Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τι να προσέξετε στη διατροφή σας όταν παίρνετε αντιβίωση

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Η δράση τους σταματάει τη μόλυνση ή εμποδίζει την εξάπλωσή της.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αντιβιοτικών. Ορισμένα είναι ευρέος φάσματος, δηλαδή ενεργούν σε ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες, ενώ άλλα έχουν σχεδιαστεί

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ

για να καταπολεμούν συγκεκριμένα είδη βακτηρίων. 

Είναι πολύ σημαντικά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων, ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν κάποιες σοβαρές παρενέργειες.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική ισορροπία των μικροοργανισμών της εντερικής χλωρίδας. Έτσι, μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων ή να αυξήσουν τους πληθυσμούς των παρασίτων που προκαλούν διάρροια.

Ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν εντερική ή κολπική καντιντίαση, να αποδιοργανώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ αν λαμβάνονται μακροχρόνια.

Στην περίπτωση που γίνεται πρόσληψη αντιβιοτικών η διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τόσο τη δράση τους όσο και τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση τους στον οργανισμό.

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της εντερικής σας χλωρίδας:

-Σε γενικές γραμμές, επιλέξτε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει άπαχο κρέας, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
-Προσθέστε στη διατροφή σας προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που βοηθούν στη διατήρηση των καλών βακτηρίων στον οργανισμό. Βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το κεφίρ και μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας, συμβάλλοντας τελικά στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα προβιοτικά σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά.

Καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες μετά την λήψη των αντιβιοτικών πριν πάρετε κάποιο προβιοτικό.
-Επιλέξτε πρεβιοτικές τροφές. 

Τα πρεβιοτικά, τα οποία θεωρούνται τροφή για το μικροβίωμα του εντέρου, διαφέρουν από τα προβιοτικά, τα οποία περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς. Και τα δύο μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του μικροβιώματος, αλλά λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Τέτοιες τροφές είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα σπαράγγια, η πικραλίδα, τα πράσσα και τα μήλα.

-Να συνοδεύετε πάντα το αντιβιοτικό με νερό και όχι με ζαχαρούχα ποτά, γαλακτοκομικά, καφέ ή τσάι.

Στην πραγματικότητα, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το ασβέστιο μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις του φαρμάκου. Επομένως, είναι καλύτερο να μην πίνετε γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι και κάποιες ώρες μετά τη λήψη του αντιβιοτικού.

-Αποφύγετε λοιπόν συμπληρώματα με ασβέστιο. Τέτοιου είδους συμπληρώματα μπορεί επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση της αντιβίωσης, αν και μελέτες δείχνουν ότι κάποιες τροφές που περιέχουν ασβέστιο, όπως το γιαούρτι, δεν έχουν την ίδια επίδραση.

-Όπως και το ασβέστιο, έτσι και ο σίδηρος επηρεάζει τον τρόπο που απορροφώνται τα αντιβιοτικά. Εάν παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα, θα πρέπει να το λαμβάνετε τουλάχιστον 3 ώρες μετά την αντιβίωση για να μην επηρεάσει τη δράση του φαρμάκου. 

-Πίνετε πολύ περισσότερο νερό από το συνηθισμένο καθώς και τσάι από βότανα για τη βελτίωση της πέψης και του εντερικού βλεννογόνου.

-Αποφύγετε το γκρέιπφρουτ και τον χυμό του. Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ σε συνδυασμό με την αντιβίωση εμποδίζει το σώμα από το να διασπάσει σωστά το φάρμακο γεγονός που επιβαρύνει τον οργανισμό.
-Αποφύγετε τις όξινες τροφές και τα ροφήματα
Το ίδιο ισχύει γενικότερα για τις όξινες τροφές, όπως π.χ. το πολύ λεμόνι στη σούπα ή το ξύδι στη σαλάτα σας. Οι ντομάτες θεωρούνται επίσης όξινη τροφή ενώ θα πρέπει όσο παίρνετε αντιβίωση να αποφεύγετε το κρασί, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και τα περισσότερα αθλητικά ροφήματα. 

-Σταματήστε να τρώτε γλυκά, σοκολάτες και αρτοσκευάσματα. Μια διατροφή πλούσια σε ζαχαρούχα βιομηχανικά προϊόντα συνδέεται με μεγαλύτερα πεπτικά προβλήματα, οπότε τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν.

-Αφού ολοκληρώσετε τον κύκλο αντιβιοτικών, καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες για την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για για την σωστή χρήση αλλά και τις πιθανές παρενέργειες των αντιβιοτικών, γιατί η άσκοπη χρήση τους μπορεί να είναι βλαβερή για την υγεία σας.

 *MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ- Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12 Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

 

** δημοσιεύθηκε στο φύλλο 27ης-2-2024 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα” 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!