Quantcast
SLIDERΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Αποτίμηση του εορτασμού των 30 χρόνων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (ακαδημαϊκά έτη 1992/1993 έως 2022/2023)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών συμπλήρωσε τριάντα χρόνια ζωής και γιόρτασε με πλήθος εκδηλώσεων την πολυδύναμη παρουσία του στο εξόχως μουσικό νησί της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα το Επετειακό Τριήμερο που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στις 1-3 Ιουνίου.

Ο εορτασμός των τριάντα χρόνων από την ίδρυση του τμήματός μας ήταν μια καλή αφορμή να κάνουμε μια αναδρομή στα πολλά και ποικίλα τεκταινόμενά του, κυρίως γιορτάζοντας αυτά που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα, με ποικίλες δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, παράλληλα να δομήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο στον χώρο μας για να ισχυροποιήσουμε περισσότερο την παρουσία μας στην τριτοβάθμια μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα με το καλύτερο δυνατόν τρόπο. Όλα αυτά, και ακόμα περισσότερα, συζητήθηκαν στις Στρογγυλές Τράπεζες του Επετειακού Τριημέρου για τις τρεις κατευθύνσεις του τμήματός μας (Μουσικές Επιστήμες, Σύνθεση, Εκτέλεση), όπως και στις παρουσιάσεις των Εργαστηρίων του και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του.

Ο πυρήνας της φιλοσοφίας του προγράμματός μας είναι ο φοιτητοκεντρικός χαρακτήρας των σπουδών που προσφέρουμε. Το Επετειακό τριήμερο το απέδειξε περίτρανα, καθώς στις περισσότερες εκδηλώσεις του έδωσαν ενεργό και ουσιαστικό παρόν φοιτητές, απόφοιτοι, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες και διδάκτορες του τμήματός μας: στις συναυλίες έντεχνης και ηλεκτροακουστικής μουσικής με έργα συναδέλφων συνθετών ερμηνευμένα από συναδέλφους και φοιτητές μας, στις σκηνικές παραστάσεις γραμμένες ή/και ερμηνευμένες από φοιτητές μας, στις ημερίδες μεταπτυχιακών, υποψήφιων διδακτόρων, διδακτόρων και αποφοίτων του τμήματός μας και στις μικρές διάσπαρτες συναυλίες φοιτητών μας της ‘διαδρομής’ στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας  που κατέληγε σε συναυλία φοιτητικού συνόλου με τζαζ μουσική (τελευταίο απόγευμα του τριημέρου).

Στην ημερίδα των αποφοίτων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 3 Ιουνίου, παλιοί και νέοι απόφοιτοι όλων των μουσικών κατευθύνσεων αφηγήθηκαν τις επαγγελματικές τους διαδρομές αλλά και μίλησαν με ώριμη και αποστασιοποιημένη ματιά για τα καλά που αποκόμισαν από τον ολιστικό τρόπο προσέγγισης των μουσικών σπουδών του τμήματός μας, την ανεξαρτησία και ταυτόχρονα το κοινοτικό πνεύμα που αισθάνθηκαν ότι διέπει τις σπουδές τους, όπως και την παράλληλη πορεία προς την αυτογνωσία που έδωσε ωριμότητα στον τρόπο μάθησης και διαλεκτικής αναπαραγωγής της γνώσης. Το συμπέρασμα που καταλήξαμε είναι ότι δεν βγάζει το τμήμα μας μόνο καλούς μουσικούς εκτελεστές, συνθέτες, παιδαγωγούς, μουσικολόγους κοκ, αλλά βγάζει ολοκληρωμένους ανθρώπους που με το ήθος και την αγάπη τους προς το μουσικό αντικείμενο που θεραπεύουν τιμούν όλη την μουσική κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου.  Και όχι μόνο: η κοινότητα είναι ολόκληρο το μουσικό νησί της Κέρκυρας του οποίου η πλούσια μουσική παράδοση συμπληρώνεται άριστα και αναβαθμίζεται μέσα από τις επιστημονικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Τμήματός μας. Έχουμε συνάψει, διατηρήσει και αναπτύξει στενούς καλλιτεχνικούς και ερευνητικούς δεσμούς με ιστορικούς μουσικούς και ευρύτερα καλλιτεχνικούς φορείς της Κέρκυρας, εμβαθύνοντας διαρκώς τη σχέση του τμήματός μας με την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε και οι φοιτητές μας να είναι μέλη αυτής της διευρυμένης κοινότητας του νησιού, όπως άλλωστε τόνισαν πολλοί απόφοιτοί μας. Έτσι, οι πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις του εορταστικού τριημέρου του τμήματος μας συγκέντρωσαν την προσοχή όλης της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.

Ευχαριστούμε θερμά την Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου που στήριξε και στηρίζει το τμήμα μας, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, την προβολή του έργου και των επιτευγμάτων του.

Περήφανοι που είμαστε καθηγητές σε αυτό το τμήμα και έχουμε συμβάλλει, ο καθένας με τον τρόπο του, στη δημιουργία και ανάπτυξη του! Περήφανοι που οι φοιτητές μας τεκμηριώνουν σε καθημερινή βάση το υψηλό καλλιτεχνικό και επιστημονικό του επίπεδο και, προπαντός, το κάνουν αυτό με ήθος και αγάπη για τη μουσική! Η τοπική κοινωνία του μουσικού νησιού της Κέρκυρας είναι το ιδανικό μέρος για να υπάρχει και να αναπτύσσεται το τμήμα μας. Ένα μεγάλο εύγε στα παιδιά μας, στην μεγάλη μας μουσική οικογένεια! Ευχόμαστε το τμήμα μας να είναι χιλιόχρονο!

Η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη

Όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιόνιο Ακαδημία, εκτός από τις συναυλίες, μπορείτε να δείτε στο:

https://www.youtube.com/c/IonianUniversityNoc

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!