Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και Μάρθα Γκράχαμ / AΝGELUS LEGATUS

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο εκδηλώσεις με επίκεντρο τον χορό.

Η πρωτοβουλία «Οι Αρχαίοι Ελληνικοί Μύθοι μέσα από τα μάτια της Μάρθα Γκράχαμ» συνδυάζει την κλασική φιλολογία με την τέχνη του σύγχρονου χορού για να ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε η Μάρθα Γκράχαμ την αρχαία ελληνική μυθολογία και τους αρχαίους ελληνικούς ήρωες, καθώς αποτέλεσαν σημαντική πηγή έμπνευσης στο έργο της.

 

Αντλώντας υλικό από την ειδίκευσή της στις Κλασικές Σπουδές και τη μακρόχρονη ενασχόλησή της με το χορό, η Δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου (Phd, Columbia University), Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙ.ΚΕ.ΜΕ.Σ) στο πρόγραμμα College Year in Athens, δημιουργεί αυτό το πρότζεκτ σε συνεργασία με την Καθηγήτρια Τεχνικής και Ρεπερτορίου ΓΚΡΑΧΑΜ, Πένυ Διαμαντοπούλου.

 

Σε κάθε παρουσίαση εναλλάσσονται ομιλία και χορός. Η Δρ. Παπαθανασοπούλου δημιουργεί και παρουσιάζει μια επιμορφωτική ομιλία που επικεντρώνεται σε έναν μύθο, μία θεματική ενότητα ή ένα έργο της Γκράχαμ και εμπεριέχει αποσπάσματα χορευτικών

παραστάσεών της σε συνεργασία με το Martha Graham Dance Center for Contemporary Dance.

 

Το πρότζεκτ υλοποιείται με την υποστήριξη και άδεια του Martha Graham Dance Center for Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη.

 

 

ANGELUS LEGATUS

 

“…αντί να δηµιουργήσουµε µία ελπίδα, δηµιουργούµε ερείπια”

 

[Περικλής Γιαννόπουλος, 1869-1910].

 

Με αφετηρία τους Αγγέλους του Γιάννη Μόραλη και του Michelangelo, αναζητάται αυτή η χαµένη ελπίδα.

 

Έξι άφυλες, µοναχικές φιγούρες τελούν έναν βωβό διαλογισµό σε έναν χώρο κάπου έξω από τον χρόνο. Όπως οι Άγγελοι του Μόραλη, αποτελούν µία διαµεσολάβηση του ανθρώπου προς το θείο και του θείου προς το τρωτό γήινο. Είναι οι πνευµατικοί αγγελιοφόροι των προσευχών, διαταγών, επικλήσεων αλλά ταυτόχρονα και οι ανθρώπινοι απεσταλµένοι των απογοητεύσεων και ελπίδων µας. Είναι οι γέφυρες µε το αιώνιο και το άτρωτο, οι γέφυρες µε έναν άλλο κόσµο που ενέχει την αιωνιότητα και την υπεραξία της ζωής και του θανάτου µας, της µόνιµης συνέχειάς µας µε το σύµπαν. Γίνονται αντιληπτοί και ορατοί υπό τον ήχο της ουράνιας τελετουργικής ατµόσφαιρας του Χερουβικού Ύµνου του Tchaikovsky.

 

Όπως οι χορωδιακές a cappella φωνές, έτσι και αυτές οι αγγελικές µορφές κινούνται σταδιακά σε σύµπνοια και συµπληρωµατικά µεταξύ τους. Έρχονται να αφυπνίσουν µε το σάλπισµα τους την αίσθηση της κοινότητας έναντι της ατοµικότητας. Ο ίδιος ο συνθέτης είχε πει ότι “είναι αδύνατον να µην παρασυρθείς από την ποίηση αυτής της µουσικής, από την έκσταση αυτής της χορωδιακής έκρηξης”.

 

Με την είσοδο της ορχήστρας των εγχόρδων στο Trisagion του Arvo Pärt, η επίκληση αυτών των αγγέλων γίνεται πιο επιτακτική, αποκτάει σταδιακή δραµατουργική κορύφωση. Στις τοιχογραφίες της Cappella Sistina, το πρόσωπο των αγγέλων παραµορφώνεται από το φύσηµα της σάλπιγγας, άλλοι πάλι κινούνται σε πολύ έντονες και τολµηρές συστροφές, προκαλούν κατακλυσµούς και καταστροφές, που όµως τελικά, προαναγγέλλουν το θρίαµβο του Καλού, αποτελούν την απόδειξη ότι η υπόσχεση της σωτηρίας ισχύει πάντα. Η καθαρότητα του ήχου της µινιµαλιστικής µουσικής του Pärt ωθεί τους συγκεκριμένους αγγέλους να κινηθούν µε βίαιη ορµή και ταχύτητα προς το τελικό µήνυµα: σιωπές γεµάτες νόηµα που επιβεβαιώνουν την ορθότητα τόσο του τι συνέβη πριν όσο και του τι έπεται.

 

Καµία σπατάλη, καµία ανάγκη κάποιος να µιλάει χωρίς να έχει κάτι να πει. Ο ήχος µίας και µόνο επαναλαµβανόµενης χορδής. Πνευµατικοί αγγελιοφόροι ή ανθρώπινοι απεσταλµένοι µας καλούν σε δράση.

 

 

 

Δύο παραστάσεις υψηλού επιπέδου με σπουδαίους συντελεστές, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας.

 

 

Φωτογραφίες:

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και Μάρθα Γκράχαμ / AΝGELUS LEGATUS

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 10,00€ / Γενική είσοδος, Ελεύθερη είσοδος για ΑμεΑ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Στο www.corfuif.gr / Ticket Box / Είσοδος Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας

 

ΜΑΡΘΑ ΓΚΡΑΧΑΜ

Η Μάρθα Γκράχαμ (1894-1991) είναι μία από τις σημαντικότερες Αμερικανίδες χορεύτριες και χορογράφους του 20ου αιώνα. Το περιοδικό Time την ανακήρυξε «Χορεύτρια του Αιώνα» το 1998 και η επιρροή της στο χορό θεωρείται αντίστοιχη με την επιρροή του Πικάσο στην τέχνη. Πρωτοπόρος στη δημιουργία και την ανάπτυξη του σύγχρονου χορού, δημιούργησε την πρώτη συστηματική τεχνική σύχρονου χορού η οποία έχει συγκριθεί ακόμα και με το κλασικό μπαλέτο ως προς την έκταση και το μέγεθός της.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: LAΒYARD PRODUCTIONS / CONTACT: info@corfuif.gr

CREATIVE DIRECTOR: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & MEDIA RELATIONS:

ΝΙΚΟΣ ΕΡΗΝΑΚΗΣ – ΣΕΜΗ ΨΙΛΟΓΙΑΝΝΗ semi.psilogianni@gmail.com / 6977222455

LINKS: Official website

Follow ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Facebook / Instagram / YouTube

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

To Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας – ΔΦΚ (Corfu International Festival – CIF) εγκαινιάζει μια νέα πλατφόρμα καλλιτεχνικής έκφρασης και αλληλεπίδρασης, με τη συμμετοχή κορυφαίων και καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Ένα φεστιβάλ πολυδιάστατο, πολυπολιτισμικό, πολυπρόσωπο, με γνώμονα τη συμπερίληψη και το σεβασμό προς τη διαφορετικότητα και με το κερκυραϊκό στίγμα ως κύριο αποτύπωμα, φιλοδοξεί να προσφέρει μια νέα διάσταση σε αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζαμε ως φεστιβάλ. Πέρα από το περιεχόμενό του, η διαφοροποίησή του εντοπίζεται και στη διάρκειά του. Το ΔΦΚ διαρκεί όλο το χρόνο και προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να περιηγηθούν σε ένα περιβάλλον που πλημμυρίζει ιστορία και ενετική χάρη.

Πολυάριθμες εκδηλώσεις από διαφορετικά πεδία συνθέτουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, με στόχο την εκπροσώπηση από ένα ευρύ καλλιτεχνικό δίκτυο. Μία λίστα πολλαπλών εκφάνσεων πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας που περιλαμβάνει μουσική, θέατρο, χορό, λογοτεχνία και εικαστικά. Ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο, γεμάτο δημιουργικές αντιθέσεις και καρποφόρες εκπλήξεις, που θα φιλοξενήσει σημαντικά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολλά από αυτά και για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας εξελίσσεται δυναμικά σε όλο το νησί με φόντο το αριστοκρατικό και ατμοσφαιρικό σκηνικό της Κέρκυρας που αναδεικνύει το περιεχόμενο των εκδηλώσεων καθώς έχουν επιλεγεί διάφορες τοποθεσίες, όπως η ιδιαίτερη Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, έως το επιβλητικό νεοκλασικό Μον Ρεπό.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας επανατοποθετεί την Κέρκυρα στον πολιτισμικό και τουριστικό χάρτη της χώρας και της Ευρώπης και επιδιώκει να γίνει σημείο αναφοράς και ολιστικής εμπειρίας τέχνης και πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με την πολύτιμη υποστήριξη χορηγών, φίλων και εθελοντών.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!