Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Οργάνωση για σωστή διατροφή στον χώρο εργασίας

Οι γρήγοροι ρυθμοί, το έντονο στρες και τα εκτεταμένα ωράρια στον χώρο εργασίας, περιγράφουν μερικώς τον σύγχρονο τρόπο ζωής και αποτελούν τα σημαντικότερα εμπόδια στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Δυστυχώς δεν αφιερώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο στον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να μην τρώμε σωστά και να ταλαιπωρούμε τον οργανισμό μας. 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ

Και επειδή περνάμε πολύ χρόνο από τη ζωή μας δουλεύοντας, αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στην διατροφή, αλλά και στη γενική υγεία και ευεξία μας. 

Μία κακή διατροφική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης, εκνευρισμό, έλλειψη ενέργειας και συγκέντρωσης και με την πάροδο του χρόνου σε μείωση της άμυνας του οργανισμού και σε αυξομειώσεις βάρους, με επακόλουθα προβλήματα υγείας.

Αντίθετα, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, μας προσφέρει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της ημέρας. Επίσης, ενισχύει τη συγκέντρωση, βελτιώνει την ικανότητα σκέψης και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την καλύτερη απόδοση στην εργασία μας και στην καθημερινότητά μας.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να υπάρχει σωστή οργάνωση:

  – Το σημείο εκκίνησης είναι η λίστα αγορών. Εφοδιαστείτε με όλα όσα χρειάζεστε ώστε να μπορέσετε να ακολουθήσετε ένα μενού μέσα στην εβδομάδα, το οποίο θα βασίζεται στην Μεσογειακή διατροφή και θα περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά εποχής.

  • Ξυπνήστε νωρίς και ξεκινήστε την ημέρα σας με το πρωινό σας γεύμα. Ρυθμίζει το μεταβολισμό και σας εφοδιάζει με την κατάλληλη ενέργεια.
  • Ανάλογα με τα ωράριά σας και αν δεν μπορείτε να φάτε το κυρίως γεύμα το μεσημέρι στο σπίτι, ετοιμάστε από το προηγούμενο βράδυ το φαγητό που θα πάρετε μαζί σας, έτσι ώστε να μην μένετε νηστικοί για πολλές ώρες, αλλά και να μην αναγκάζεστε να τρώτε απ’έξω. Αν αυτό δεν μπορείτε να το αποφύγετε , τότε δημιουργείστε μια λίστα με τα εστιατόρια που βρίσκονται κοντά σας, με υγιεινές επιλογές. 
  • Αν δεν έχετε χρόνο, προετοιμάστε επιπλέον μερίδες το Σαββατοκύριακο και διατηρήστε τες στην κατάψυξη. Έτσι, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε, είναι να ξεπαγώσετε μια μερίδα για να τη πάρετε μαζί σας.
  • Τα έτοιμα γεύματα που θα επιλέξετε να παραγγείλετε θα πρέπει να είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Αποφεύγετε τις πολύ λιπαρές τροφές και τα θερμιδογόνα γεύματα που εκτός των άλλων θα μειώσουν την απόδοσή σας και θα σας προκαλέσουν υπνηλία.
  • Ιδέες για το κυρίως γεύμα: Οτιδήποτε έχετε μαγειρέψει και επιθυμείτε να το πάρετε σε ένα τάπερ (όσπρια, λαδερό) ή σαλάτες με τόνο ή κοτόπουλο ή μπιφτέκι, ομελέτα σε αραβική πίτα, σπιτική σπανακόπιτα κτλ
  • Βρείτε 15 λεπτά μέσα στη μέρα για να αφιερώσετε στο μεσημεριανό σας γεύμα, να φάτε ήσυχα και αργά, έτσι ώστε να αντιληφθείτε το αίσθημα του κορεσμού.
  • Προετοιμάστε ένα χώρο όπου θα έχετε τα πολύτιμα σνακ σας (φρούτα, ξηρούς καρπούς, κριτσίνια ολικής άλεσης, γιαούρτια, στικς λαχανικών κτλ). 
  • Όταν νιώθετε έντονη κούραση ή δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, σηκωθείτε από το χώρο εργασίας σας και περπατήστε για λίγο. Η στάση του σώματος σε μια συγκεκριμένη θέση για πολλές ώρες κουράζει το σώμα και το πνεύμα.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό και να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας. Βάλτε ένα στόχο, όπως πχ να καταναλώνετε 1 μπουκαλι νερό την ημέρα, τις ώρες που είστε στο γραφείο.                         
  • Προσπαθήστε να πείσετε τους συναδέλφους σας  να ακολουθήσουν και αυτοί μαζί σας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται με καλούς συμμάχους είναι επιτυχημένη.                        
  • Ωστόσο, θα ήταν καλό, όλοι οι χώροι εργασίας να αναπτύξουν μια διατροφική πολιτική που να εξασφαλίζει ένα περιβάλλον προσανατολισμένο προς τα πρότυπα μιας υγιεινής διατροφής, επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο τις υγιεινές συνήθειες  των εργαζομένων.  Άλλωστε, κάτι τέτοιο, θα συμβάλλει όχι μόνο στην ευεξία και στην γενικότερη υγεία των εργαζομένων, αλλά και στην αποδοτικότητά τους στον εργασιακό τους χώρο.

 

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet – Στ. Δεσύλλα 12 -Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 30ης-1-2ο24 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα” 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!