Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Διατροφική για γερό ανοσοποιητικό σύστημα

Μαζί με τα πρωτοβρόχια άρχισαν και οι πρώτες ιώσεις. Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για την καλή υγεία, το μόνο βήμα που μπορείς να κάνεις είναι να διατηρήσεις φυσικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα ισχυρό και υγιές είναι να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κάθε μέρος του σώματος,

Μαρία Πέζαρου*

συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού μας συστήματος, λειτουργεί καλύτερα όταν προστατεύεται από περιβαλλοντικές επιθέσεις και ενισχύεται από βασικές στρατηγικές:
1.Διατροφή: Καθημερινή και υψηλή πρόσληψη σε φρούτα και λαχανικά.
2.Σωματικό βάρος: Διατήρησε ένα υγιές σωματικό βάρος καθώς και σωματικό λίπος ανάλογα με το φύλο και την ηλικία σου.
3.’Υπνος: Το ανοσοποιητικό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν δεν κοιμόμαστε επαρκώς 6-8 ώρες ανά ημέρα.
4.Υγιεινή: Τήρηση των κανόνων υγιεινής όπως συστηματικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να αποτρέψει κάποιες λοιμώξεις.
5.Άσκηση: Βάλε την άσκηση στη ζωή σου σε τακτική βάση.
6.Αλκοόλ: Εάν καταναλώνεις αλκοόλ, να πίνεις μόνο με μέτρο, 1 ποτήρι για τις γυναίκες και ως 2 ποτήρια για τους άνδρες.
7.Στρες: Προσπάθησε να ελαχιστοποιήσεις το στρες.
8.Άλλοι εξωτερικοί παράγοντες: απόφυγε και διάκοψε το κάπνισμα και την έκθεση σε επιβαρυμένο περιβάλλον, κ.α.
Μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας μέσω της διατροφής;
Αυτός ο πολυσύνθετος μηχανισμός άμυνας φαίνεται πως επηρεάζεται και ενισχύεται πολύ από τις βιταμίνες και για αυτό το λόγο ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι και η διατροφή όπως προαναφέρθηκε και πιο πάνω.
Πιο συγκεκριμένα, μελέτες μέχρι σήμερα τονίζουν τη σημαντικότητα της σωστής και ισορροπημένης διατροφής η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες τροφές όπου η διατροφική τους αξία να είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και άλλα σημαντικά ιχνοστοιχεία.
Μια διατροφή που περιέχει τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό. Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας είναι πως βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι φυσικά στοιχεία και προϊόντα του μεταβολισμού και οδηγούν στην αποδόμηση και φθορά των κυττάρων. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ο καπνός και η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι παράγοντες που πυροδοτούν την παραγωγή των ελεύθερών ριζών.
Οι πιο γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη A, η βιταμίνη E, το β-καροτένιο και το σελήνιο. Αυτά τα σημαντικά μικροθρεπτικά τα συναντάμε κυρίως στα φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το ακτινίδιο, οι κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο καθώς και σε προϊόντα και δημητριακά ολικής άλεσης κ.α.
Άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Πρωτεΐνη: Άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά, θαλασσινά, όσπρια
Ψευδάργυρος: Κρέας, συκώτι, δημητριακά ολικής άλεσης, τυρί, γαλακτοκομικά προϊόντα
Σελήνιο: Σαρδέλες, αυγά, κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης, βραζιλιάνικα καρύδια
Βιταμίνη D: Λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός), γάλα και εμπλουτισμένα τρόφιμα
Βιταμίνη Ε: Ελαιόλαδο, αμύγδαλα, ηλιόσποροι
Νερό: Μπορεί η επαρκής πρόσληψη νερού να μη σε προστατεύει άμεσα από τα μικρόβια και τους ιούς, η αποφυγή της αφυδάτωσης όμως είναι σημαντική για τη γενικότερη υγεία.Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και να εμποδίσει τη φυσική σου απόδοση, τη συγκέντρωση, τη διάθεση, την πέψη και τη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών.

 

*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 1ης-10-2022 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!