Αντιφλεγμονώδης Διατροφή
Η φλεγμονή είναι μια απαραίτητη βιολογική διεργασία.
Ένας φυσιολογικός αμυντικός μηχανισμός που ενεργοποιείται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να προστατεύσει το σώμα μας από ερεθιστικούς παράγοντες, λοιμώξεις και τραυματισμούς και εκκινεί διαδικασίες εξουδετέρωσης και ανάρρωσης.
Χωρίς τις φλεγμονές θα ήταν αδύνατη η επούλωση των πληγών, η αντιμετώπιση των λοιμώξεων και η ανάπλαση των ιστών.
Οι φλεγμονές όμως στο σώμα αναδεικνύονται σε κίνδυνο και απειλή για την υγεία όταν είναι σοβαρές και χρόνιες.
Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με την εμφάνιση και την εξέλιξη πολλών ασθενειών, όπως μεταβολικές διαταραχές (σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, παχυσαρκία..), καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, μυοσκελετικές διαταραχές, ψωρίαση, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άσθμα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και νευροεκφυλιστικά νοσήματα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διατροφικές επιλογές μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και όχι μόνο.
Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπληρωματική θεραπεία για πολλές καταστάσεις που επιδεινώνονται από τη χρόνια φλεγμονή,
να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, και να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας ενός ατόμου με μεταβολικό σύνδρομο ή κάποιο άλλο νόσημα.
Μια σωστά διαμορφωμένη διατροφή με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχει φανεί πως δεν προφυλάσσει μόνο έναντι των συγκεκριμέμων νόσων, αλλά καθυστερεί και την γήρανση του οργανισμού.
Ενώ ορισμένες τροφές συμβάλλουν στην εκδήλωση φλεγμονής ή επιδεινώνουν τις υπάρχουσες φλεγμονές στο σώμα, άλλες βοηθούν στην πρόληψη ή την εξουδετέρωσή τους.
Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή βασίζεται σε τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά , έναντι εκείνων που αυξάνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών.
Τροφές που βοηθούν στην πρόληψη:
είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, παρέχουν μια σειρά από αντιοξειδωτικά και περιέχουν υγιεινά λιπαρά:
- λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός
- φρούτα, όπως βατόμουρα, φράουλες και κεράσια, κράνμπερι, σταφύλια, μήλα
- λαχανικά, όπως λάχανο, σπανάκι και μπρόκολο
- όσπρια, φυτικές ίνες
- ξηροί καρποί και σπόροι
- ελιές και ελαιόλαδο
- μπαχαρικά, όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς
Τροφές που συμβάλλουν στην εκδήλωση φλεγμονής:
- επεξεργασμένες τροφές
- τροφές με προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού
- ανθυγιεινά έλαια
- επεξεργασμένοι υδατάνθρακες,
- επεξεργασμένα σνακ
- προπαρασκευασμένα επιδόρπια
- Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν μια φλεγμονώδη αντίδραση όταν καταναλώνουν γλουτένη. Μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι περιοριστική και δεν είναι κατάλληλη για όλους. Ωστόσο, εάν ένα άτομο υποπτεύεται ότι η γλουτένη του προκαλεί συμπτώματα, ίσως χρειαστεί να διακόψει την κατανάλωσή της για ένα διάστημα, ώστε να δει εάν τα συμπτώματά του βελτιώνονται.
*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet Στ. Δεσύλλα 12 Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235
** δημοσιεύθηκε στο φύλλο 4ης-7-2023 της ΚΣ
__________________________________________________________________________Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.
Ακολουθήστε μας στο Google NewsΑκολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook