Quantcast
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Γιατί η Αρχαία  Ιστορία μπορεί να είναι παρούσα;

Βουσολίνου Ανυφαντή Ελένη*

                    

 Η εξοικείωση με τον τόπο μας και η επιδίωξη της βαθύτερης ενημέρωσης για τις γωνιές του, σε κάθε σημείο του, ξέχωρα από την ευχαρίστηση της εικόνας που προσφέρει και τον ψυχικό ενδυναμισμό μας  στην  απλή καθημερινότητά μας, όποτε προτιμάται η περιδιάβαση σε έναν τέτοιο  χώρο,  μπορεί να οδηγεί, συνειρμικά ή αφαιρετικά, και στη βιωματική κατανόηση της αξίας της γλώσσας μας. 

Η διαπίστωση  της συνέχειας της ιστορίας του χώρου στο σήμερα, ακόμη και της Αρχαίας Ιστορίας, τουλάχιστον μπορεί να παραπέμπει σε γνώση αναφορικά με τη σύγχρονη κατάληξη, ενώ, παράλληλα διαφωτίζει και για τη σημασία των ίδιων των ελληνικών όρων. Μία τέτοια λέξη είναι και η περίπτωση του όρου «πόρος». Κάτω από τέτοιες συνθήκες, το να συνδέεται ο καθένας με τον τόπο του, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί ελάττωμα, τουλάχιστον,  μέσα από μια τέτοια διαλεκτική ως προς το χώρο και το χρόνο, καθώς δεν προκύπτει τοπικιστική νοοτροπία με μονοδιάστατη και απόλυτη θεώρηση περί του «μοναδικού» και «αξεπέραστου» χώρου μας.  

  Η έκφραση  «έσχατο πέρασμα» αποτελεί μία περίπτωση που συνδέει ένα μέρος του νησιού μας, με την υφιστάμενη κατάσταση που διαμορφωνόταν στην ανάλογη περίοδο. Εν προκειμένω, τον 4ο και τον 3ο αι π.Χ.,  ένα μέρος τελευταίου περάσματος, άρα ένας τόπος μεταξύ κάποιων άκρων, γίνεται ο τόπος της σημερινής μας αναφοράς, ο οποίος αποτυπώνει της αξία της χρήσης  τόσο της Ελληνικής Γλώσσας όσο και της ιστορίας του τόπου μας, οπότε της αναφοράς στο νησί μας με ποικιλότροπα μέσα.  Ειδικότερα, μπορεί να κατανοηθεί  η εξέλιξη της κάθε μιας λέξης αυτής της έκφρασης  σύμφωνα με  την ιστορική κατάσταση που εκτυλισσόταν, αναφορικά και με την  περίπτωση τιμητικής απόδοσης σε ξένους που βρέθηκαν στο νησί στη μακρινή εκείνη εποχή.

  Αν ερωτηθεί κάποιος για τη σημασία της λέξης «πόρος», θα χρειαστεί να αναζητήσει ποια σημασία καλείται να αποδώσει.  Εάν, όμως, γνωρίζει ότι στους αιώνες αυτούς βρέθηκαν  στην Κέρκυρα μισθοφόροι, προερχόμενοι από την Κρήτη, μπορεί να καταλάβει άμεσα ότι ο πόρος αυτός είναι το άκρο της Λευκίμης, καθότι πρόκειται για το  τελευταίο στενό ανάμεσα στο νησί και την απέναντι στεριά, την Ήπειρο.  Ο Μουστοξύδης αναφέρεται στις ικανότητες του Αρκά, που φαίνεται να κατάγεται από την Κρήτη, για τον οποίο μόνο τιμητικά λόγια υπήρχαν. Συγχρόνως,  εφόσον έχουμε ως πηγή μας και τον Πολύβιο, ο οποίος κάνει μνεία για τις πολεμικές καταστάσεις που συνέβαιναν στην Κέρκυρα την ίδια περίοδο, όταν τοξότες , προερχόμενοι από την Κρήτη, μάγευαν με τις πολεμικές τους ικανότητες, και κέρδιζαν την εκτίμηση των νησιωτών, μπορεί να υποτεθεί ότι αυτοί οι άνδρες της Κρήτης διάλεξαν να παραμείνουν στο συγκεκριμένο τόπο, αντί να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους, άρα η κρητική παρουσία πρέπει να συνεχίστηκε και μετά τον 4ο και τον 3ο αι. π. Χ.

Ο τόπος αυτός, που αποτελεί διάσωση της κρητικής παρουσίας στην περιοχή, συνδέει, λοιπόν, την Αρχαία Ιστορία με το παρόν, αποτυπώνει τη σημασία των λέξεων και την ίδια τη συνέχεια της Ελληνικής Γλώσσας. Μπορεί να δοθεί και μια πιθανή εξήγηση για την  παρουσία των Κρητών στο νησί και την ύπαρξη ανάλογων τοπωνυμίων.

 Η ουσιαστική σχέση με τον τόπο μας δεν προκύπτει de facto, επειδή καταγόμαστε από το μέρος αυτό που προκαλεί θαυμασμό λόγω της μεγάλης σύνθεσης των ετερόκλητων ξενικών κυριαρχιών της και της πνευματικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής της συνέχειας. Διαμορφώνεται, και συνεχώς ενισχύεται, μέσα από την αναζήτηση των στοιχείων του. Μέσα από αυτή την αναζήτηση η Αρχαία Ιστορία και η Ελληνική Γλώσσα αποτελούν δυνατά συστατικά.      

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 11ης-3-2022 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!