Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Άνοιξε πανιά το “Ράλι Ιονίου 2023”

Με συμμετοχή 42  ελληνικών και ξένων σκαφών, μεταξύ των οποίων και τρία κερκυραϊκά άνοιξε χθες πανιά ο ιστιοπλοϊκός αγώνας ανοικτής θαλάσσης με την επωνυμία “Ράλι Ιονίου 2023”, που διεξάγεται στο πλαίσιο της 33ης Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας Ιονίου.

Η εκκίνηση δόθηκε από το νησί Τριζόνια του Δήμου Δωρίδας, εκεί όπου την Κυριακή (30/7/23) πραγματοποιήθηκε και η τελετή έναρξης της διοργάνωσης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, άναψε μετά από χρόνια ο ανακαινισμένος φάρος του πίσω λιμανιού των Τριζονίων, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τα Τριζονήσια» οργάνωσε  χορευτική παράσταση με τη συμμετοχή του Λαογραφικού Πολιτιστικού Χορευτικού Ομίλου Ναυπακτίας «Ο Ανεμογιάννης». 

Φέτος, την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών. Υπενθυμίζεται ότι πρωτεργάτες του “Ράλι Ιονίου” είναι ο Ιστιοπλοϊκός όμιλος Πατρών & ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Κέρκυρας με κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα την εναλλαγή του κύριου διοργανωτή ομίλου μεταξύ των δύο Ομίλων (μία χρονιά ο ένας και την άλλη ο άλλος),  με διαδρομές οι οποίες όταν διοργανωτής είναι η Πάτρα να εκκινούν από την Πάτρα και αντίστοιχα όταν είναι η Κέρκυρα να εκκινούν από την Κέρκυρα. Ο φετινός αγώνας θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο (5/8), με την τελευταία ιστιοδρομία, που θα έχει τερματισμό το Κατάκολο, Μεσσηνίας. Εκεί, την Κυριακή 6 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης, με την απονομή των βραβείων στους νικητές. Στο “Ράλι Ιονίου 2023” , η Κέρκυρα εκπροσωπείται με δύο σκάφη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κέρκυρας, το “LIGO-LIGO” με κυβερήνητη τον Κώστα Μπουρλογιάννη και το “ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ” με κυβερνήτη την Δόνια Μεταλληνού & το RUSH  του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Μαρίνας Γουβιών, με κυβερνήτη τον Μιχάλη Τσατσόπουλο.

 Ιστορική Αναδρομή

Ο αγώνας στη σημερινή του μορφή ξεκινά το 1989, με λίγες συμμετοχές και με διαδρομές όπως Κέρκυρα – Ζάκυνθος non stop ή Πάτρα – Κέρκυρα non stop, όπου χαρακτηριστικό στοιχείο του αγώνα είναι η ίδια η συμμετοχή στον αγώνα δίπλα σε ιστορικές μορφές της εποχής και της ελληνικής ιστιοπλοΐας, όπως ο αείμνηστος Σάββας Γεωργίου κ.ά.

Αρχίζει να εμφανίζει ενδιαφέρον αρχικά και επιτυχία στη συνέχεια και από το 1999, θα έλεγε κανείς ότι αποκτά τη σημερινή του μορφή και ύφος όσο αφορά τις διαδρομές, τα μίλια, δηλαδή τη φιλοσοφία του αγώνα. Ο αγώνας εξελίσσεται σε δημοφιλή με πολλές συμμετοχές, περί τις 70 σταθερά κατ’ έτος, ενώ είναι ο αγώνας με τη μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα μεταξύ των ομίλων (σκάφη από 25 περίπου ομίλους κατ’ έτος) και ξένες συμμετοχές, με πιο συχνές τις Ιταλικές.  

Πρωτεργάτες είναι οι 2 όμιλοι, της Πάτρας (Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών) και της Κέρκυρας (Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Κέρκυρας), με συμπαραστάτες και στυλοβάτες  ομίλους του Ιονίου, όπως τον Α.Ν.Ο.Ζακύνθου, τον Ν.Ο.Κεφαλονιάς-Ιθάκης, τον Ν.Ο.Αργοστολίου (παλαιότερα), τον Ν.Ο.Λευκάδος τώρα (παλιότερα τον Όμιλο Λευκαδίων Ναυταθλητών) και τον Α.Ο. Ιθάκης «Η Πρόοδος».

Κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα είναι η εναλλαγή του κύριου διοργανωτή ομίλου μεταξύ του Ι.Ο.Πατρών και του Ι.Ο.Κέρκυρας με διαδρομές οι οποίες όταν διοργανωτής είναι η Πάτρα να εκκινούν από την Πάτρα και αντίστοιχα όταν είναι η Κέρκυρα να εκκινούν από την Κέρκυρα. Ο αγώνας δεν έχει σταθερή διαδρομή και έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί κάθε χρόνο διαφορετικά μέρη – λιμάνια, δίνοντας την ευκαιρία της εναλλαγής και του απρόοπτου, σε μία θάλασσα από τις ιστορικότερες και ομορφότερες του κόσμου.

Ένα σημαντικό στοιχείο του αγώνα (ίσως αυτό που τον κατέστησε πολύ δημοφιλή μεταξύ των ιστιοπλόων) είναι το γεγονός ότι ο σχεδιασμός της διαδρομής, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τις αποστάσεις επιτρέπουν τη συμμετοχή σκαφών με χαμηλό μπάτζετ και ακόμη δίνουν τη δυνατότητα σε ιστιοπλόους με κάποια εμπειρία να συναγωνιστούν τους καλύτερους ιστιοπλόους της χώρας μας.

Ο αγώνας συνήθως είναι κατηγορία 4 (λίγες φορές είναι 3), με συμμετοχές σκαφών ORC club, ORC int. IRC, και μερικές φορές κατηγορία τουρισμού.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!