Quantcast
ΑΛΙ-ΘΙΝΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Έρωτας, τεχνολογία, ελευθερία.

Όσοι αγαπάμε τη γραφή και το μοίρασμα, ξέρουμε ότι όσο περνάει ο χρόνος αφορά όλο και λιγότερους, όλο και γηραιότερους. Φοβόμαστε ότι θα καταντήσει ασχολία μιας βαρετής, για τη νεολαία, ελίτ. Οι πιθανότητες, προφανώς και δεν εξάγονται από καμιά στατιστική

ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

έρευνα, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συμφέρον. Και δεν είναι και τυχαίο.

Το Instagram, ως εργαλείο της σιωπής, ανεβαίνει επικίνδυνα. Δείξτε ωραία χείλη, ωραία μπούτια, ωραία ρούχα, ωραία σαλόνια, κουζίνες, φαγητά, κρασιά και καμπινέδες και αφήστε μας ήσυχους, πια. Χαζέψτε ύλη και σάρκα, άντε και κάνα τοπίο οι ψαγμένοι, και μην μας ταράζετε, ονειρευόμαστε και προσποιούμαστε αυτό που δεν είμαστε. Insta -dram!

Αυτή η εξέλιξη της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που για τους νεώτερους είναι η εξαρχής πραγματικότητα, σχεδόν αγιοποιεί ακόμη και τον «χαμένο χρόνο» σε διαφωνίες και χάζεμα του facebook, ακόμη και την επιτάχυνση του χρόνου που κοστίζει αναμνήσεις και γλυκιά ή πικρή νοσταλγία, πάντως νοσταλγία. Γιατί αλήθεια, στο facebook, κυκλοφορούν απόψεις, άρθρα, επιχειρήματα και ένα, μερικό, απόσταγμα δημοσίου διαλόγου.

Και, αν το συγκεκριμένο μέσο έδωσε βήμα σε περιττές, φασιστικές, διχαστικές και άλλες ζημιογόνες φωνές, άλλο τόσο έδωσε φωνή σε ανθρώπους που δε θα ακούγαμε ποτέ από αλλού, σε καλλιτέχνες, ποιητές, και γενικά ανήσυχους ανθρώπους αλλά και σε κινήματα, συλλόγους και ομάδες που επικοινώνησαν με το κοινό τους και προέβαλαν έργα και ημέρες.

Αναρωτιέμαι, ως χρήστης βαρύς και ασήκωτος πια, όχι τι χάνω εξαιτίας της χρήσης του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά τι πρέπει αλήθεια να περιφρουρήσω ώστε να μη μετουσιωθούν όλες οι λέξεις κάποτε σε μπούτια και ρούχα. Ώστε οι λέξεις να μη χαθούν.

Αναρωτιέμαι τι ξέρουν οι προγραμματιστές για το μέλλον και ακόμα αν έχει καμία σημασία να αναρωτιέμαι, παρωχημένο ίσως να μοιάζει και αυτό στην επιτάχυνση του χρόνου, που όλα μπορεί να τα αλλάξει πολύ πιο σύντομα από όσο διανοούμαστε.

Πιάνω το χέρι σου και χαϊδεύω το ρόζο στο δάχτυλο που ακουμπούσε κάποτε το στυλό. Το πληκτρολόγιο δεν κατάφερε να στον σβήσει. Όπως και το διαδίκτυο, εύχομαι και παρακαλώ γονατιστή, να μη σβήσει από τα παιδιά, από τα παιδιά των παιδιών,  από τον άνθρωπο του μέλλοντος την απόλαυση των αισθήσεων. Να μην αφαιρέσει τη δύναμη της συγκίνησης όταν αγγίζονται οι ψυχές, όταν πλέκονται τα δάχτυλα, τα πόδια και τα χείλη στον αιώνιο χορό του έρωτα.

Αποκλείεται. Δε θα τα σβήσει γιατί ο έρωτας είναι αλήθεια αιώνιος και καμιά ψηφιακή εξέλιξη δε θα τον μεταλλάξει. Γιατί ο έρωτας είναι ελευθερία και εγγυάται για το ανθρώπινο είδος όσα κανείς για τις αξίες του, έτσι και για την πιο μεγάλη, την ελευθερία.

Εύχομαι και παρακαλώ γονατιστή.

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 15ης-1-2020 της ΚΣ στη στήλη Αλι-θινά!

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!