Στην Κουζίνα με τη Ελενα”: Εύκολη συνταγή για κρέπες
Η κρέπα έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο γλυκές συνήθειες όλου του κόσμου.
Άλλοτε γλυκές και άλλοτε αλμυρές, είναι γευστικές και αποτελούν μία από τις πιο διάσημες διατροφικές συνήθειες των περισσότερων
ανθρώπων.
Η κρέπα είναι ένα από τα εθνικά εδέσματα της Γαλλίας και η λέξη έχει τις ρίζες της στη λατινική λέξη ‘’crispa’’ που σημαίνει κατσαρή.
Οι κρέπες στο βορειοδυτικό μέρος της Γαλλίας, ήταν το επίσημο γλυκό το οποίο παρασκευαζόταν την ημέρα της Υπαπαντής. Ένας μύθος έλεγε πως την ώρα που γύριζαν την κρέπα στο τηγάνι, έκαναν μία ευχή και αν εκείνη –κρέπα- προσγειωνόταν ομαλά, τότε η ευχή θα γινόταν πραγματικότητα .
Ο αστικός θρύλος της Γαλλίας υποστηρίζει ότι η κρέπα προήλθε από τη Βρετάνη και ότι πριν τις κρέπες υπήρχαν οι τηγανίτες. Σύμφωνα με το θρύλο, λοιπόν, σε μία νοικοκυρά στη Βρετάνη χύθηκε κατά λάθος μία λεπτή στρώση χυλού από κουάκερ σε καυτή πλάκα και από αυτό το λάθος προέκυψε η ανακάλυψη πόσο καλή γεύση έχει μια λεπτή τραγανή ζύμη, δηλαδή η κρέπα.
Η παρακάτω συνταγή για κρέπα θα γίνει η αγαπημένη σου, θα τις φιάχνεις εύκολα, γρήγορα, ενώ μπορείς να τις ετοιμάσεις με χίλιους διαφορετικούς τρόπους.
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
2 αυγά
250ml γάλα
200γρ αλεύρι
30γρ ζάχαρη
30γρ βούτυρο
Για γέμιση
Νουτέλα
Φράουλες
Μπανάνα
Μύρτιλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το γάλα
Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
Τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά σκεπασμένο.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 22 – 24 εκ, σε μέτρια φωτιά, αλείφουμε με ένα πινέλο λίγο βούτυρο.
Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μια δόση από τον χυλό και με την βοήθεια της κουτάλας το απλώνουμε κυκλικά ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλο τον πάτο του τηγανιού
Εναλλακτικά, μόλις ρίξουμε τον χυλό ανασηκώνουμε ελαφρά το τηγάνι από τη λαβή του και το κινούμε κυκλικά ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε το χυλό για 1 – 1½ λεπτό, μέχρι η κάτω πλευρά του να στερεοποιηθεί και να ροδίσει απαλά,την γυρίζουμε εύκολα με μια σπάτουλα για να ροδίσει και η επάνω πλευρά
Βγάζουμε την ψημένη κρέπα και την βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο
Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε για όλο το μείγμα.
*elenascooks.gr, @xondrogianni_elena (Instagram), Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»
*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 1ης -2- 2024 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα” στη στήλη “Στην Κουζίνα με τη Ελενα”
__________________________________________________________________________Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.
Ακολουθήστε μας στο Google NewsΑκολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook