Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

«Διατροφή για υγιή καρδιά»

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα.

Τα ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής, σε συνδυασµό µε την έλλειψη άσκησης, την παχυσαρκία, τη

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ- Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12
Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

γήρανση, τη γενετική προδιάθεση και το κάπνισµα µεταξύ άλλων, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας απ’τους βασικούς πυλώνες πρόληψης καθώς μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υψηλής χοληστερόλης, του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καταστάσεις που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η µεσογειακή δίαιτα έχει µελετηθεί ευρέως για τις καρδιοµεταβολικές της ιδιότητες και τα ευεργετικά αποτελέσµατα που προσφέρει γενικότερα στην υγεία. 
Μέχρι τώρα, τα κύρια οφέλη της µεσογειακής δίαιτας σχετίζονται µε τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, του λιπιδαιµικού προφίλ, του µεταβολισµού της γλυκόζης, των αρρυθµιών και του µικροβιακού εντέρου. 
Σύμφωνα με μελέτες, τα ευεργετικά αποτελέσµατα προέρχονται λόγω των συνεργιστικών επιδράσεων ποικίλων θρεπτικών συστατικών της µεσογειακής διατροφής και όχι ενός µεµονωµένου συστατικού. 

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες συνιστούν την αυξημένη κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια.
Τα κυριότερα ευεργετικά τρόφιµα της µεσογειακής διατροφής είναι:

  • Το ελαιόλαδο: Βελτιώνει σηµαντικά την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.
  • Οι φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και όσπρια: Μειώνουν τη συγκέντρωση χοληστερόλης και βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση.
  • Οι ξηροί καρποί: βελτιώνουν το λιπιδαιµικό προφίλ.
  • Η µέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού: Έχει καρδιοπροστατευτικά αποτελέσµατα µέσω αντιαιµοπεταλικών, αγγειοδιασταλτικών και αντιφλεγµονωδών ιδιοτήτων.
  • Τα αντιοξειδωτικά µέσω φρούτων και λαχανικών, με ισχυρή αντιφλεγµονώδη δράση.
  • Πολλαπλές βιοδραστικές ενώσεις, όπως ωµέγα-3 λιπαρά οξέα, λυκοπένιο και πολυφαινόλες: Μειώνουν τα επίπεδα LDL και βελτιώνουν τους δείκτες φλεγµονής και οξειδωτικού στρες.
  • φυτικές στερόλες: Μειώνουν τη LDL κατά περίπου 6%-15%.
  • Το τσάι: Bελτιώνει την αρτηριακή λειτουργία
  • Αντίθετα: Συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, είναι το κόκκινο κρέας και κυρίως τα επεξεργασμένα κρέατα, τα αλλαντικά, τα τηγανητά, η μαργαρίνη, τα επεξεργασμένα ψωμιά και σνακ, τροφές πλούσιες σε κορεσμένα, τρανς λιπαρά και νάτριο.

Είναι προφανές ότι ακόµη και κάποιες µικρές, εύκολα εφαρµόσιµες και διατηρούµενες αλλαγές στην διατροφή μας, σε συνδυασµό µε έναν δραστήριο τρόπο ζωής µπορούν να έχουν σηµαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς μας και όχι μόνο.

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 1ης-3-2022 της ΚΣ 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!