Quantcast
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Θαλασσινά. Αυξάνουν τελικά την χοληστερίνη; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Τα θαλασσινά κατέχουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ*

Ειδικά την περίοδο της Σαρακοστής, η ένταξή τους στο νηστίσιμο διαιτολόγιο ενισχύσει σημαντικά τη διατροφική του αξία, προσφέροντας θρεπτικά συστατικά που λείπουν από αυτό, λόγω της αποχής από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

 Ποια είναι η διατροφική τους αξία;
Τα θαλασσινά προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β12 και D, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης και για αυτόν ακριβώς το λόγο τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των αφροδισιακών τροφών, που αυξάνουν τη λίμπιντο. Το σελήνιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Επιπλέον, είναι καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δρουν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επίσης, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων έχει σημαντικά οφέλη στην λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς βοηθάνε την μνήμη, τη διάθεση και τη συγκέντρωση.

Τέλος, φαίνεται ότι μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να μειώσουν την πρωινή δυσκαμψία σε όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 Αληθεύει ότι ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα;
Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τη σύνθεση χοληστερόλης από τον οργανισμό. Αυτό που επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης του σώματος είναι τα λιπαρά και μάλιστα τα κορεσμένα και τα trans. Τα θαλασσινά, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όμως η συνολική περιεκτικότητα τους σε συνολικό και κορεσμένο λίπος είναι αρκετά χαμηλή. Επίσης, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία εξυπηρετούν την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, λιπιδίων και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Οι γαρίδες, τα καλαμάρια και τα μύδια έχουν περισσότερη χοληστερόλη, ενώ το χταπόδι αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή μιας και είναι το πιο χαμηλό σε χοληστερόλη από αυτή την κατηγορία.

Σε κάθε περίπτωση, αν προσέχουμε ώστε η συνολική ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης να μην ξεπερνάει 300 mg (μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη) μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας. Όσοι έχουν υπερχοληστερολαιμία ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση και να μην υπερβαίνουν τα 200mg/ημέρα.

 Οι υπερτασικοί μπορούν άφοβα να καταναλώνουν θαλασσινά;
Σχεδόν όλα τα θαλασσινά (γαρίδες, χτένια, χταπόδι) περιέχουν από τη φύση τους αρκετό νάτριο, το οποίο όταν προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Επομένως όταν τα μαγειρεύουμε, καλό είναι να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται λιγότερο αλάτι.

 Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα καταναλώνουμε;
Η διατροφική αξία των θαλασσινών επηρεάζεται από τον τρόπο μαγειρέματος, ο οποίος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τόσο το θερμιδικό τους περιεχόμενο όσο και την περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Για παράδειγμα, τηγανητά καλαμαράκια και γαρίδες έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα ψητά ή βραστά.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να απολαύσουμε τα θαλασσινά, είναι να τα ψήσουμε ή να τα βράσουμε και να τα συνοδεύσουμε με ρύζι, μακαρόνια ή για ακόμα λιγότερες θερμίδες με φρέσκες σαλάτες και λαχανικά.

 Τι θα πρέπει να προσέξουμε στην κουζίνα μας;
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επιλέγουμε τα θαλασσινά ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος δηλητηρίασης. Επίσης, κατά την προετοιμασία τους, αν δεν προσέξουμε, υπάρχει κίνδυνος για μολύνσεις. Αφού λοιπόν πιάσουμε τα ωμά θαλασσινά πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι. Φροντίζουμε να κρατάμε τα ωμά σε απόσταση από τα μαγειρεμένα. Τα ξεπαγώνουμε στο ψυγείο ή σε τρεχούμενο κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Πριν το μαγείρεμα τα ξεπλένουμε , ώστε να απομακρυνθούν τα βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνεια. Να ξέρετε πως τα περισσότερα φρέσκα θαλασσινά διατηρούνται στο ψυγείο για 1-2 ημέρες χωρίς να αλλοιωθούν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και η θρεπτική τους σύσταση.

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet- Στ. Δεσύλλα 12 -Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 20ης-2-2024 της εφημερίδας  “Η Κέρκυρα Σήμερα”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!