Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Βελτιωμένη την Κέρκυρα είδε ο Δήμαρχος Τρικκαίων – Συνάντηση με Υδραίου (pic-video)

Μια σειρά σημαντικών ζητημάτων για τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και τον ρόλο των Δήμων στην καθημερινότητα του πολίτη το επόμενο διάστημα, έθεσε επιγραμματικά ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, κατά την πρωινή του συνάντηση με τη δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου. Ο ίδιος έκανε λόγο για το ρόλο των δήμων στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, στον τρόπο εν γενεί που θα πρέπει οι ΟΤΑ εν μετασχηματιστούν περιβαλλοντικά και ενεργειακά, με στόχο την επάρκεια τους τα επόμενα χρόνια, παραδεχόμενος πως αυτός ο Χειμώνας θα βγει, αφού ματώσουμε, αλλά θα βγει. Πριν από όλα όμως, εκθείασε το νησί της Κέρκυρας, το οποίο βρήκε βελτιωμένο με λιγότερα σκουπίδια και πολύ πιο όμορφο σε σχέση με τις προηγούμενες εννιά φορές που έχει ξαναέρθει. Μάλιστα ανέφερε πως μελλοντικά θα ήταν χρήσιμο και θα το επιδιώξει, να διεξαχθεί στην Κέρκυρα το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, αυτό που θα γίνει δηλαδή στο Βόλο στο τέλος του μήνα.

 

Η τοποθέτηση Παπαστεργίου

Ήρθαμε ως ΚΕΔΕ  να δούμε τις εξελίξεις σε ένα πολύ κομβικό σημείο για την αυτοδιοίκηση, πριν το κεντρικό μας Συνέδριο στα τέλη του μήνα στον Βόλο. Πάντα το Συνέδριο δρα και ως ένας μικρός απολογισμός, του τι στόχους είχαμε  βάλει για τη χρονιά που πέρασε και τι καταφέραμε να πετύχουμε. Βέβαια τα πράγματα  αλλάζουν ραγδαία. Πριν από δυο χρόνια αν έλεγες ότι θα έρθει η ώρα που θα πληρώνουμε την κιλοβατώρα τόσο ή θα φοβόμαστε για την επάρκεια ενέργειας στην Ευρώπη, θα σε έβγαζαν τρελό. Δυστυχώς η πραγματικότητα πολλές φορές είναι πιο γρήγορη και πολύ πιο βίαιη ακόμα και για τα πιο ακραία σενάρια. Το ίδιο ισχύει και για τη κρίση που περνάμε ή περάσαμε. Πριν από τρία χρόνια δε θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι θα στέλναμε μήνυμα για να βγούμε έξω και όμως, το ζήσαμε. Κι παρόλα αυτά η αυτοδιοίκηση ήταν παρούσα, και παραμένει δυνατή  και αυτή η οποία στήριξε τις κοινωνίες και αυτό θα πρέπει να της αναγνωριστεί. Και στη υγειονομική κρίση οι δομές της Αυτοδιοίκησης, το Βοήθεια στο Σπίτι , οι υπηρεσίες μας λειτουργούσαν για την στήριξη των πολιτών οι οποίοι βρέθηκαν σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό και στην ενεργειακή κρίση με πραγματικά τεράστιες προσπάθειες, δεν αυξήσαμε δημοτικά τέλη, δεν αυξήσαμε τα νερά, συνεργαστήκαμε  με τα υπουργεία Οικονομικών και  Εσωτερικών προκειμένου να πάρουμε κάποιους πόρους για να μείνουμε τουλάχιστον ανοιχτοί. Και θα πρέπει η ενεργειακή κρίση να αποτελέσει τον καταλύτη για τους επόμενους χειμώνες για το πως θα μπορέσουμε να μετασχηματιστούμε γρήγορα περιβαλλοντικά και ενεργειακά.

Νωρίτερα η Δήμαρχος μου είπε για τα πλάνα στο νησί αλλά και στα υπόλοιπα κομμάτια του δήμου σας. Είναι επιτακτικό να μειώσουμε  καταναλώσεις, να μειώσουμε απορρίμματα, να παράξουμε καθαρή ενέργεια να αποθηκεύσουμε ενέργεια, να φύγουμε γρήγορα μπροστά σε δομές οι οποίες θα μας εξασφαλίσουν πιο άνετη διαβίωση τους επόμενους  χειμώνες.

Γιατί αυτός  ο Χειμώνας θα βγει κάπως δύσκολα, ματώνοντας αλλά θα βγει.

Σημασία έχει να μην τα ξεχάσουμε όλα αυτά την Άνοιξη , να θυμόμαστε ότι η ενεργειακή κρίση ήρθε για να μείνει για όσο εισάγουμε ορυκτά καύσιμα.  Πρέπει η αυτοδιοίκηση να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Χθες είχαμε την κουβέντα για τις τροποποιήσεις που έρχονται στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην καύση για την οποία δεν είμαστε  εν αρχή αντίθετοι, προφανώς θέλει όρους και προϋποθέσεις, και διαδικασίες για να εξασφαλίσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της αλλά κυρίως  να διασφαλίσουμε το ρόλο της αυτοδιοίκησης σε όλη αυτή την διαδικασία το ρόλο του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης που συνταγματικά είναι αυτός που έχει την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων. Έχουμε πολλά πράγματα μπροστά μας, χάρηκα που βρεθήκαμε εδώ.

Σημαντικά ζητήματα ειπώνονται και στη συνεδρίαση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ η αυτοδιοίκηση πρωτοπορεί με 230 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ κι ακόμη 90 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι Δήμοι αλλάζουν, και το βασικό είναι να αλλάξουμε νοοτροπία γιατί όσα λεφτά και να πέσουν όσες υποδομές και να φτιάξουμε όσα δίκτυα και να τροποποιήσουμε, αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης δε θα πετύχουμε τίποτα.

 

Υδραίου:Ενεργούμε όλοι μαζί και διεκδικούμε 

Η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μ. Υδραίου, αφού υποδέχθηκε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, έκανε μια σύντομη αναφορά στο ρόλο της ΚΕΔΕ και τη συνολική προσπάθεια των αυτοδιοικητικών της χώρας προς την επίλυση των προβλημάτων του κάθε τόπου ενώ για μια ακόμη φορά, ευχαρίστησε θερμά για την τιμή να ανταποκριθούν στην πρόταση της και να συνεδριάσουν δυο επιτροπής και η διοίκηση της ΚΕΔΕ στην Κέρκυρα

Συγκεκριμένα δήλωσε:  Με πολύ χαρά υποδέχθηκα τον Δημήτρη Παπαστεργίου, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Είχαμε δυο επιτροπές και το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ που στήριξαν τη πρόταση μου να γίνει στην Κέρκυρα και έτσι υποδεχόμαστε συναδέλφους της αυτοδιοίκησης από την όλη την Ελλάδα. Επίσης νιώθω τυχερή που με στήριξαν οι συνάδελφοι για να είμαι στην οικογένεια της ΚΕΔΕ. Αλλάζουμε πράγματα προς το καλύτερο, διεκδικούμε όλοι μαζί, παίζουμε ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις, είτε είναι νομοθετικό έργο, είτε στη λειτουργία των δήμων μας με παραγωγικές πάντα προτάσεις, αφού γνωρίζουμε εκ των έσω την επίλυση του προβλήματος που βιώνουμε οι δήμοι. Είμαστε  σε μια διαρκή διαπραγμάτευση με τα υπουργεία και ενεργούμε όλοι μαζί προς όφελος των δημοτών, των δήμων μας και του τόπο μας. Νομίζω ότι πρέπει το κεντρικό κράτος να αντιληφθεί επιτέλους πως η βιώσιμη ανάπτυξη, η προκοπή και η ευημερία έρχεται από τις τοπικές κοινωνίες , από τη βάση και πάει προς τα πάνω. Άρα θα πρέπει να δώοσυν πρωταγωνιστικό ρόλο και στήριξη στις προσπάθειες των αυτοδιοικησων πρωτου βαθμού.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, η κ. Υδραίου δώρισε στον συνάδελφο της την απήδαλο ναυν, το έμβλημα της Κέρκυρας που συμβολίζει τη ναυτική δεξιοτεχνία και την πνευματική δύναμη των Φαιάκων.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!