Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Απεργία στους δήμους την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την ερχόμενη  Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα το 49ο ενδιάμεσο συνέδριο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, που εκπροσωπεί το προσωπικό στην αυτοδιοίκηση. 

Σε ανακοίνωση, την οποία δημοσιοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας, το οποίο συμμετέχει στην απεργία, γίνεται λόγος για «συνεχιζόμενη απαξίωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για την περιφρονητική αντιμετώπιση των εργαζομένων των Ο.Τ.Α. από την κυβέρνηση της ΝΔ και μερίδας αιρετών».

Στόχοι & προτεραιότητες εργαζομένων στους ΟΤΑ

Με τη συμμετοχή του συνόλου των Αντιπροσώπων-Συνέδρων των Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 το 49ο Ενδιάμεσο Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της Ε.Ε της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Νίκος Τράκας, κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών του ζήτησε την κατάργηση της διάταξης «Βορίδη», που υποχρεώνει τους Δήμους να εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργασιακές διεκδικήσεις εργαζομένων – και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που απασχολούνται για πολλά χρόνια με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 Επίσης παρουσίασε τους  στόχους και τις προτεραιότητες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:  

Αποκατάσταση, προστασία και διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, με ουσιαστική αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας.

Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ΤΑ.

Σημαντική αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης των Ο.Τ.Α.

Σύγχρονο, δημοκρατικό Κώδικα των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/2021).

Απελευθέρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και δομές των Ο.Τ.Α.

Κατάργηση κάθε μορφής επισφαλούς εργασίας, για εργαζόμενους με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Άμεση, αξιοκρατική και με διαφάνεια επιλογή Προϊσταμένων.

Στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών (Τ.Υ.) και των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) με Μηχανικούς όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων κλάδων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Αποτροπή της εκχώρησης της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (Σ.Δ.Ι.Τ., Φο.Δ.Σ.Α. ως Α.Ε.) σε ιδιώτες και επιστροφή της αρμοδιότητας της Ανακύκλωσης στους Δήμους.

«Τέλος» στις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ιδιωτικοποίησης του Ηλεκτροφωτισμού (LED) και των υπηρεσιών Πρασίνου.

Επαναφορά του Προληπτικού και Κατασταλτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αποτροπή εκχώρησης αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. μέσω των «Αναπτυξιακών Οργανισμών».

Από κάθε γωνιά της χώρας, μέσω των Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., εκφράστηκε η αγανάκτηση και δυσαρέσκεια των εργαζομένων για την συνεχιζόμενη απαξίωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για την περιφρονητική αντιμετώπιση των εργαζομένων των Ο.Τ.Α. από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) και μερίδας Αιρετών.

«Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που κατατρώει το ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η οριζόντια αύξηση-κοροϊδία των σαράντα (40,00) ευρώ που εξανεμίζεται εν ριπή οφθαλμού, αφού οι πολυεθνικές έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης σε δυσθεώρητα ύψη με θεατή-τροχονόμο την κυβέρνηση, η έλλειψη προσωπικού σε όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δημιουργεί πλέον ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των Δημοτών, είναι η μουντή και εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες συμβασιούχοι-«όμηροι», προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με επαναλαμβανόμενες και πολλές φορές κακοπληρωμένες συμβάσεις. Παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οδηγούνται μοιραία ξανά στην ανεργία, αφού ακόμα και όταν η Δικαιοσύνη αποφασίζει πως πρέπει να παραμείνουν στην δουλειά, οι ίδιοι «καταθέτουν» τον πενιχρό μισθό τους στους μεγαλοδικηγόρους, αφού η κυβέρνηση επιλεκτικά τους υποχρεώνει σε εξάντληση κάθε ένδικου μέσου έως ότου απολυθούν!!

Η κατάσταση αυτή έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Γι’ αυτό, με ΟΜΟΦΩΝΗ Απόφαση το 49ο Ενδιάμεσο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκήρυξε την πραγματοποίηση 24ΩΡΗΣ Πανελλαδικής Απεργίας την ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 και καλεί σε Πανελλαδική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα, στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα.

Ομόφωνα επίσης αποφάσισε στους επόμενους έξη (6) μήνες να πραγματοποιηθεί ΕΚΤΑΚΤΟ Καταστατικό Συνέδριο προκειμένου να συναποφασιστούν εκείνες οι Καταστατικές Αλλαγές που είναι αναγκαίες και επίκαιρες για ένα μαχητικό και διεκδικητικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων θα καθορίσει το μέλλον τους!!!»

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!