Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έδωσε το σύνθημα η Μερόπη Υδραίου και ξεκίνησε το καρναβάλι «Viva la Fiesta»

Την αυλαία των  κερκυραικών καρναβαλικών εκδηλώσεων 2020, ανοιξε την Κυριακή το απόγευμα ο τελάλης, που κάλεσε μικρούς και μεγάλους να παραστούν στο πιο ξέφρενο γλέντι του νησιού.

Το βενετσιάνικο καρναβάλι της Κέρκυρας  ξεκίνησε φέτος με το μουσικοχορευτικό δρώμενο «VIVA LA FIESTA» με τη συμμετοχή του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων, της Φιλαρμονικής Ένωσης «O Καποδίστριας», του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας και της Κερκυραϊκής Μασκαράτας και της σχολής χορού “FUEGO ART DANCE”.

 Κείμενα-Σκηνοθεσία: Μαρία Τράκα

Κείμενα Τελάλη:Κώστας Στραβοράβδης

 
Στη σκηνή που στήθηκε στο Λιστόν, έκανε ένα πέρασμα ο ελληνικός κινηματογράφος ενώ δικό της ρόλο είχε η αξεχαστη Ρένα Βλαχοπούλου όπου «ξεπρόβαλε» από την φανέστρα, όπως και η αείμνηστη Ζωή Λάσκαρη με το… crazy girl όπου τραγούδησαν από την σχολή χορού fuego art dance με την καλλιτεχνική διευθύντρια Μαρία Τράκα η οποία ανέλαβε και όλη την επιμέλεια της εκδήλωσης, όπως είχε κάνει και με το «παραμύθι των Χριστουγέννων».

Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν, ενώ η υπόσχεση του δήμου δια της δημάρχου Μεροπης Υδραίου που έδωσε και την έναρξη του καρναβαλιού, είναι ότι έως και την 1η Μαρτίου τα καρναβαλικά δρώμενα θα πρωταγωνιστήσουν και κάθε χρόνο θα είναι ακόμα πιο πλούσια, ακόμη με μεγαλύτερες συμμετοχές και ακόμη πιο μαζικά για να πετύχουμε το κερκυραϊκό καρναβάλι για πάντα!

Η δήμαρχος μεταμφιεσμένη διασκεδάζει με τον κόσμο παρακολουθώντας την έναρξη του κερκυραικου καρναβαλιού

Τα κερκυραϊκά αποκριάτικα έθιμα χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά διατηρούν μέχρι και σήμερα μία μοναδική και ξεχωριστή αίγλη έναντι των άλλων εθίμων στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζονται από την ανάδειξη του πλούτου και της αίγλης άλλων εποχών και συνάμα της «ελαφροσύνης» των τότε «κυριών» και την παραφιλολογία και περίσσια επιδειξιμανία των τότε αρχόντων.

Τα πετεγολέτσα και τα… πέντε γόλια
Απέναντι σε όλα αυτά, θα σταθούν τα κερκυραϊκά «πετεγολέτσα» ή «πέντε γόλια», δηλαδή τα πικάντικα κουτσομπολιά που βγάζουν στη φόρα όλα γίνονται αλλά και δε γίνονται στο νησί.

Τα «πετεγολέτσα» λαμβάνουν χώρα στις «φανέστρες», στα ψηλά παραθύρια των παραδοσιακών σπιτιών , στην «καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας» και από κει θα ακουστούν, όλα όσα θα έπρεπε να κρύψει καλά κανείς στο ντουλάπι του σπιτιού του.

 Η πλατεία Σπιανάδα
Η πλατεία Σπιανάδα, η γνωστή σε όλους ως πλατεία «Λιστόν» που πήρε το όνομά της από όλους εκείνους που ήταν στη λίστα των ευγενών και τους επιτρεπόταν να τη «βολτάρουν», θα έχει και πάλι την τιμητική της. Γλέντια, αποκριάτικα τραγούδια, χοροί, δρώμενα από όλη την Ελλάδα, καντρίλιες, το «Κρασοδικείο», η «Βενετσιάνικη περαντζάδα», το Βενετσιάνικο πηγάδι και το «κυνήγι θησαυρού» είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες στο νησί, ενώ την Κυριακή 23 Φλεβάρη θα γίνει η πρώτη μεγάλη παρέλαση του «Βενετσιάνικου Καρναβαλιού» με χορούς εποχής.


Το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας, που φυλά το μεγάλο «θησαυρό» των αυθεντικών βενετσιάνικων μπαρόκ στολών που κάποτε φορούσαν Ενετοί ευγενείς, θα παρουσιάσει όλο αυτό το μεγαλείο μιας άλλης εποχής. Στην πλατεία του Λιστόν θα ξεκινήσει και η πρώτη πομπή του «Σιορ Καρνάβαλου», που θα δεχθεί, στην αρχή, τιμές και δόξες, για να ακολουθήσει μετά από μία εβδομάδα ακριβώς ο δημόσιος διασυρμός του και αφού απολογηθεί ενώπιον όλων για την άστατη κοινωνική και προσωπική ζωή του, στο τέλος θα τιμωρηθεί στην πυρά, παίρνοντας μαζί του κάθε κακό, δίνοντας ελπίδα για εξυγίανση.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!