Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Αυτοδιοίκηση και τοπικές κοινωνίες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ*

 

  Η χώρα δεν πρόλαβε καλά–καλά να συνέλθει… από τη μακρά προεκλογική περίοδο και τη διαδικασία των δίδυμων εθνικών εκλογών και μπήκε στο χορό… των Αυτοδιοικητικών, της 8ης Οκτωβρίου.

Τα κομματικά επιτελεία, εξ αρχής, εστίασαν στις Περιφέρειες, (χωρίς να παραλείπουν και τους μεγάλους Δήμους), προκειμένου να τοποθετήσουν «δικούς τους»  ως επικεφαλής συνδυασμών, με τη φιλοδοξία, αφ ενός να κερδίσουν τις εκλογές και να βάλουν στον πολιτικό χάρτη της χώρας τα δικά τους κομματικά χρώματα, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, και αφ ετέρου, να έχουν «του χεριού τους»  τους αυριανούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες!

Σ αυτή τη διαδικασία, και ενώ τα άλλοτε κόμματα εξουσίας, λίγες μόνο μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας κατάθεσης των συνδυασμών, ακόμα ψάχνονται…, πρωταγωνιστεί το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός, ο οποίος, εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών, (που συνεχίζουν ασταμάτητα… να καίνε τη χώρα), της αποδεδειγμένης κατάρρευσης του επιτελικού του κράτους και των όσων τραγελαφικών συνέβησαν με υπουργούς και υποψηφίους, γυρίζει ανά την Επικράτεια, «επικυρώνοντας» προσωπικά τις υποψηφιότητες των αρεστών του, σε Περιφέρειες και Δήμους, με στόχο να τους «επιβάλλει» στις τοπικές κοινωνίες!  Και αυτό, χωρίς κανένα ενδοιασμό για το αν συμπίπτουν οι επιλογές του με τις επιθυμίες και τις επιλογές των τοπικών κοινωνιών, όταν μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων στηρίζονται πρόσωπα, είτε αποτυχημένα στο θεσμό, είτε άσχετα με την αυτοδιοίκηση και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για υποψηφίους της απολύτου εμπιστοσύνης του, με διαβατήριο την a priori σύμπλευσή τους με την κυβέρνηση και σφραγίδα τη βούληση υπακοής τους σε ό,τι προστάζει ο ίδιος και το κόμμα!

Ούτε σκέψη, επίσης, για το αν μπορεί, εν έτει 2023, να αντιμετωπίζονται από τις τοπικές κοινωνίες οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ως κομματικές αναμετρήσεις, όπως επιδιώκει σήμερα ο ίδιος υπό την επήρεια… της νίκης του στις εθνικές εκλογές!

Είναι φανερό ότι πίσω από αυτή την τακτική κρύβεται μία προσπάθεια του πρωθυπουργού να ελέγξει ασφυκτικά το θεσμό της αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια της δημιουργίας ενός νέου «βαθέως κράτους», που η ζωή και η ανάπτυξη στην περιφέρεια θα καθορίζονται και θα ελέγχονται από το στενό επιτελικό του κράτος και το προσωπικό του «σύστημα εξουσίας»!

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις οι τοπικές κοινωνίες, υπό την πίεση πολιτικών συγκυριών και τη λογική παραταξιακού καθήκοντος, ψήφιζαν για τοπικούς άρχοντες, εκείνους που «επέβαλε» το κόμμα, χωρίς να εξετάζουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους σε σχέση με την κοινωνία και τον θεσμό, ανακαλύπτοντας… εκ των υστέρων ότι με την ψήφο τους, επιβράβευαν την ανικανότητα, τη στασιμότητα, την κακοδιαχείριση και την έλλειψη οράματος, με αποτέλεσμα τα προβλήματα των ιδίων και του τόπου τους να αναπαράγονται και τα αδιέξοδα να διευρύνονται.

Αυτή η λογική, που εντάσσεται  στα πλαίσια μιας μικρο-κομματικής ηθικής, που θεωρεί ότι μπορεί το κόμμα να επιβάλλει από τα πάνω δοτούς ηγέτες στις τοπικές κοινωνίες και πως το κόμμα είναι πάνω από αυτές, έχει αποδειχτεί ολέθρια για τις κοινωνίες και την ίδια την πολιτική. Και τούτο, διότι απωθούσε διαχρονικά και απωθεί ακόμα και σήμερα από την εκλογική διαδικασία,  και κατ επέκταση την πολιτική, ανθρώπους ικανούς και έντιμους, με όραμα, ανεξάρτητους από κομματική κηδεμονία, ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδιοτελείς συμφεροντολογικές εξαρτήσεις.   

 

Κέρκυρα και Κεντρικός Δήμος  

   Κατά γενική παραδοχή, η Κέρκυρα εν τω συνόλω της, και εν προκειμένω ο Δήμος κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων, παρουσιάζει μία εικόνα εγκατάλειψης και στασιμότητας, η οποία τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί στο μέγιστο βαθμό. Σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση  απαξίας για τις δυνατότητές της, για την Ιστορία της, για την κομβική γεωπολιτική της θέση, και υπονομευτική για το μέλλον της. Όλα βρίσκονται σε πορεία παρακμής και φαινομένων ασυδοσίας

Η κατάσταση σε όλα τα πεδία αρμοδιότητας του δήμου, (από την καθημερινότητα του πολίτη, μέχρι τις υπηρεσίες και τις υποδομές, και από τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέχρι την κοινωνική πολιτική και τη δημοκρατική λειτουργία του θεσμού), είναι τέτοια, που δημιουργεί μόνο θλίψη, απογοήτευση και αβεβαιότητα για το αύριο. Και όλα αυτά, την ώρα που αντίστοιχοι Δήμοι και πόλεις της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Περιφέρειας της χώρας, ακμάζουν, κάνουν άλματα προόδου και ανάπτυξης.

Όμως, τα προβλήματα και η παρακμή που βιώνουν οι πολίτες, δεν προέκυψαν ως συνέπεια κατάρας… κάποιας υπερφυσικής δύναμης! Είναι αποτέλεσμα:

-λανθασμένων επιλογών,  

-αυταρχικής διαχείρισης,    

-ιδεολογικών και κομματικών αγκυλώσεων,   

-ατολμίας και απουσίας διεκδικητικής διάθεσης,

-ανικανότητας και ανακύκλωσης προβλημάτων,  

-ατελούς θεσμικής λειτουργίας, και

-έλλειψης οράματος, της απερχόμενης δημοτικής αρχής!

Επί τέσσερα χρόνια δεν έδωσε αξιόπιστη λύση σε κανένα από τα μείζονα προβλήματα, που ταλανίζουν τον τόπο και τους κατοίκους. Οι όποιες παρεμβάσεις της επιχειρήθηκαν, έγιναν με  προχειρότητα, με ημίμετρα, με αδιαφάνεια και μυστικές σκοπιμότητες, χωρίς καμία διάθεση κοινωνικής και θεσμικής συναίνεσης. Οι αποφάσεις της,-ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές-  διακρίνονται από εξουσιαστική νοοτροπία στη διαχείριση των κοινών και αλαζονείας απέναντι στην κοινωνία.

Όλοι αναρωτιούνται, ποιο είναι το έργο, που συντελέστηκε στα τέσσερα αυτά χρόνια; Εύλογες οι απορίες και τα ερωτήματα:

-Γιατί, οι Κερκυραίοι -εν έτει 2023- δεν έχουμε, άφθονο, καθαρό και υγιεινό νερό;

-Γιατί, πρέπει να ζούμε μέσα σ αυτή την αθλιότητα της Καθαριότητας; Που είναι η περίφημη Ανακύκλωση, στην πηγή;  Πόσο θα κρατήσει η κοροϊδία για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο πολύπαθο Τεμπλόνι;

-Γιατί, πρέπει να ανεχόμαστε τα ερείπια, της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης, να προσβάλλουν την Κέρκυρα και την ιστορία της και να υπονομεύουν την εικόνα της στο διεθνές περιβάλλον;

-Που είναι οι περιβόητες παρακάμψεις πόλεως και επαρχίας του δήμου; Σε ποια σκοπιμότητα «κόλλησαν» τα περιφερειακά πάρκιν;

-Ποια ηθική, θεσμική και κοινωνική κάλυψη επιτρέπει τις εκατοντάδες απ ευθείας αναθέσεις;  

-Που είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός, η επέκταση σχεδίου πόλης και οικισμών;

-Γιατί, δεν αξιοποιήθηκαν τα δημόσια και δημοτικά κτίρια, τα οποία παρατημένα στη φθορά του χρόνου, μετατρέπονται σε επικίνδυνα ερείπια;

-Γιατί, έχει χαθεί ο σεβασμός στο δημόσιο κοινόχρηστο χώρο και η αναρχία επικρατεί παντού;

-Ποια λογική επέβαλλε την απεμπόληση των 72 στρεμμάτων γης στη Δασιά, αντί πινακίου φακής;

-Γιατί, δεν ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της πόλης;

 Δυστυχώς, τα αναπάντητα «γιατί» δεν τελειώνουν. Η κατάσταση είναι πραγματικά θλιβερή και αποκαρδιωτική, και οι ευθύνες της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι τέτοιες, που δεν καλύπτονται ούτε από επικοινωνιακές φιέστες, άνευ ουσίας, ούτε από την εκ δηλούμενη, με κάθε ευκαιρία, κυβερνητική εύνοια και στήριξη. Πολύ περισσότερο που. όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι σκοπιμότητες της εφαρμοσμένης πολιτικής της είναι ξένες προς τα συμφέροντα της μέγιστης πλειοψηφίας των Κερκυραίων και ότι μικρά και μεγάλα συμφέροντα παρεμβαίνουν στα δημοτικά πράγματα, σ ένα κύκλο αμοιβαίας υποστήριξης, στηρίζοντας συνδυασμούς και «στελέχη», ανεπαρκή, άβουλα και πρόθυμα…! Στελέχη που εντάσσουν τις μικρές ή μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές τους  φιλοδοξίες στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων παραταξιακών – κομματικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και την αυτονόητη πρόοδο του τόπου.       

Με τον Κερκυραίο πολίτη στο περιθώριο,  η τοπική κοινωνία απογοητευμένη και εν πολλοίς οργισμένη, από την κατάσταση που βιώνει, είναι βέβαιο ότι στις επερχόμενες εκλογές θα αποδώσει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»…, επιλέγοντας με την ψήφο του τον συνδυασμό εκείνο που θα εγγυηθεί αξιόπιστα ότι αναλαμβάνοντας τις τύχες του δήμου, θα υλοποιήσει ένα «πρόγραμμα των αυτονόητων». Ένα πρόγραμμα για την ανάταξη του επιπέδου ζωής όλων των κατοίκων και αποκατάσταση της «τσαλακωμένης» εικόνας του δήμου.  Με διαφάνεια, με λογοδοσία, με κοινωνική διαβούλευση και συναίνεση, με αποκέντρωση, με διάθεση διεκδίκησης, με απόλυτο σεβασμό στο ιστορικό, αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον.                                           Καθαριότητα παντού, πόσιμο νερό για όλους, διευθέτηση του κυκλοφοριακού βρόγχου, περιφερειακά πάρκιν, ευταξία, φωτισμός, συντήρηση ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων και αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, σχολική στέγη, αθλητικές εγκαταστάσεις, υποστήριξη – διευκολύνσεις σε όλες τις ευπαθείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, μέσα από ένα ρηξικέλευθο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας και πολιτικής κλπ. είναι όσα πρέπει να αποτελέσουν προγραμματικές προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής.

Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου είναι το μεγάλο σταυροδρόμι για την Κέρκυρα και τον Κεντρικό Δήμο. Πρέπει ν αλλάξει πορεία, για να μπει με σιγουριά και προοπτική στο δρόμο της προόδου, της  ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους. Αν εξακολουθήσει να κινείται στο δρόμο που ακολουθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια, τότε οι καταστάσεις θα γίνουν ανεπανόρθωτες και το μέλλον δυσοίωνο.

Γι αυτό,

τώρα είναι ώρα ν «αλλάξουμε ρότα»!  

 

 

*πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!