Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Τι απάντησε ο Θεμιστοκλέους για τις βίαιες συμπεριφορές ασθενών και συνοδών (και) στο Νοσοκομείο Κέρκυρας

Ερώτηση με θέμα “Ανάρμοστες και βίαιες συμπεριφορές ασθενών και συνοδών κατά εργαζομένων στα Νοσοκομεία της χώρας” κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χητας και Συμεών Κουπέλογλου στις 11 Σεπτεμβρίου. Σήμερα, δίνεται στη δημοσιότητα η απάντηση του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.

Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτή

Σε απάντηση της με αρ. 659/11-9-2023 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Κ. Χήτα, με θέμα «Ανάρμοστες και βίαιες συμπεριφορές ασθενών και συνοδών κατά εργαζομένων στα Νοσοκομεία της χώρας», σας γνωρίζουμε ότι αρχικά το Γ.Ν. Κιλκίς διαθέτει 24ωρη υπηρεσία φύλαξης που τηρεί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για τον έλεγχο του χώρου του Νοσοκομείου και του συνόλου των εγκαταστάσεων σε οκτάωρες βάρδιες.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων στη φύλαξη του εν λόγω Νοσοκομείου είναι έξι (6), με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), για το χρονικό διάστημα 30/06/2023-30/09/2023, η οποία ανανεώθηκε έως τις 31/12/2023.

Στο Νοσοκομείο Κέρκυρας

Αντίστοιχα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας απασχολούνται για την υπηρεσία φύλαξης, στο πρωινό ωράριο, τέσσερις (4) εργαζόμενοι, στο μεσημεριανό ωράριο τρείς (3) εργαζόμενοι και στο βραδινό ωράριο δύο (2) εργαζόμενοι, με οκτάωρη απασχόληση.

Επισημαίνεται ότι το Νοσοκομείο της Κέρκυρας εφαρμόζει πρωτόκολλο Διαλογής (Triage) με τον αλγόριθμο Emergency Severity Index-ESI, με στόχο την προτεραιοποίηση των περιστατικών, για την αντιμετώπιση του ασθενούς άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις στα ΤΕΠ. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πλημμελή φύλαξη των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου, καθώς το προσωπικό φύλαξης, ενεργώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ειδοποίησε άμεσα τις αστυνομικές αρχές.

 

Η ερώτηση

 

Θεσσαλονίκη, 11/09/2023

 

Των:               Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης ΣυμεώνΚουπελόγλου Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ:           «Ανάρμοστες και βίαιες συμπεριφορές ασθενών και συνοδών κατά εργαζομένων σταΝοσοκομεία της χώρας»

Κύριε Υπουργέ,

Πληθαίνουν οι καταγγελίες των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας για περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς ασθενών, καθώς και των συνοδών τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, οιυγειονομικοί πολύ συχνά αποτελούν εξιλαστήρια θύματα και παραλήπτες της οργής και αγανάκτησης των ασθενών και των συνοδών τους, μεθερμηνευόμενη τις περισσότερες φορές σε έντονη λεκτική βία ή και ενίοτε σε χειροδικία. Πρόσφατα παραδείγματα τα Νοσοκομεία Κιλκίς και Κέρκυρας, όπου ασθενείς προσήλθαν στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων, ζητώντας μετ’ επιτάσεως να εξετασθούν και μάλιστα κατάπαρέκκλιση της προτεραιότητας, προκαλώντας αναστάτωση με θλιβερή κατάληξη και έκτροπα. Τα περιστατικά αυτά είναι προϊόντα της ελλιπούς φύλαξης των νοσοκομείων λόγω περικοπών αλλά και της ταλαιπωρίας που υφίστανται επισκέπτες και συνοδοί, εξαιτίας της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, η οποία γεννά εκνευρισμό και οργή με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα, ώστεπαρόμοια περιστατικά να σταματήσουν. Η απαξίωση της Δημόσιας Υγείας και των ηρωικώνεναπομεινάντων υγειονομικών σε αυτήν πρέπει να λάβει τέλος. Κι αυτό θα συμβεί μόνο με μόνιμες προσλήψεις και στελέχωση των Νοσοκομείων της χώρας μας.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να προστατεύσετε από παρεμβατικές συμπεριφορέςτόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική υγεία των άλλοτε καταχειροκροτούμενων υγειονομικών κατά τηδιάρκεια τέλεσης των καθηκόντων τους;

 

  1. Θα προβείτε σε ενίσχυση της φύλαξης των Νοσοκομείων με πρόσληψη ικανού αριθμού προσωπικούφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων από παρεμβατικές συμπεριφορές;

 

  1. Δεδομένου ότι η ταλαιπωρία επισκεπτών και συνοδών, εξαιτίας της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, γεννά εκνευρισμό και οργή με τα γνωστά αποτελέσματα, τι προτίθεσθε να κάνετε, αναφορικά με τηνευρυθμία και ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων μας;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥΣΥΜΕΩΝ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!