Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Αυλωνίτης: Το Υπ. Πολιτισμού αγνοεί ότι μεγάλο ποσοστό των πολιτιστικών συλλόγων δε λαμβάνουν στήριξη

Στις 16 Δεκεμβρίου 2020 ερώτηση κατέθεσαν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Χαρίτση και συνυπογραφή του Βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, για την οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων της χώρας, ώστε αυτοί να καταφέρουν να ανταποκριθούν στα πάγια έξοδά τους.

Oπως ενημέρωσε ο κ. Αυλωνίτης: Ύστερα από την ερώτηση, μας απεστάλη Απάντηση, την οποία υπογράφει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απάντηση αποτελεί απλή αντιγραφή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος, ενώ γίνεται περιορισμένη αναφορά σε δράσεις του Υπουργείου για την στήριξη των πολιτιστικών φορέων. Πλην όμως, το Υπουργείο αγνοεί το γεγονός πως μεγάλο ποσοστό των πολιτιστικών συλλόγων δεν λαμβάνουν στήριξη, ούτε γίνεται αναφορά εάν υπάρχει πρόθεση να ληφθούν μελλοντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη συμπερίληψη τους στα μέτρα στήριξης.

Είναι αναγκαία η άμεση και πρακτική οικονομική ενίσχυση των Πολιτιστικών Συλλόγων της χώρας προκειμένου αυτοί, λόγω της αναστολής των δραστηριοτήτων τους, να μπορούν να ανταποκριθούν τουλάχιστον στα πάγια και ανελαστικά τους έξοδα. Το Υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει σε σοβαρές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ανθρώπων και των φορέων του πολιτισμού και να σταματήσει να διαχειρίζεται μόνο επικοινωνιακά το χαρτοφυλάκιό του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης :

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 2754/16.12.2020 Ερώτησης των Βουλευτών, ………, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιεςΥπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠ.ΠΟ.Α., σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εξ ορισμού έχει αρμοδιότητα να στηρίζει και να ενισχύει οικονομικά, πολιτιστικές δράσεις συλλόγων και σωματείων. Σε κάθε περίπτωση, τα πολιτιστικά σωματεία και σύλλογοι, που λειτουργούν υπό τον ΚΑΔ 94991601 (Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων) περιλαμβάνουν ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων. Παρόλο που ένα τμήμα των δραστηριοτήτων αυτών έχει πράγματι συνάφεια με τις δραστηριότητες του ΥΠΠΟΑ, παρά ταύτα, το ΥΠΠΟΑ δεν είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για τα εν λόγω σωματεία, καθώς η αρμοδιότητα του επί των πολιτιστικών αυτών φορέων περιορίζεται, ως αναφέρθηκε, στα θέματα χρηματοδότησης των πολιτιστικών τους δράσεων και μόνο. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα πολιτιστικά σωματεία και οι σύλλογοι, ως οντότητες που αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα, αντιμετωπίζονται οικονομικά, όπως και οι λοιποί δραστηριοποιούμενοι φορείς, στην χώρα σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα και εφαρμοζόμενα μέτρα του, μεταξύ άλλων, συνερωτώμενου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επομένως, τα πολιτιστικά σωματεία και οι σύλλογοι, υπάγονται στα εν λόγω μέτρα για όσο απαιτηθεί, σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας στην χώραΑναφορικά με το ερώτημα σας σχετικά με τα πάγια και τρέχοντα έξοδα των πολιτιστικών σωματείων, σημειώνεται ότι το ΥΠΠΟΑ, εκ του νόμου, δεν έχει το δικαίωμα να καλύψει οποιουδήποτε είδους τρέχοντα, πάγια έξοδα πολιτιστικών συλλόγων, καθώς τα ίδια τα μέλη των σωματείων αυτών, τα οποία συνιστούν σωματεία του Αστικού Κώδικα, είχαν και έχουν την ευθύνη με βάση το καταστατικό τους να συνεισφέρουν στην κάλυψη τέτοιου είδους παγίων εξόδων. Ομοίως και τα ζητήματα μείωσης ενοικίου, δημοτικών τελών και άλλα, δεν συνιστούν πολιτιστική δράση και κατ’ επέκταση αντικείμενο διεργασίας αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ. Η βούληση του ΥΠΠΟΑ να ενισχύει οικονομικά τις δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων της χώρας είναι δεδομένη και αποτυπώνεται εμπράκτως. Συγκεκριμένα, το ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά τις πολιτιστικές δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων, εξέδωσε, τον Ιανουάριο του 2020, μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, συνολικά έντεκα (11) προσκλήσεις για την οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων και ΑΜΚΕ, ποσού 8.500.000€. Η διαδικασία για τη χρηματοδότηση των φορέων έχει ολοκληρωθεί και έχουν ήδη ανακοινωθεί οι επιχορηγούμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων και πλήθος πολιτιστικών συλλόγων. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν δεκτές προτάσεις των φορέων, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα (ψηφιοποίηση δράσεων, υλοποίηση σε ανοικτούς χώρους κ.α.), έτσι ώστε οι σύλλογοι να χρηματοδοτηθούν, ανεξαρτήτως του αρχικού προγραμματισμού
τους.

Επιπροσθέτως, προς ενίσχυση των Πολιτιστικών Συλλόγων, εκδόθηκε, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, ειδική πρόσκληση για τον ψηφιακό πολιτισμό, που αφορούσε αποκλειστικά ψηφιακές δράσεις ενίσχυσης της πολιτιστικής δραστηριότητας και των Πολιτιστικών Συλλόγων. Επιχορηγήθηκαν 83 φορείς με το ποσό του 1.200.000 ευρώ. Καθίσταται, επομένως, σαφής η βούλησή μας να στηρίξουμε εμπράκτως τους πολιτιστικούςσυλλόγους, δεδομένου ότι με πρωτοβουλία μας δεκαπλασιάστηκε τόσο το συνολικό ποσό επιχορήγησης των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, όσο και ο αριθμός των τελευταίων που επιχορηγήθηκαν. Προς το σκοπό επιπλέον στήριξης και ανάδειξης δράσεων πολιτιστικών φορέων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απηύθυνε δύο προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτημάτων οικονομικής ενίσχυσης για δράσεις εντός του 2020 που αφορούν στη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά και επιχορηγήθηκαν με το συνολικό ποσό των 628.000 ευρώ 81 δράσεις.

Όπως είναι γνωστό, η επιχορήγηση δράσεων πολιτιστικών φορέων από το ΥΠΠΟΑ είναι δυνατή, μέσω της διαδικασίας εγγραφής αυτών, στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου και συγκεκριμένα στον ιστότοπο του Μητρώου (http://drasis.culture.gr/), ώστε οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να συνδράμουν κάθε ενδιαφερόμενο φορέα. Οι προσκλήσεις αυτές είναι διαθέσιμες στην ως άνω πλατφόρμα, όπου περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις υποβολής της αίτησης επιχορήγησης. Η έκδοση προκηρύξεων για την χρηματοδότηση πολιτιστικών φορέων για το έτος 2021, προγραμματίζεται εντός του Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας του ΥΠΠΟΑ και σε απάντηση της αόριστης και γενικής αναφοράς σας σε 5 πολιτιστικούς- χορευτικούς συλλόγους της Μεσσηνίας, οι οποίοι με βάση τα γραφόμενα σας κατέθεσαν αιτήσεις αλλά εξαιρέθηκαν απ’ όλες τις ρυθμίσεις, επισυνάπτεται πίνακας από τον οποίο προκύπτει ότι ενεγράφησαν στο Μητρώο πολιτιστικών φορέων του ΥΠΠΟΑ συνολικά 6 σωματεία-πολιτιστικοί σύλλογοι του νομού Μεσσηνίας εκ των οποίων επιχορηγήθηκαν οι 4. Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές, ότι τα πολιτιστικά σωματεία, όχι μόνο αποτέλεσαν εξαρχής αντικείμενο ενδιαφέροντος και υλοποίησης δράσεων από το ΥΠΠΟΑ, αλλά από την έναρξη της πανδημίας, εντάχθηκαν και αυτά στα οριζόντια μέτρα της Κυβέρνησης, και μάλιστα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο παρέμειναν χωρίς δραστηριότητα εκ του νόμου. Τα οριζόντια μέτρα, εφαρμόσθηκαν για τα πολιτιστικά σωματεία όπως εφαρμόσθηκαν για λοιπά φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανάλογης δραστηριότητας, όπως αυτής των πολιτιστικών σωματείων.

Είναι προφανές ότι, ο σχεδιασμός υλοποίησης προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ είναι συνεχής και αδιάλειπτος, προσαρμοζόμενος πάντα στα εκάστοτε πλαίσια, ακόμα και στην περίπτωση της πρωτόγνωρης, εκτενούς και συνεχόμενης υγειονομικής κρίσης. Είναι, επίσης, αυταπόδεικτο ότι το εύρος της καθ’ ύλην αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ επί διαφόρων θεμάτων πολιτιστικών φορέων δεν είναι απεριόριστο, καθώς ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του είναιορισμένος και σαφής, προβλεπόμενος, στις εκάστοτε νομοθετικές ή κανονιστικές πράξεις. Επομένως οι έωλοι και περί αλαλούμ χαρακτηρισμοί σας γίνονται χάριν εντυπωσιασμού και μόνο καθώς, είναι γνωστό ότι το ΥΠΠΟΑ, εκ του νομικού πλαισίου που το διέπει, νομιμοποιείται να επιχορηγεί πολιτιστικούς φορείς αποκλειστικά και μόνο για δράσεις πολιτισμού και δεν δικαιούται να χορηγεί επιδόματα, αποζημιώσεις ή οικονομικές διευκολύνσεις και απαλλαγές, ζητήματα τα οποία εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του.

Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού

»

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!