Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλιοπαρουσίαση «Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες» του Ρ. Αλβανού

 Την Τετάρτη στο Τμήμα Ιστορίας  Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Ραϋμόνδου Αλβανού “Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες” Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου.  

Ο Πεζοπορικός- Ορειβατικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Μακεδόνων Κέρκυρας, οι εκδόσεις επίκεντρο και το βιβλιοπωλείο Συμμετρία συνέβαλλαν στην παρουσίαση του βιβλίου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Στ. Τυχηρός (πρόεδρος Πεζοπορικού-Ορειβατικού Συλλόγου) και η Ευτυχία Λαψάνα Βιτουλαδίτη (πρόεδρος Συλλόγου Μακεδόνων Κέρκυρας.)

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γρηγόρης Ψαλλίδας,( καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας τμ. Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου και συγγραφέας) και ο  Ραϋμόνδος Αλβανός,( ιστορικός, επιστημονικός υπεύθυνος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, επιστημονικός συνεργάτης τμ. Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Παν. Δυτικής Μακεδονίας, επιστημονικός συνεργάτης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Βουλής.)

Το βιβλίο αναφέρεται στην περίοδο του Μεσοπολέμου και ο κύριος  προβληματισμός του συγγραφέα στο βιβλίο, είναι η ενσωμάτωση των σλαβόφωνων και των προσφύγων στο ελληνικό κράτος που εν τέλει καταλήγει πως έμεινε ανολοκλήρωτη. Το βιβλίο δεν επικεντρώνεται μόνο στην Μακεδονία αλλά αφορά σε όλο το ελληνικό κράτος.

 

“Η ιστορία είναι μια άσκηση αυτογνωσίας”

Σύμφωνα με τον συγγραφέα: «Θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να διαβαστεί αυτό το βιβλίο και για να μελετήσουμε και να δούμε πως χτίζεται η ταυτότητα των άλλων και μαθαίνοντας και βλέποντας πως χτίζεται η ταυτότητα των άλλων, ουσιαστικά ενδοσκοπούμε και σκεφτόμαστε τον δικό μας εαυτό. Η ιστορία είναι μια άσκηση αυτογνωσίας, είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και ελπίζω ότι θα γίνει αφορμή για συζήτηση. Δε λέω ότι αυτό το βιβλίο κλείνει το θέμα, είναι η απόλυτη αλήθεια. Θεωρώ ότι προσπάθησα να φτάσω κοντά στην αλήθεια. Δε με ενδιέφερε να δικαιώσω κανέναν. Με ενδιέφερε τι έγινε τότε, πως λειτουργούσαν οι άνθρωποι και πως ο απόηχος των τότε συγκρούσεων και διενέξεων φτάνει και επηρεάζει και εμάς ακόμα και σήμερα.»

Στην παρουσίαση αναδείχθηκε η αξία της ιστορίας καθώς,  όπως παρατήρησε ο Ρ. Αλβανός, «είμαστε προϊόντα του παρελθόντος, παιδιά της ιστορίας» καθώς και η ενασχόληση με την ιστορία αφορά περισσότερο το μέλλον και λιγότερο το παρελθόν, γι’ αυτό η ανάγνωση ιστορικών βιβλίων θεωρείται σημαντική.

Περίληψη βιβλίου:

Ο Μεσοπόλεμος, δηλαδή η περίοδος 1922-1940, είναι η σημαντικότερη περίοδος στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Τότε ουσιαστικά μπήκαν οι βάσεις για τη διαμόρφωση της πραγματικότητας όπως τη ζούμε σήμερα.
Σε αυτό το βιβλίο θα παρουσιαστούν στοιχεία της κοινωνικής ιστορίας των Ελλήνων που σίγουρα δεν αφορούν μόνο τη Μακεδονία. Η συγκρότηση των δικτύων των πολιτευτών, οι στρατηγικές τους για την άντληση ψήφων, η έκφραση και διαχείριση των μυριάδων αιτημάτων των ψηφοφόρων-χωρικών, οι συγκρούσεις ντόπιων-προσφύγων σχετικά με τη γη, τα έντονα πολιτικά πάθη των διχασμένων Ελλήνων σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς είναι μερικά από τα στοιχεία που αναλύονται στην παρούσα μελέτη και χαρακτηρίζουν όλη την ελληνική ύπαιθρο του Μεσοπολέμου.
Το βασικό ερώτημα που διατρέχει αυτό το βιβλίο είναι το ποιος είναι ο ρόλος του κράτους στην προσπάθεια ένταξης των σλαβόφωνων και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και πώς το κοινοβουλευτικό σύστημα επηρέασε τη συγκρότηση εθνικών και πολιτικών ταυτοτήτων στη μεσοπολεμική Μακεδονία.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΡΔΑΡΑ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!