Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Βότανα και μπαχαρικά με ισχυρά οφέλη για την υγεία

Η χρήση των βοτάνων και των μπαχαρικών είναι εξαιρετικά σημαντική εδώ και πολλά χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, πολύ πριν από τη χρήση τους στην μαγειρική. Η σύγχρονη επιστήμη έχει αποδείξει τώρα ότι πολλά από αυτά έχουν πράγματι αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία μας.

  • Μαρία Πέζαρου
    *MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

    Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχει ισχυρό αντιδιαβητικό αποτέλεσμα!

Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό, που βρίσκεται σε πολλές συνταγές. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται kaneladehyde, η οποία είναι υπεύθυνη για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της κανέλας. Η κανέλα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα με διάφορους μηχανισμούς, επιβραδύνοντας τη διάσπαση των υδατανθράκων στο πεπτικό σύστημα και βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα σάκχαρα στο αίμα νηστείας κατά 10-29% σε διαβητικούς ασθενείς καταναλώνοντας0,5-2 κουταλάκια κανέλα την ημέρα, ή 1-6 γραμμάρια.

  • Το φασκόμηλο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία εγκεφάλου και τη μνήμη!

Είχε μια ισχυρή φήμη για τις θεραπευτικές του ιδιότητες κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι το φασκόμηλο μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη, ειδικά σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ. Η νόσος του Αλτσχάιμερ συνοδεύεται από πτώση του επιπέδου ακετυλοχολίνης, ενός χημικού αγγελιοφόρου στον εγκέφαλο. Το φασκόμηλο αναστέλλει τη διάσπαση της ακετυλοχολίνης. Σε μια 4μηνη μελέτη 42 ατόμων με ήπια έως μέτρια νόσο του Αλτσχάιμερ, το εκχύλισμα φασκόμηλου αποδείχθηκε ότι επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου.

  • Ο Κουρκουμάς  περιέχει κουρκουμίνη, μια ουσία με ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα!

Κουρκούμη είναι το μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα. Η κουρκουμίνη είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθάει στην καταπολέμηση της οξειδωτικής βλάβης, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά ένζυμα του οργανισμού μας. Είναι πολύ σημαντική καθώς, η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς γήρανσης.

Η κουρκουμίνη είναι επίσης γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της, σε σημείο που να συνδέεται με την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να καταπολεμήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παθήσεις του εντέρου και να ανακουφίσει την αρθρίτιδα.

  • Το πιπέρι Καγιέν περιέχει καψαϊκίνη, η οποία βοηθά στη μείωση της όρεξης και μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες!

Το πιπέρι Καγιέν είναι ένα είδος πιπεριού τσίλι που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία πικάντικων πιάτων. Το δραστικό συστατικό σε αυτό ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την όρεξη και αυξάνει την καύση λίπους σε πολλές μελέτες. Για το λόγο αυτό, είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά εμπορικά συμπληρώματα απώλειας βάρους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη 1 γραμμάριου κόκκινου πιπεριού στα γεύματα μείωσε την όρεξη και αύξησε την καύση λίπους σε άτομα που δεν έτρωγαν τακτικά το συγκεκριμένο πιπέρι. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία επίδραση σε άτομα που ήταν συνηθισμένοι να τρώνε πικάντικα φαγητά, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να αυξηθεί η ανοχή στα αποτελέσματα.

  • Το δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλεργιών και ρινικής συμφόρησης!

Το δραστικό συστατικό στο δεντρολίβανο ονομάζεται ροσμαρινικό οξύ.

Αυτή η ουσία έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει τις αλλεργικές αντιδράσεις και τη ρινική συμφόρηση. Σε μια μελέτη με 29 άτομα, τόσο τα 50mg όσο και τα 200 mg ροζμαρινικού οξέος αποδείχθηκε ότι καταστέλλουν τα συμπτώματα της αλλεργίας και μείωση των συμπτωμάτων συμφόρησης.

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 29ης-1-2022 της ΚΣ 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!