύτερη Φάση στην οποία ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί η όρυξη ερευνητικής γεώτρησης. Μετά την κατά τα ανωτέρω εκπλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών, ο Μισθωτής υποβάλλει, έως την 14η Μαρτίου 2025, την γνωστοποίηση του άρθρου 2.1(β) της Σύμβασης με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπληρώσει το Πρόγραμμα Ελαχίστων Εργασιών, την Υποχρέωση Ελάχιστης Δαπάνης της Δεύτερης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών και τις συναφείς με τη γνωστοποίηση αυτή υποχρεώσεις του. Με τη γνωστοποίηση αυτή εκκινεί η Δεύτερη Φάση του Βασικού Σταδίου Ερευνών. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι της Σύμβασης και οι διατάξεις του Νόμου Υδρογονανθράκων”.

 Οι ανησυχίες

Η εγκατάσταση γεωτρύπανων και πλατφορμών άντλησης των υδρογονανθράκων, θα δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα δραστηριοτήτων που θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό, την οικονομική και κοινωνική ζωή στο νησί. Τα ερωτήματα είναι εύλογα, διότι αναγκαστικά θα πρέπει να δημιουργηθούν μια σειρά από νέες λιμενικές και εφοδιαστικές υποδομές για να υποδεχθούν αυτήν τη δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, θα προκληθούν καταλυτικές ανακατατάξεις σε αρκετούς τομείς της τοπικής Οικονομίας. όπως είναι για παράδειγμα η ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο χώρος των κατασκευών και των δομικών υλικών, οι υπηρεσίες, η κτηματαγορά, η διαχείριση νερού καθώς και η αγορά εργασίας. Και φυσικά η βασική ένσταση που αναδεικνύεται, αφορά τους δυνητικούς κινδύνους που συνοδεύουν τη λειτουργία των εξορυκτικών μονάδων, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα, που είναι ο τουρισμός. Αν μάλιστα σκεφτούμε τις πρόσφατες  αντιδράσεις , απέναντι στην εγκατάσταση πλωτών αιολικών μονάδων στα Διαπόντια Νησιά , τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κλιμάκωση των αντιδράσεων.

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 16ης-3-2024 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα”

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!