Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Αναβίωσε το έθιμο της «Νερολαδιάς» στους Παξούς

Το έθιμο της «Νερολαδιάς» αναβίωσε, υπό τη σημερινή του μορφή, στους Παξούς και συγκεκριμένα στο Γάιο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, ύστερα από δυο χρόνια παύσης λόγω κορωνοϊού.

Η πλατεία Γαΐου μεταμορφώθηκε σε πρόσφορο χώρο για ντόπιους και επισκέπτες -τουρίστες, που είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το έθιμο, να γλεντήσουν και να χορέψουν με την ψυχή τους, με τη διοργάνωση να αναλαμβάνει η κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παξών.

Τι είναι όμως η «Νερολαδιά»;

Η «Νερολαδιά» είναι ένα έθιμο που έρχεται από παλιά,  τότε όπου στις γειτονιές των Παξών συγκεντρώνονταν παρέες Παξινών για να περνούν όμορφα τα βράδια του καλοκαιριού, τραγουδώντας και χορεύοντας μεταξύ τους μοιράζοντας νερολαδιά, με τα λιγοστά υλικά που είχαν Συγκεκριμένα, ο Νίκος Μπόικος (Μπιτσιτσής) ως πρόεδρος του εξωραϊστικού Συλλόγου κατά τη δεκαετία του ’50, μεγάλωσε τη δράση αυτή , ώστε να συμμετέχουν όσοι επιθυμούσαν και από τότε καθιερώθηκε στο κέντρο του Γαΐου, με την διοργάνωση να αναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Παξών με την Κοινωφελή του Επιχείρηση.

Η «Νερολαδιά» περιλάμβανε ξερό ψωμί βρεγμένο μαζί με ρίγανη, αλάτι, ελιές, ντομάτα, σαρδέλες, τυρί, σκόρδο και λάδι. Με αυτά τα λίγα υλικά, οι κάτοικοι προσπαθούσαν να διασκεδάσουν την ανέχειά τους, γλεντώντας, τραγουδώντας, χορεύοντας και συντρώγοντας με οικονομικό τρόπο, με ό,τι διέθετε ο καθένας.

Αυτό το έθιμο λοιπόν, με την πιο οικεία μορφή του… πανηγυριού, αναβίωσε και φέτος το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου.

Φυσικά, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν όλοι οι εθελοντές που δουλέψαν και προσέφεραν τη Νερολαδιά στους συμμετέχοντες, ντόπιους και ξένους, το βράδυ του γλεντιού. 

Παρόντα και τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου με το χορευτικό, που απόλαυσαν όλοι οι παριστάμενοι και που έδωσαν τη σκυτάλη για να συνεχιστούν οι χοροί.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παξών ευχαριστεί όλους όσοι εργάστηκαν για την αναβίωση αυτού του εθίμου, εθελοντές, Σύλλογο κ.α.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!