Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

ΔΣ κεντρικού Δήμου: Είπαν σύσσωμα «όχι» σε Αιολικό Πάρκο στα Διαπόντια

Την-ομόφωνη- αντίθεσή του στην προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας Αιολικού Πάρκου στα Διαπόντια Νησιά, θέμα που προωθεί η κυβέρνηση, εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου στη συνεδρίαση της Τρίτης 21/11.

Η σχετική εισήγηση-ψήφισμα έγινε από τον αντιδήμαρχο Οθωνών και Χωροταξίας – Πολεοδομίας Μίμη Κατέχη. Η πρότασή του εγκρίθηκε με προσθήκες από τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον Γ. Καλούδη. Το παρών στη συνεδρίαση έδωσε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος.

Στην εισήγησή του ο κ. Κατέχης σημείωσε τα  εξής:

Θέτουμε το θέμα σήμερα εκτάκτως στο Δημοτικό μας Συμβούλιο καθώς τέθηκε για δημόσια διαβούλευση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων η καταληκτική ημερομηνία στις 30/11/2023, σε 9 ημέρες δηλαδή, σε ό,τι αφορά την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων μεταξύ των οποίων και στα Διαπόντια Νησιά μας.

Στο σχέδιο, περιλαμβάνεται ένα πολύγωνο εγκατάστασης στη θάλασσα μεταξύ των νησιών μας, των Οθωνών, της Ερείκουσας και του Μαθρακίου. Στην Στρατηγική αυτή Μελέτη προτείνεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος 15mw, με το επικρατέστερο μοντέλο τέτοιας ισχύος να έχει διάμετρο ρότορα 236 μ. και ύψος μέχρι 280 μ. Δηλαδή, το ύψος τους θα υπερβαίνει την υψηλότερη κορυφή της Ερείκουσας και του Μαθρακίου. Επίσης η ίδια μελέτη προβλέπει τη δυνατότητα τοποθέτησης δεκάδων ανεμογεννητριών εντός της περιοχής από τις όποιες ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Το μέγεθός τους είναι σαφές εξαρχής ότι είναι εντελώς δυσανάλογο με το τοπίο της περιοχής μας.

Εμείς, που ζούμε στα νησιά αυτά, που είμαστε επί χρόνια ξεχασμένοι και που η κεντρική εξουσία μας αποκαλεί ακρίτες κατά το δοκούν, ξέρουμε και δηλώνουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον μας αλλά και για την οικονομία και τη ζωή μας. Περιττό να σας αναφέρω ότι ακόμη και η Στρατηγική αυτή μελέτη αναφέρεται σε ορισμένες από αυτές τις συνέπειες.

Ο τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός που αναπτύσσεται στην περιοχή, η θαλάσσια αλιείας με 150 επαγγελματίες ψαράδες που θα χάσουν το αντικείμενο εργασίας τους παντελώς, αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον που απειλείται. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι αντί να κάνουν μελέτες για τις επιπτώσεις αυτές, πριν την συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρουν ότι αυτές θα ακολουθήσουν. Δηλαδή, πρώτα χωροθετούν και μετά θα εξετάσουν το πόσο θα πληγεί ο τόπος μας από τις ανεμογεννήτριες.

Σημειωτέων ότι το συνολικό σχέδιο και η Στρατηγική Μελέτη έγιναν και τίθενται σε διαβούλευση χωρίς να έχει ακόμη θεσπιστεί η Εθνική Χωρική Στρατηγική για το Θαλάσσιο Χώρο και τα προβλεπόμενα Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια.

Επίσης, η Στρατηγική αυτή Μελέτη που τίθεται σε διαβούλευση, συντάχθηκε χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Εκτίμηση των Επιπτώσεων. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις 15 Φεβρουαρίου 2023 έχει στείλει στη χώρα μας αιτιολογημένη γνώμη λόγω της μη συμμόρφωσής της με την οδηγία για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ) κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικών πάρκων. Εξάλλου, προσφάτως η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη συμμόρφωση αυτή και την μη προστασία των οικολογικών δικτύων Natura 2000. Η ορνιθοπανίδα (43 κατηγορίες και πλειάδα ειδών) απειλείται με πλήρη εκτοπισμό, θα θαλάσσια θηλαστικά και οι χελώνες επίσης αλλά και γενικότερα η βιοποικιλότητα της περιοχής μας. Η θέση της ΕυρωπαΪκής Ένωσης είναι ότι η εγκατάσταση τέτοιων έργων πρέπει να είναι μακριά από ευάλωτους οικοτόπους και ευάλωτα είδη και είναι σαφές ότι ούτε αυτό δεν ελήφθη υπόψη στην Στρατηγική Μελέτη που είναι προς διαβούλευση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το προτεινόμενο ΕΠΑΥΑΠ και η ΣΜΠΕ αποκλίνουν σε τεράστιο βαθμό από τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς που ισχύον στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις αποστάσεις των αιολικών πάρκων από τις ακτές. Στο Εθνικό Σχέδιο και την Στρατηγική Μελέτη τηρείται μια ελάχιστη απόσταση 1,5 ΝΜ από την ακτή των Οθωνών, χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η όχληση λόγω του μεγάλου θορύβου από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών. Σημειωτέον ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απόστασης από τις ακτές είναι 14 NM για τα υφιστάμενα έργα και 33 ΝΜ για τα έργα υπό αδειοδότηση!

Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη το συγκοινωνιακό ζήτημα των Διαπόντιων Νησιών μας. Η γραμμή ναυσιπλοίας της περιοχής θα υποστεί τεράστια αλλαγή με δυσμενείς επιπτώσεις, το δρομολόγιο Κέρκυρα-Ιταλία θα παρεμποδιστεί, η συγκοινωνία μεταξύ των Νησιών επίσης καθώς και η συγκοινωνιακή σύνδεση Κέρκυρας με τα Διαπόντια νησιά μας η οποία δεν ελήφθη καθόλου υπόψη στην μελέτη αφού διασχίζει το πολύγωνο της περιοχής που χωροθετείται για την τοποθέτηση του αιολικού πάρκου.

Θεωρούμε ότι δεν τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις βάσει του εθνικού και του ευρωπαϊκού δικαίου και ότι θα έχουμε σοβαρότατες επιπτώσεις στην φυσιογνωμία της περιοχής, της ζωής μας, της οικονομίας του τόπου και του περιβάλλοντος καθώς και στους προστατευόμενους οικοτόπους και τα είδη του δικτύου Natura 2000. Στα Διαπόντια Νησιά περιλαμβάνονται δύο προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000: Η Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά με τον κωδικό GR2230008 και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θαλάσσια περιοχή Διαπόντιων Νήσων με τον κωδικό GR2233001”).

Να επισημάνω, ότι πρόσφατα από την παρούσα δημοτική αρχή ολοκληρώθηκε προμελέτη για την απανθρακοποίηση των Διαπόντιων Νησιών μας και προχωρά η διαδικασία επιμέρους μελετών χρηματοδοτούμενων από την Κομισιών. Η εφαρμογή αυτών των μελετών μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσει μια πραγματική πράσινη ανάπτυξη για τα Διαπόντια Νησιά μας, με σύγχρονα Ευρωπαϊκά δεδομένα που θα δώσουν τη δυνατότητα εφαρμογής ενός πρότυπου μοντέλου φιλικού προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, επιλύοντας χρόνια προβλήματα των νησιών μας (θα δώσει ενεργειακή αυτονομία, οικονομική ανάπτυξη, υποδομές κ.α.). Οι προθέσεις για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή μας αντιτίθενται και σε αυτήν την επιλογή που έχει δρομολογηθεί.

Δεν είμαστε αντίθετοι με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εφόσον αυτές παράγουν καθαρή ενέργεια, συνεισφέρουν στην προστασία και δεν κακοποιούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.

Δεν είμαστε σύμφωνοι όμως με τις πολυχρησιμοποιημένες λέξεις της ανάπτυξης, της πράσινης ενέργειας και τα υποτιθέμενα αντισταθμιστικά οφέλη, όταν αυτά προς όφελος των κατοίκων αλλά εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Η πρακτική που έχει ακολουθηθεί σε άλλες περιοχές της χώρας μας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τα αποτελέσματα αυτής, είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Προτείνω το Δημοτικό μας Συμβούλιο θα δηλώσει ομόφωνα την κάθετη αντίθεσή του στην θέσπιση της ΠΟΑΥΑΠ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων) των Διαπόντιων Νησιών μας, να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα του υπό διαβούλευση σχεδίου ΕΠΑΥΑΠ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων) και της συνακόλουθης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Απαιτούμε την εξαίρεση της θαλάσσιας περιοχής των Διαπόντιων Νησιών μας από κάθε μελλοντική εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σταθμών και επιφυλασσόμαστε για τυχόν νομικές ενέργειες στην περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης.

Η θέση της ΛΑ.ΣΥ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων  σε κατεπείγουσα συνεδρίαση στις 21/11/2023 συζήτησε το θέμα της  εξαγγελθείσας, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρόθεση για τοποθέτηση αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή των Διαποντίων Νήσων (Μαθράκι, Οθωνοί, Ερείκουσα και Διάπλο).

Στην  εισήγησή της η Δημοτική Αρχή πέρα από τις διαπιστώσεις των προβλημάτων που θα δημιουργήσει μια τέτοια εγκατάσταση ανεμογεννητριών, δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και της Ε.Ε., που στο όνομα της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» σπέρνει παντού ανεμογεννήτριες. Παρουσίασαν την μελέτη ως μία «αντικυβερνητική μελέτη» που εμφανίστηκε ξαφνικά και μαγικά, για την οποία τα Υπουργεία δεν έχουν καλή γνώση!!! Άλλωστε, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, οι νόμοι που έχουν ψηφίσει οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και οι οδηγίες της Ε.Ε. για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, είναι σωστοί και καλοί, αλλά επειδή στην προκειμένη περίπτωση στα Διαπόντια Νησιά δεν υλοποιούνται γι’ αυτό και δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην περιοχή. Κάνουν σαν να μην ξέρουν ότι οι νόμοι και γράφονται αλλά και αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα για να εξυπηρετούν τα συμφέρονται των μεγαλοεπιχειρηματιών. Με την στάση της η Δημοτική Αρχή επιβεβαίωσε τις ευθύνες των μέχρι τώρα Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών που αποδέχονται και υλοποιούν αυτές τις πολιτικές και έχουν κάνει και προτάσεις αλλά και βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί ότι η για δεύτερη φορά (η πρώτη φορά ήταν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2009) προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ για την εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου, αποτελεί μία ανοιχτή πρόκληση προς τους κατοίκους των νησιών αλλά και όλης της Κέρκυρας.

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά στην πράξη ότι η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», το μόνο που έχει στον προσανατολισμό της είναι η ολοένα και μεγαλύτερη κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων και των ενεργειακών κολοσσών, την ίδια ώρα που ο λαός πληρώνει και θα πληρώνει πανάκριβο το ρεύμα και το περιβάλλον θα καταστρέφεται.

Ήδη, οι κάτοικοι στα Διαπόντια Νησιά της Κέρκυρας βιώνουν την εγκατάλειψη από τις κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας). Οι κάτοικοί τους έχουν εγκαταλείψει τα 3 νησιά και έχουν γίνει μετανάστες στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η μικρή οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στα 3 νησιά αφορά κυρίως τον τουρισμό για 3-4 μήνες και μικρή αλιευτική δραστηριότητα. Τυχόν εγκατάσταση πλωτών ή σταθερών ανεμογεννητριών θα δυσκολέψει όλες αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες και όσους ζουν από αυτές.

Οι κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να καταδικάσουν την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ σαν συνέχεια των προηγουμένων ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ. Να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που σήμερα λένε ότι τους συμπονούν αλλά στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και να οργανώσουν τη δράση τους.

Να εντείνουν τους αγώνες τους ενάντια στη δημιουργία του θαλάσσιου αιολικού πάρκου, προστατεύοντας το περιβάλλον, την εργασία, το εισόδημα και τη ζωή τους. Να αγωνιστούν για μια ανάπτυξη που θα είναι σε όφελος του λαού, θα παρέχει φθηνή ενέργεια στη λαϊκή κατανάλωση με σεβασμό στο περιβάλλον, θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης όλων των υποδομών και των υπηρεσιών των τριών κατοικημένων νησιών (Μαθράκι, Ερείκουσα, Οθωνοί).

Σε ένα τέτοιο αγώνα  η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συμμετέχει και θα πρωτοστατήσει.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!