Quantcast
ΑΛΙ-ΘΙΝΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

«Αυτοί οι τύποι»

Προσπαθώ να συγκρατήσω το θυμό μου ο οποίος μεταλλάσσεται σε επικίνδυνη ειρωνεία για ανθρώπους  που με μια στάλα εξουσίας ή ρόλου τοποθέτησαν το ανοικονόμητο εγώ τους στο υψηλότερο βάθρο. Εκεί που απονέμεται το χρυσό μετάλλιο. Ούτε καν το χάλκινο ή το αργυρό.

ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Παρατηρώ ποιοι, πώς, γιατί και εντυπωσιάζομαι από την πόζα εξωφύλλου σε κάθε τους δημόσια εμφάνιση, εντυπωσιάζομαι από τη χρήση του πρώτου ενικού προσώπου στις δηλώσεις τους, τον αέρα που ξαφνικά φυσάει την προτεταμένη προς τους ουρανούς κεφαλή τους.

Προϋποθέτει χιλιάδες σελίδες βιβλίων και χιλιάδες χιλιόμετρα βάδην στη ζωή και στον κόσμο για να μπορεί ο άνθρωπος να υπηρετήσει το λαό που τον ψήφισε χωρίς να πιστέψει ότι εξουσιάζει αυτόν τον ίδιο το λαό.

Ακόμη και καλλιεργημένοι άνθρωποι, έμπειροι περιπατητές της ζωής και της πολιτικής έχουν κατά καιρούς παρασυρθεί και παρασύρονται από την θεσμική εξουσία. Ξελογιάστρα είναι που μεθάει τους εραστές της. Κάποιοι δικαιολογούνται, όταν κάτι τέτοιο τους συμβαίνει σε χρόνους και τόπους που ευημερούν, σε συνθήκες που κερδίζονται πόλεμοι ή διπλωματικές μάχες. Σε δύσκολους χειρισμούς και εθνικές περιπέτειες.

Στη μικρή μας πόλη όμως, που ούτε προοδεύει, ούτε ευημερεί, όταν περισσεύει το εγώ, η κατάσταση φλερτάρει με τη γραφικότητα. Παρατηρώ στο δημόσιο λόγο έναν κομπασμό δυσανάλογο του αξιώματος κάποιων, και πραγματικά απορώ. Κανείς δε βρίσκεται να τους βάλει στη θέση τους; Ούτε ο/η πολιτικός/ή τους προϊστάμενος/η; Κανείς δε βρίσκεται να τους υπενθυμίσει  ότι ο ρόλος τους είναι να μας υπηρετούν; Ότι ο δημόσιος χώρος δεν τους ανήκει; Ότι δεν αποφασίζουν μόνοι τους; Και κυρίως ότι όταν μιλούν για δημόσια αγαθά απαγορεύεται η χρήση α’ ενικού;

Πιο ενοχλητικό και από τη στάση τους είναι ότι τους περνάει. Ότι είμαστε οι περισσότεροι, κουρασμένοι, φορτωμένοι από χρόνιες παθογένειες τους δημόσιου βίου, έχουμε τόσο απελπιστεί από τις ματαιώσεις μας, που σχεδόν αδιαφορούμε. Απονευρωμένοι, ανεχόμαστε, το πολύ και να παρατηρούμε την συμπεριφορά τους που παρεμπιπτόντως εκτός από το αξίωμα, είναι δυσανάλογη και ως προς το αποτέλεσμα που παράγουν.

Αυτοί οι τύποι για έναν και μόνο λόγο είναι τυχεροί. Ότι οι σοβαροί άνθρωποι δεν ασχολούνται μαζί τους, γιατί αν ασχοληθούν θα αποκαλυφθεί ότι όχι μόνο βάθρο δεν υπάρχει για να ανέβουν, αλλά ότι όλο αυτό το ανοικονόμητο πάσχει βασικά από υπόβαθρο. Εύκολοι καιροί για… (συμπληρώστε αγαπητοί αναγνώστες τη λέξη που θέλετε).

* δημοσιεύθηκε στο φύλλο 20ης-5-2020 της ΚΣ στη στήλη Αλι-θινά!

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!