Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Αποθέωση για τον “Ζορμπά” στο Π. Φρούριο Κέρκυρας

Aποθέωση για τους συντελεστές της παράστασης “Ζορμπάς” που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 2/8 στο Παλαιό Φρούριο για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή από τη Φιλαρμονική «Μάντζαρος» και τους χορωδούς της Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας “San Giacomo”.Τον Ζορμπά ερμήνευσε μοναδικά ο Παντελής Κοντός.

Χιλιάδες θεατών απόλαυσαν ένα μοναδικό θέαμα και στο τέλος χειροκρότησαν παρατεταμένα όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση μιας εξαίσιας μουσικής βραδιάς.

Στην παράσταση συμμετείχε και η καλλιτέχνης Ρίτα Αντωνοπούλου ενώ τα κοστούμια επιμελήθηκε η Πηνελόπη Μαμάλου.

Η σκηνοθεσία είχε την υπογραφή του Πέτρου Γάλλια και την μουσική διεύθυνση ο Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής, Σωκράτης Άνθης.

Τα πρόσωπα του έργου ερμηνεύσαν επίσης οι ηθοποιοί, Σπύρος Ασωνίτης, Σπύρος Βέργης, Κατερίνα Γεωργάκη, Ναταλία Καποδίστρια, Σοφία Κολωνιάρη, Μαρία Πανάρετου, Κωνσταντίνος Παλαιολόγου, Αντωνία Πετροπούλου.

(βίντεο Ν. Πίκουλα)

 

Τιμή στον Μίκη Θεοδωράκη

Κατά την έναρξη της εξαιρετικής παράστασης “Ζορμπάς” στον Παλαιό Φρούριο, σε σκηνοθεσία Πέτρου Γάλλια, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Ιωάννης Τριβυζάς απένειμε την οφειλόμενη τιμή στον μεγάλο δημιουργό, που έστειλε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου.

Όπως είπε ο κ. Τριβυζάς, «απονέμουμε το αργυρούν μετάλλιο της Φιλαρμονικής, τον ύψιστο τίτλο τιμής, στον Μίκη Θεοδωράκη για τη συνολική του προσφορά στη μουσική, με αφορμή την παραχώρηση δικαιωμάτων εκτέλεσης του έργου του. Δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να παραστεί λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του».

Ο Μίκης πριν από λίγες μέρες έγινε 94 χρονών… Συγκινητική η επιστολή του στον μαέστρο Σωκράτη Άνθη, με τον οποίο συνεργάστηκε για πολλά χρόνια στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ως τρομπετίστας.

Πρόκειται για την έγγραφη απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη στην αιτηθείσα άδεια για εκτέλεση του έργου του «σε ενοργάνωση για συμφωνική μπάντα, η οποία -να είστε σίγουρος- θα ανταποκρίνεται καλλιτεχνικά στη μουσικότητα και ποιότητα του έργου»:
«Αγαπητέ μου Σωκράτη, και βέβαια σε θυμάμαι. Ήσουν άλλωστε ένας ξεχωριστός μουσικός. σ΄ευχαριστώ για το γράμμα σου και συμφωνώ με όσο γράφεις. Μόνο, η παρουσία μου εκεί είναι, όπως καταλαβαίνεις, πλέον αδύνατη. Σας εύχομαι μεγάλη επιτυχία. Φιλικά…»

2.

3.

4.

 

To σχόλιο του Πέτρου Γάλλια

Ένα μήνυμα προς τους αγαπημένους ανθρώπους του νησιού της καρδιάς μου.

Απόψε δεν μπόρεσα να κλείσω μάτι. Όχι από αγωνία. Πάντα έχω τρελή αγωνία πριν από κάθε παράσταση. Αγωνία δημιουργική. Η παράσταση. Η κάθε παράσταση μας να είναι αντάξια των προσδοκιών και της αγάπης σας.

Απόψε δεν κοιμήθηκα από μια βαθιά, πολύ βαθιά συγκίνηση. Την ίδια πάντα συγκίνηση που νιώθω κάθε φορά. Σε κάθε μας συνάντηση. Μια συγκίνηση που πηγάζει από την ομορφιά των ματιών σας. Της χαράς σας. Του μοναδικού τρόπου που πάντα μου εκφράζετε την αγάπη σας. Τις αγκαλιές. Τις προσφωνήσεις. Τις ευχές. Το χειροκρότημα σας.

Χτες στον «Ζορμπά» μας ήρθατε. Μας τιμήσατε. Πολλοί περισσότεροι. Διπλάσιοι από όσοι υπολογίζαμε. Κατακτήσατε τον χώρο. Σχεδόν 3.000 φίλοι. Ταξιδέψετε. Σιγοτραγουδήσατε μαζί μας.

Η αγωνία μου για την παράσταση έγινε γλύκα. Έγινε χαρά. Από την παρουσία σας. Από την αποδοχή σας.

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Και υποκλίνομαι με σεβασμό σε όλους σας. Με την προσμονή. Με την αγωνία. Με την χαρά. Της επόμενη μας συνάντησης.

Να έχουμε υγεία. Και να ανταμώνουμε. Σας αγαπάω. Βαθιά. Ειλικρινά. Τρυφερά. Με ευγνωμοσύνη.

 

*φωτο 2-4 απο ανάρτηση της Δώρας Μαρτζούκου

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!