Quantcast
ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Κερκυραίων Ιστορία: “Ιωάννης Ρωμανός” (Γράφει ο Βασίλειος Σ. Κακαβάκης*)

Ο Ιωάννης Ρωμανός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1836 και ήταν λόγιος. Αρχικά, μαθήτευσε κατ’ οίκον, μαθαίνοντας Ιταλικά και Λατινικά. Αργότερα, μαθήτευσε στο Ιονικό Γυμνάσιο και την Ιόνιο Ακαδημία. Ανακηρύχθηκε διδάκτορας Φιλοσοφίας και Φιλολογίας, σε ηλικία είκοσι ενός ετών. Υπήρξε μαθητής του, Ανδρέα Μουστοξύδη. Ο Ρωμανός ήταν πολύγλωσσος ( γνώριζε Ιταλικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά). Ο Μουστοξύδης, το 1858, τον διόρισε καθηγητή της Ελληνικής, Λατινικής γλώσσας και της Αρχαιολογίας, στο τότε Λύκειο της Κέρκυρας και μετέπειτα Γυμνάσιο του οποίου υπήρξε και διευθυντής. Επιπλέον, διηύθυνε το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο και την Ιερατική σχολή, στα οποία δίδασκε ταυτόχρονα επί 36 έτη. Ο Ρωμανός, είχε πάρα πολλούς Κερκυραίους μαθητές που αργότερα διακρίθηκαν, δύο εξ αυτών, ήταν ο Σπυρίδων-Ιωσήφ δε Βιάζης και ο Λορέντζος Μαβίλης. Ο Ρωμανός, ερεύνησε τα αρχεία στην Νάπολη, την Ρώμη, την Φλωρεντία, και την Βενετία. Επιπρόσθετα, είχε τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο των Αθηνών και τον Σπυρίδωνα Λάμπρου, στα τέλη του 19ου αιώνα για τις μελέτες του :«Η Ιστορική Σχολή της Επτανήσου», «Η Ανδηγαυική κατοχή της Κέρκυρας», «το Δεσποτάτο της Ηπείρου» και «Ιστορία της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα». Επιπρόσθετα, ο Ιωάννης Ρωμανός είχε δημοσιεύσει και άλλες σημαντικές έρευνες του, όπως « Η Εβραϊκή κοινότης εν Κερκύρα» και ακόμη μία με τίτλο « Βουθρωτός» , για αλβανική πόλη η οποία βρίσκεται απέναντι από το νησί της Κέρκυρας . Η πρώτη, αρχικά δημοσιεύθηκε στο τότε επιστημονικό περιοδικό με τίτλο «Πανδώρα», στα 1871 και εν συνεχεία στην «Αθηνών Εστία» , το 1891. Η πλούσια βιβλιοθήκη του Ιωάννη Ρωμανού, η οποία περιείχε περίπου 2.000 βιβλία δεν σώζεται στην Ελλάδα. Ο Ιωάννης Ρωμανός είχε τιμηθεί από το Ελληνικό κράτος με τον Αργυρό Σταυρό των Ιπποτών του Τάγματος του Σωτήρος. Απεβίωσε, το έτος 1872.

 

 

Πηγές: Λουκιανού Ζαμίτ, << Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου – 19ου αιώνα >>, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών 2012 σ. 37, Corfu Press 

 

*Είναι υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Κερκυράιων Ιστορία» – Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο κυκλοφορίας της εφημερίδας “Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ” 05/04/2022

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!