Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΡΜΑΤΑ 2022: Θρίαμβος στις Σπέτσες – Φαντασμαγορική εκδήλωση, απίστευτη η «Παλαιά»

Ένα Φαντασμαγορικό και άκρως συγκινητικό θέαμα που συγκλόνισε χιλιάδες θεατών. Πόσο συγκινητικό! Πόσο συγκλονιστικά πατριωτικό! Πόσο φαντασμαγορικό! Πόσο εντυπωσιακό! Πόσο καλοκουρδισμένο!

Μπορεί στο σάιτ του Δήμου Σπετσών να έγραφαν: “οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκούν μία εβδομάδα, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας, με ταυτόχρονη εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων εκείνης της νύχτας, της 8ης Σεπτεμβρίου 1822, μέσα σε μία πανδαισία πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών”, όμως η καθόλα πλήρης και σωστή αυτή περιγραφή, ουδόλως μπορεί να υπαινιχθεί τα συναισθήματα που κατακλύζουν τους δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών, που καταφθάνουν στο νησί κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο, προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα θέαμα μοναδικό και ανυπέρβλητο, μία εμπειρία ανεπανάληπτη για όποιον την βιώνει για πρώτη φορά, αλλά και για όποιον αύξοντα αριθμό κι αν έχει αυτή.

Η εκδήλωση, λοιπόν, της “Αρμάτας” είναι αφιερωμένη στην μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων έναντι των Τούρκων, στα νερά των Σπετσών, νίκη που υπήρξε μία από τις σημαντικότερες στιγμές του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, στο πλαίσιο μιας ναυμαχίας κατά την οποία ο θόρυβος από τις εκπυρσοκροτήσεις των πυροβόλων των 140 και πλέον πλοίων που έπαιρναν μέρος στη ναυμαχία ήταν τόσο μεγάλος, ώστε σειόταν ακόμα και το έδαφος της γειτονικής Ύδρας, ενώ ο χώρος μεταξύ Ύδρας και Σπετσών είχε καλυφθεί με τόσο καπνό ώστε οι Υδραίοι νόμισαν πως οι Σπέτσες καίγονταν. Όλα αυτά εζησαν με την εκπληκτικά σκηνοθετημένη αναπαράσταση κατά την οποία έκαψαν πλοίο 25 μετρων για την αναπαράσταση .


Επίσης, το video με την εκκίνηση της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας από την περιοχή του Δημαρχείου του νησιού, αλλά και μέρος της εμπνευσμένης ομιλίας του Δημάρχου Σπετσών Παναγιώτη Λυράκη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υποδοχής των επίσημων προσκεκλημένων στην κεντρική αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου. Οι μουσικοί της «Παλαιάς» μάγεψαν στην κυριολεξία ενώ η συμμετοχή τους ήταν μια μοναδική εμπειρία τόσο για τους ίδιους όσο και για όλους όσοι τους παρακολούθησαν. 
Οι φετινές εκδηλώσεις της συνεπεσαν με τη συμπλήρωση 200 ετών από το ιστορικό γεγονός. Πιο συγκεκριμένα, η αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών με τη καύση της οθωμανικής ναυαρχίδας είναι το γνωστότερο από τα τοπικά έθιμα του των Σπετσών. Η νίκη του ελληνικού στόλου αποδόθηκε στη βοήθεια της Παναγίας και εξ αυτού οι κάτοικοι ονόμασαν τον μικρό ναό που βρίσκεται στο Παλιό λιμάνι και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννηση της Θεοτόκου) “Παναγία η Αρμάτα”. Η αναπαράσταση του ιστορικού αυτού γεγονότος είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική γιορτή, οι εκδηλώσεις της οποίας λαμβάνουν χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκούν μια εβδομάδα, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας, με ταυτόχρονη εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!