Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Πόσα είναι τα «πόστα» σε Π.Ι.Ν. & Δήμους Kέρκυρας/Παξών

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας ορκωμοσιών για τους νέους αυτοδιοικητικούς Άρχοντες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των τεσσάρων Δήμων της ΠΕ Κέρκυρας, που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την Πρωτοχρονιά.

Ωστόσο, ο Ιανουάριος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίον Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι θα κληθούν να ορίσουν τους αιρετούς εκείνους, που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναγνωστών της, η “ΚΣ” αναδεικνύει το πόσες και ποιες είναι αυτές  (έμμισθες και άμισθες), καθώς και τις αντιμισθίες των αιρετών  σε Περιφέρεια και Δήμους.

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελείται από 35 έδρες, οι οποίες κατανέμονται ανά Περιφερειακή Ενότητα, ως εξής: ΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 17 έδρες, ΠΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 7 έδρες, ΠΕ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 6 έδρες. ΙΘΑΚΗ 1 έδρα και ΠΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 4 έδρες.  

Μετά την ανακήρυξη του Πρωτοδικείου, ο επιτυχών συνδυασμός του Γιάννη Τρεπεκλή κατέλαβε συνολικά 21 έδρες (12 στην ΠΕ Κέρκυρας, από τρεις σε Κεφαλονιά και Λευκάδα, δύο στη Ζάκυνθο και μία στην Ιθάκη).

Ο συνδυασμός της  Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, κατέλαβε συνολικά έξι έδρες (δύο σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο και από μία σε Κεφαλονιά και Λευκάδα).

Η ΑΝΑΣΑ του Θεόδωρου Γαλιατσάτου τρεις έδρες (από μία σε Κεφαλονιά,  Κέρκυρα και Ζάκυνθο).

Η Λαϊκή Συσπείρωση με την Αλεξάνδρα Μπαλού επίσης πήρε τρεις έδρες ( από μία σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κέρκυρα).

Τέλος δύο έδρες κατέλαβε ο συνδυασμός της Μαρίας Δρυ (Κέρκυρα & Ζάκυνθο).

Ο νέος Περιφερειάρχης μεταξύ των 21 συμβούλων της παράταξής του έχει το δικαίωμα να ορίσει σε θέσεις με αντιμισθία,  12 αντιπεριφερειάρχες (τέσσερις χωρικούς και οκτώ θεματικούς), Έναν έπαρχο (Ιθάκης), έναν εντεταλμένο σύμβουλο. Τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης από έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από τους συμβούλους της παράταξής του, τον πρόεδρο & μέλη του ΔΣ της Αγροδιατροφικής (οι αντιμισθίες καθορίζονται από το ΔΣ της Εταιρείας), δύο μέλη στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ καθώς και μέλη στο ΔΣ του Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.Να σημειωθεί ότι η αντιμισθία των Περιφερειαρχών ισούται με 4.275 ευρώ το μήνα και των αντιπεριφερειαρχών με 3.206 ευρώ. Ενώ ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και ο εντεταλμένος σύμβουλος αμείβονται με 1.125 €. Οι αντιμισθίες αφορούν μικτά ποσά και όχι καθαρά.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων αποτελείται από 39 έδρες εκ των οποίων 23 έδρες καταλαμβάνει η παράταξη του Στέφανου Πουλημένου και 16 οι τέσσερις επιλαχούσες. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να ορίσει εννέα έμμισθους αντιδημάρχους (οι τρεις υποχρεωτικά στα Διαπόντια Νησιά) καθώς και τρεις επιπλέον χωρίς αντιμισθία. Με αντιμισθία είναι και η θέση του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, που προέρχεται από την παράταξη της πλειοψηφίας.

Οι άλλες θέσεις ευθύνης, που θα ορίσει ο νέος Δήμαρχος είναι μεταξύ άλλων Προέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων σε 1) ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ, 2) ΣΥΠΑΠ, 3) ΔΗΠΕΘΕΚ, 3)ΣΥΚΟΙΠΑ, 4) ΚΑΠΟΔΙΑΝ ΑΕ, 5) ΑΝΙΟΝ.

Επίσης έχει τη δυνατότητα να ορίσει χωρίς αντιμισθία απεριόριστο αριθμό εντεταλμένων συμβούλων. Η αντιμισθία του Δημάρχου ανέρχεται σε 3.420,00 € των αντιδημάρχων σε 1.710,00 € και του προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου σε 718,20 €. Επισημαίνεται ότι τα ποσά αυτά είναι τα μικτά και όχι τα καθαρά, που είναι λιγότερα. Οι αντιμισθίες των Προέδρων και μελών ΔΣ στις δημοτικές επιχειρήσεις καθορίζονται από αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων. Ενίοτε οι θέσεις αυτές μπορεί να είναι και άμισθες.
Τέλος, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε έναν ορισμένο αριθμό συνεδριάσεων, ο οποίος ορίζεται σε τέσσερις το ανώτερο ανά μήνα.

Το ύψος της αποζημίωσης για κάθε συνεδρίαση, το οποίο καθορίζεται με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ποσά 55,57 ευρώ ή 38,89 ευρώ ανάλογα τον δήμο. Επίσης, οι πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων δικαιούνται έξοδα κίνησης που καταβάλλονται μηνιαίως και το ύψος τους καθορίζεται βάσει χιλιομετρικής απόστασης από την έδρα του δήμου. Συγκεκριμένα, εάν η απόσταση είναι εως 10 χλμ το ποσό ανέρχεται σε 300 ευρώ το μήνα, εως 20 χιλ 350 ευρώ και άνω των 20 χιλ 400 ευρώ.

 ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ – ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΠΑΞΩΝ

Τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων έχουν 25 έδρες εκ των οποίων 15 οι παρατάξεις Γιώργου Μαχειμάρη, που πλειοψήφησε στον Βορρά και Βασίλη Χειμαριώτη, που αναδείχθηκε δήμαρχος Νότου, ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης από δέκα έδρες σε κάθε έναν από τους δύο Δήμους. Οι Δήμαρχοι Βορρά και Νότου έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν τέσσερις αντιδημάρχους με αντιμισθία και έναν άμισθο. Επίσης Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και εντεταλμένους συμβούλους. Οι δύο νεοσύστατοι Δήμοι μέχρι τώρα δεν έχουν ιδρύσει δημοτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο οι δήμαρχοι έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν μέλη τους στα διοικητικά συμβούλια των Διαδημοτικών, όπως ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ & ΣΥΠΑΠ. Οι αντιμισθίες των Δημάρχων Βόρειας & Νότιας Κέρκυρας ανέρχονται σε 2.565,00 € των αντιδημάρχων σε 1.282,50 €& των προέδρων Δ.Σ.538,65 €. (Όλα τα ποσά είναι μικτά).

Το δημοτικό συμβούλιο Παξών αποτελείται από 15 μέλη εκ των οποίων 10 έχουν εκλεγεί με την παράταξη του Σπύρου Βλαχόπουλου, που εξελέγη Δήμαρχος και 5 καταλαμβάνουν οι επιλαχούσες. Ο Δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να ορίσει τρεις έμμισθους αντιδημάρχους και έναν άμισθο. Επίσης τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και πρόεδρο και μέλη ΔΣ της Αναπτυξιακής. Οι αντιμισθίες των αιρετών στο Δήμο Παξών είναι αντίστοιχες με εκείνες των Δήμων Βόρειας & Νότιας Κέρκυρας.

 ΘΗΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ

Όλες οι θητείες των αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων είναι ενός έτους. Ενώ τα Προεδρεία σε Περιφερειακό & Δημοτικά Συμβούλια εκλέγονται για θητεία τριάντα μηνών. Οι αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι ορίζονται υποχρεωτικά από την παράταξη του Περιφερειάρχη ή Δήμαρχου, ενώ σε περίπτωση που ανεξαρτητοποιηθούν  εκπίπτουν του αξιώματος.

Οι ημερομηνίες των ορκωμοσιών

Του Δήμου Νότιας Κέρκυρας την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.

Του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων την Κυριακή 17  Δεκεμβρίου

Του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου

Της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου

Του Δήμου Παξών την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 7ης-12-2023 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!