Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Γκίκας:  Ουσιαστική η επίσκεψη του Αν. Υπουργού Εσωτερικών στην Κέρκυρα

Σημαντική και πολύ ουσιαστική ήταν η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα στην Κέρκυρα, κατά την οποία ανακοίνωσε την ένταξη και επιπρόσθετων έργων των Δήμων της Π.Ε. Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τα οποία ξεπερνούν τα 30 εκατ. Ευρώ, επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στ. Γκίκας.

Και συνεχίζει:

Μεταξύ αυτών είναι το έργο κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού Αχιλλείου, αξίας 6,7 εκατ. Ευρώ (Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων) και το έργο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την ανάπλαση και την ανάδειξη της τουριστικής ζώνης από το ΤσάκιΜπενιτσών έως τα Μωραΐτικα, αξίας 6 εκατ. Ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουν ενταχθεί ήδη μεταξύ άλλων, τα έργα αγροτικής οδοποιίας για τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας που ξεπερνούν τα 5,3 εκατ. Ευρώ, η αστική αναζωογόνηση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας αξίας 5,6 εκατ. Ευρώ που περιλαμβάνει την μελέτη και την κατασκευή ανοιχτού Κολυμβητηρίου στο ΝΑΟΚ και νέο κλειστό Γυμναστήριο του ΚΓΣ. Επίσης με 5,7 εκατ. Ευρώ χρηματοδοτείται η ανέγερση του νέου Σχολικού Κέντρου Γουβιών – Κοντοκαλίου. Να σημειωθεί ότι στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη και στην μεταφορά έργου ανακατασκευής των ΕΠΑΛ από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Όπως σημείωσε ο Αν. Υπουργός, τα υπόλοιπα έργα που έχουν προτείνει οι 4 Δήμοι της Π.Ε. Κέρκυρας βρίσκονται υπό αξιολόγηση και εφόσον εγκριθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, θα ενταχθούν και αυτά.

Ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκαςεπεσήμανε ότιτα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί μαζί με όσα αξιολογούνται, έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και θα αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών της Π.Ε. Κέρκυρας.Σημείωσε επίσης ότι το Πρόγραμμα προστίθεται στην κατανομή των άλλων πόρων που διαχειρίζεται το Υπουργείο, όπως είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, από τους οποίους μόλις προ ημερών ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας έλαβε επιπλέον επιχορήγηση 372.700 Ευρώ.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει στηρίξει έμπρακτα την Π.Ε. Κέρκυρας με έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα. Π.χ. οι Δήμοι Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας έλαβαν από 600.000 Ευρώ για πρώτες αποκαταστάσεις των ζημιών που προκάλεσε ο «Μπάλλος».

Κατά την διήμερη επίσκεψή του στην Κέρκυρα, ο κ. Πέτσας πραγματοποίησε συναντήσεις με τους Δημάρχους του νησιού και με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κατά τις οποίεςδόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ και χρήζουν παρέμβασης. Από τους Δήμους της Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας τονίστηκε μεταξύ άλλων το μεγάλο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων, όπως και το κόστος που δημιουργεί η υποχρεωτική απασχόληση ναυαγοσωστών στις δημοτικές παραλίες. Ο Υπουργός κατανόησε το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται και δήλωσε διατεθειμένος να εξερευνηθούν τρόποι στήριξης των Δήμων.

Παράλληλα, οι κ.κ. Γιώργος Μαχειμάρης και Κώστας Λέσσης υπογράμμισαν τις δυσκολίες που δημιουργεί η υποστελέχωση των νεοσύστατων Δήμων και ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού.

 

Συζητήθηκαν επιπλέον τα σοβαρά προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης που υπάρχουν σε πολλά σημεία του νησιού. Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουν ενταχθεί έργα ύδρευσης και των τριών Δήμων της Κέρκυρας, ενώ έχει ήδη εκταμιευθεί το ποσό των 4,6 εκατ. Ευρώ.Ο κ. Πέτσας ενημερώθηκε επίσης για τις τεράστιες καθυστερήσεις που δημιουργούνται σε ενέργειες που απαιτούν την συνεργασία – συγκατάθεσητης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Ο Αν. Υπουργός επισκέφθηκε εν εξελίξει έργα των τριών Δήμων και ενημερώθηκε για τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Γέφυρα της Άφρας και στο ποτάμι της Μεσογγής,τα οποία και επισκέφθηκε.

Σημειώνεται, ότι εκτός των έργων και των προβλημάτων που τέθηκαν από τις Αυτοδιοικητικές Αρχές, ο Στέφανος Γκίκας έθεσε στον Υπουργό την ανάγκη σύνδεσης της Παράκαμψης Αυλιωτών με το νέο λιμάνι του Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών και ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της σχετικής μελέτης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από τον Στέλιο Πέτσα.

Ο Υπουργός και ο Βουλευτής συμφώνησαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα στην Αθήνα, για να εξετάσουν την πρόοδο των θεμάτων που τέθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Πέτσα στην Κέρκυρα.

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!