Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Άρτια και αναλυτική εξήγηση Σαρλή που απαντάει στο: Τι γίνεται με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα;

Ενδελεχής και «κυκλωμένη» είναι η εξήγηση που δίνει ο Χρύσανθος Σαρλής ως αντιπρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ, επικεφαλής παράταξης του ΔΗΜΟΥ Κεντρικής Κέρκυρας και από 12 χρόνια δήμαρχος Κερκυραίων, στο ζήτημα των σκουπιδιών της Κέρκυρας. Τι γίνεται δηλαδή με τη μεταφορά, με το εργοστάσιο και με τις φήμες, γιατί περί αυτού πρόκειται όπως λέει, ότι το ‘21 θα ζήσουνε ένα ακόμα 2018. «Δεν θα ζήσουμε ένα νέο 2018» ξεκαθαρίζει.

Η δήλωση Σαρλή

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται στα ΜΜΕ ερωτήματα όπως,
γιατί δεν έχει αρχίσει η μεταφορά στην Κοζάνη των απορριμμάτων της Κέρκυρας για το έτος 2021, γιατί σταμάτησε η μεταφορά των απορριμμάτων του έτους 2020 χωρίς να έχει εξαντληθεί η προσδιορισμένη ποσότητα των 18.500 περίπου τόνων, γιατί καθυστερεί η πρόοδος της δημοπράτησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, τι θα γίνει με τις δεματοποιημένες ποσότητες απορριμμάτων που είναι εναποθετημένες στο Τεμπλόνι και την Λευκίμμη, παράλληλα δε αρχίζουν να εκφράζονται φόβοι, μήπως οδεύουμε σε ένα νέο 2018 στην Κέρκυρα.

Θα παρατηρήσω ότι, η διοίκηση του Συνδέσμου Διαχείρισης των απορριμμάτων Κέρκυρας (ΣΥΔΙΣΑ), επανειλημμένα έχει ανακοινώσει τις διαδοχικές ενέργειες από πλευράς της και την εξέλιξή τους σε όλες τις περιπτώσεις (μεταφορά απορριμμάτων, μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, αποκατάσταση ΧΥΤΑ Τεμπλονίου).

Η δουλειά που συντονισμένα έχει πραγματοποιηθεί σε όλους τους παραπάνω τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων από την σημερινή διοίκηση του ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας, δεν αφήνει περιθώρια σε δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα τόσο το 2021, όσο και τα επόμενα χρόνια.

Συνοπτικά η σημερινή εικόνα της κατάστασης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα παρουσιάζεται ως εξής:

1ον. H μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας για το έτος 2021 δεν έχει αρχίσει ακόμα (καίτοι η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού έγινε τον Αύγουστο 2020, διενεργήθηκαν στην συνέχεια όλες οι διαδικασίες του διαγωνισμού και αναδείχθηκε ο ανάδοχος του έργου), γιατί από τις 15 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι προ ολίγων ημερών εκκρεμούσε σε κεντρικό επίπεδο η έγκριση της σύμβασης (μιας απλής σύμβασης στη βάση της οικείας προκήρυξης που προηγουμένως είχε εγκριθεί) με τον αναδειχθέντα ανάδοχο του έργου της μεταφοράς των απορριμμάτων για το 2021.

2ον. Η μεταφορά των απορριμμάτων του διαγωνισμού του 2020 μέχρι την συμπλήρωση της συμφωνηθείσας ποσότητας των 18.500 τόνων σταμάτησε, γιατί επίσης από τις 15 Δεκεμβρίου 2020 εκκρεμούσε σε κεντρικό επίπεδο η έγκριση παράτασης για 3 μήνες της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΣΥΔΙΣΑ και της ΔΙΑ.ΔΥ.ΜΑ για την εναπόθεση των απορριμμάτων στην Κοζάνη.

3ον. Η πρόοδος της επαναδημοπράτησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων έχει μπλοκαριστεί από τον Σεπτέμβριο 2020 από την Γενική Γραμματεία Απορριμμάτων του Υπουργείου (Περιβάλλοντος), χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία με στόχο να την διενεργήσει, με την ίδια μελέτη και τεύχη δημοπράτησης που έχει καταρτίσει ο ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας, ο νεόδμητος Περιφερειακός φορέας – ανώνυμη εταιρεία!!

Είναι (επιεικώς) ανεξήγητο γιατί η Γενική Γραμματεία Απορριμμάτων αντί της επαναπροκήρυξης από τον ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας του έργου, σε τελείως ανοικτό πεδίο, ελεύθερο από προδικαστικές προσφυγές, επιλέγει την χρονοτριβή η οποία μπορεί να υπερβεί το έτος και πλέον, την φαλκίδευση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του ΣΥΔΙΣΑ στη μελέτη και στα τεύχη δημοπράτησης, την υπερφαλάγγιση των συλλογικών αποφασιστικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας (Δημοτικά Συμβούλια), την παράκαμψη των τελευταίων, ιδίως όσον αφορά στους όρους και στις δεσμεύσεις από την λειτουργία της μονάδας σε βάθος χρόνου 12ετίας που θα βαρύνουν την τοπική κοινωνία, στην ανάθεση του έργου στο νεοσύστατο, αλλά ακόμη αδόμητο περιφερειακό φορέα ο οποίος αποφασίζει με την ψήφο της κ. Περιφερειάρχου δύο Αντιπεριφερειαρχών και ενός εκπροσώπου τοπικής αυτοδιοίκησης (Ζακύνθου), για τα έργα που θα γίνουν στην Κέρκυρα, την Κεφαλληνία – Ιθάκη και την Λευκάδα!!

4ον. Η ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης του έργου αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, αναμένει από τον Νοέμβριο 2020 την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την εφαρμογή στο στάδιο αυτό της τροποποιημένης και εγκεκριμένης τεχνικής μελέτης.

Παρά τις ανωτέρω επισημαινόμενες (χρονοβόρες) καθυστερήσεις που προκαλούνται από τα αλλεπάλληλα στάδια των γραφειοκρατικών ελέγχων εκ μέρους των οργάνων του κεντρικού κράτους, στις επί μέρους ενέργειες της αυτοδιοίκησης (εν προκειμένω του ΣΥΔΙΣΑ και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας), κίνδυνος να ζήσει η Κέρκυρα ένα νέο 2018 ΔΕΝ υφίσταται.

Θα παρατηρήσω ακόμα ότι, ένα τόσο σοβαρό και πολυεπίπεδο ζήτημα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας από πλευράς των μέσων ενημέρωσης (εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου), επιβάλλεται να προσεγγιστεί με νηφαλιότητα και εξονυχιστική δημοσιογραφική έρευνα, ώστε πρώτα οι δημοσιογράφοι αυτοί που ενημερώνουν και διαφωτίζουν την κοινή γνώμη και δι’ αυτών η Κερκυραϊκή κοινή γνώμη, να ενημερωθούν πλήρως σε βάθος και με ακρίβεια για τις παραμέτρους του προβλήματος αυτού που απείλησε με αληθινή καταστροφή την Κέρκυρα με την κορύφωσή του το 2018 και που κατά τους ερωτώντες μπορεί να απειλήσει εκ νέου την Κέρκυρα και μάλιστα μέσα στο έτος 2021.

Προς ώρας, όσο δεν γίνεται η δημοσιογραφική έρευνα, οι ενέργειες του ΣΥΔΙΣΑ που αποτελούν την μοναδική πραγματικότητα, πρέπει να αναμετρούνται με τις φήμες που διασπείρονται αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του ΣΥΔΙΣΑ, ενώ αποσταθεροποιούνται από τις ανακοινώσεις προθέσεων του νεοσύστατου, άπειρου, παντελώς ανέτοιμου και διακατεχόμενου από άγνοια κινδύνου περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Το παράδοξο αλλά όχι ασύνηθες εις την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, είναι ότι τίθενται στην ίδια μοίρα αξιοπιστίας, ο ΣΥΔΙΣΑ και η παρούσα διοίκησή του, που από την ανάληψη των καθηκόντων της (Νοέμβριος 2019) έθεσε σε κίνηση το έργο της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου το οποίο (σήμερα) βρίσκεται εις το στάδιο της ολοκλήρωσής του, δημοπράτησε και έθεσε σε εφαρμογή το έργο της μεταφοράς των απορριμμάτων του 2020, δημοπράτησε (Αύγουστος 2020) το έργο της μεταφοράς των απορριμμάτων του 2021, ολοκλήρωσε την διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου και κατήρτισε την οικεία σύμβαση, δημοπράτησε (Μάιος2020) το έργο κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, με εκείνους που κριτικάρουν τις πρωτοβουλίες του ΣΥΔΙΣΑ, χωρίς όμως να έχουν να προτείνουν κάτι άλλο στη θέση τους, με τον προδήλως ανέτοιμο νεοσύστατο και ανοργάνωτο περιφερειακό φορέα – ανώνυμη εταιρεία η οποία ως ιμάντας εξαρτήσεως της Γραμματείας διαχείρισης απορριμμάτων του Υπουργείου περιβάλλοντος επιχειρεί αυτοκτονική είσοδο στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα και τα άλλα Ιόνια Νησιά και τέλος με την Γενική Γραμματεία διαχείρισης απορριμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία συνέλαβε την εκτός τόπου και χρόνου ρύθμιση του διαβαθμιδικού περιφερειακού φορέα με μορφή ανώνυμης εταιρείας που ανατρέπει τον προγραμματισμού και διακόπτει εις το στάδιο της εκτέλεσής του το έργο των Νομαρχιακών Συνδέσμων, προκαλεί απίστευτη απώλεια πολύτιμου χρόνου και η οποία αποδεικνύεται ότι ούτε στο Νότιο Αιγαίο για το οποίο προοριζόταν, μπορεί «να περπατήσει».

Για άλλη μία φορά, στην Κέρκυρα και σε κρίσιμο και σοβαρό ζήτημα «παίζεται» το ίδιο έργο: Επιχειρείται να καταστεί η κοινωνία, θεατής των λόγων και ακροατής των έργων!!

Η τακτική αυτή, πάντα αποπροσανατόλισε και ποτέ δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Κέρκυρα 8 Μαρτίου 2021
Χρύσανθος Σαρλής
Κερκυραϊκή Αναγέννηση

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!