Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Γκίκας με Χατζηδάκη: Ενισχύεται η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών

Στη συνάντηση που είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, επανεξετάστηκαν τα ζητήματα που είχε θέσει ο Βουλευτής, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού στην Κέρκυρα, ενώ συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Τα θέματα που είχε θέσει ο Βουλευτής αφορούσαν στους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας, στον ΕΝΦΙΑ των Ξενοδοχείων leasing, στις επιστρεπτέες των Πρακτορείων ΟΠΑΠ, φορολογικά θέματα, κ.α.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Στέφανος Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα  με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο συζητήσαμε εκ νέου τα θέματα που είχαν τεθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού στην Κέρκυρα, ενώ ο Υπουργός με ενημέρωσε για το καινούργιο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων».

Πράγματι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που λαμβάνει περαιτέρω βήματα για την αντιμετώπιση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους, όπως π.χ. η θέσπιση επιπλέον υποχρεώσεων για τους servicers, ενώ πραγματοποιούνται αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως π.χ. η υποχρεωτική αποδοχή από το σύνολο των πιστωτών (Τράπεζες και Δημόσιο) της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών (για τους οποίους έχει εκδοθεί η σχετική βεβαίωση).

Με τις νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται, οι servicers έχουν την υποχρέωση να παρέχουν προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση στους οφειλέτες για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Η επικοινωνία με τους δανειολήπτες θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο σεβασμού του ατόμου, χωρίς στοιχεία παρενόχλησης, καταναγκασμού ή αθέμιτης επιρροής.

Ο οφειλέτης έχει επίσης το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση της Τράπεζας ή του Δημοσίου και να την προσβάλει στα δικαστήρια με τα απαιτούμενα στοιχεία.

Θεωρώ πως με τις επιπλέον ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών αυξάνεται η διαφάνεια στις σχέσεις δανειοληπτών-Funds γεγονός που ενισχύει την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

Σε ότι αφορά στον αυξημένο ΕΝΦΙΑ των Ξενοδοχείων leasing και στην εκκρεμότητα με τις επιστρεπτέες συγκεκριμένων Πρακτορείων ΟΠΑΠ, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο».

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!