Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη

Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη εμφανίζουν συμπτώματα όταν καταναλώνουν προϊόντα τα οποία περιέχουν γλουτένη, δηλαδή προϊόντα που προέρχονται από σιτάρι, όπως είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά.

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

Η γλουτένη καταστρέφει το  τοίχωμα του εντέρου των ασθενών με κοιλιοκάκη, με συνέπεια ο οργανισμός να μην μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Η νόσος προσβάλλει παιδιά και ενήλικες με γενετική προδιάθεση. Η μόνη θεραπεία είναι ο ασθενής να ακολουθήσει μια δίαιτα για όλη του την ζωή χωρίς γλουτένη (glutenfreediet- δίαιτα ελεύθερης γλουτένης).

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης;

Σε ποσοστό 21% η κοιλιοκάκη εμφανίζεται ασυμπτωματική (υποκλινική

κοιλιοκάκη). Όμως, το 79% των ασθενών εκδηλώνουν συμπτώματα, τα οποία είναι διάρροια, μετεωρισμό, τυμπανισμό ή φούσκωμα, εναλλαγές διάρροιας – δυσκοιλιότητας (15%), καθυστέρηση ανάπτυξης στα παιδιά και απώλεια βάρους.

Τα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη (και μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε) είναι το ρύζι, το καλαμπόκι, οι πατάτες, η σόγια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το ψάρι, η κινόα και όλα τα τρόφιμα ή προϊόντα που φέρουν την ετικέτα “ελεύθερα γλουτένης“.Πρέπει να βλέπουμε τη λίστα των συστατικών και / ή την ένδειξη “Περιέχει” στη συσκευασία τροφίμων για σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και άλλα συστατικά που περιέχουν γλουτένη (Η λέξη “γλουτένη” δεν θα εμφανιστεί στην ετικέτα “Διατροφική ετικέτα” στον κατάλογο των συστατικών).

Η ερώτηση που βασανίζει πολλούς διαιτώμενους, να φάω γλουτένη ή όχι;

Αν δεν έχεις κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, τότε ΦΥΣΙΚΑ ΝΑΙ.

Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής και αν δεν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, τότε η γλουτένη είναι ένα μέρος της υγιεινής διατροφής σας. Στην πραγματικότητα, απορρίπτοντας τη γλουτένη μπορεί να σημαίνει μια έλλειψη σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και στα οφέλη που δίνουν τα δημητριακά ολικής άλεσης.Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη γλουτένη μπορεί να αισθάνονται καλύτερα επειδή, για να αποφύγουν την πρωτεΐνη γλουτένη, καταλήγουν να κόβουν επιδόρπια και ανθυγιεινές τροφές (μπισκότα, πατατάκια, καραμέλες, κτλ), χάνοντας έτσι βάρος και προσδίδουν λανθασμένα αυτό στην αποφυγή της γλουτένης.

Οποιοσδήποτε που εξαλείφει ή αφαιρεί τα μπισκότα και τις καραμέλες από τη διατροφή και τα αντικαθιστά με φρούτα και λαχανικά θα αισθανθεί καλύτερα. Τέλος μελέτες σε υγιή πληθυσμό δείχνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι ανεπαρκείς σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλικό οξύ, νιασίνη, θειαμίνη, ασβέστιο, βιταμίνη Β12, φώσφορο και ψευδάργυρο.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν, όταν σκέφτεστε να ακολουθήσετε μια δίαιτα είναι να ενημερώνεστε σωστά πριν ξεκινήσετε. Να θυμάστε ότι ο καθένας σας είναι μοναδικές και έχει διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!