Quantcast
ΑΛΙ-ΘΙΝΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Είναι ζήτημα Ελευθερίας

Το πιο μεγάλο του κόσμου είναι η Ελευθερία.

ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Η εσωτερική ελευθερία, αυτή που επιτρέπει στο νου να συλλογάται καλά όπως έγραψε ο ποιητής, στο λόγο να εκφράζει την σκέψη, στα χέρια να κάνουν την πράξη.

Τα πιο μεγάλα πράγματα του κόσμου συνέβησαν με πόθο για ελευθερία και με τη δύναμη της ελευθερίας. Μεγάλοι έρωτες, μεγάλες επαναστάσεις, μεγάλες αποφάσεις, διακηρύξεις, αποκηρύξεις και όσα άλλα συνιστούν σταθμό για τα άτομα, τα σύνολα, τις πόλεις, τα κράτη.

Το να κόψεις το κάπνισμα, είναι πόθος για ελευθερία.

Το να πάρεις αποφάσεις για την πόλη που δε θα αρέσουν σε όλους είναι κι αυτό δύναμη ελευθερίας.

Η πόλη και πάλι στο επίκεντρο.

Διαπιστωμένη ευχάριστα η εργατικότητα της νέας Δημοτικής Αρχής: Αποκαταστάσεις πεζοδρομίων, εξωραϊσμός, σιντριβάνια, μάλλον και Χριστουγεννιάτικο χωριό για τις γιορτές. Καθόλου ασήμαντα αυτά και άλλα, μετά την παρακμιακή πενταετία που ζήσαμε οι Κερκυραίοι.

Η πόλη όμως, στην ουσία, παραμένει καθηλωμένη στο status quo των τελευταίων χρόνων: δύο τρενάκια, έντεκα δίπατα λεωφορεία, εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα κατάληψης από εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα, εκατοντάδες χιλιάδες πλαστικά μπουκαλάκια στα απορρίμματα, χιλιάδες διαμερίσματα για εποχιακή χρήση στο κέντρο.

Από την ένταξη της Παλιάς Πόλης στην UNESCO, έχουν μεσολαβήσει άπειρα δελτία τύπου, ανακοινώσεις επιτροπών, εκπονήσεις μελετών , εγκρίσεις μελετών. Αναβολές και δικαιολογίες. ‘Ωρίμανση της μελέτης’ και ‘έγκριση του κωδικού’. Φωτογραφίες παραγόντων.

Συντήρηση, δηλαδή…

Τα συρτάρια των υπηρεσιών βαραίνουν δύο πολύ σοβαρά, εγκεκριμένα, υπογεγραμμένα, σφραγισμένα Σχέδια: το Σχέδιο του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας και το Σχέδιο Διαχείρισης για την UNESCO.

Η εφαρμογή τους πόση ελευθερία, αλήθεια, θα σήμαινε! Πόσο θα συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας για την οικολογία, για τον πολιτισμό, για την αρμονική συνύπαρξη για την έλλογη χρήση. Πώς θα δημιουργούσε τη δυναμική παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη μιας πόλης που αυτοπροσδιορίζεται! Που δεν υπηρετεί κανέναν. Μιας πόλης ελεύθερης από καιροσκόπους και κερδοσκόπους που δε γνωρίζουν τι σημαίνει όραμα, αλλά μόνο χρήμα.

Αν ξεκλειδωθούν τα συρτάρια και ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρώτο άρθρο των Σχεδίων, τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε για Ελευθερία.

Προς το παρόν, μέσα από τη μούχλα της, επί ετών, συντηρητικής πραγματικότητας, ελπίζουμε ότι η νέα χρονιά μπορεί να τη φέρει.

Μπορεί;

Είναι ζήτημα ελευθερίας.

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 4ης-12-2019 της ΚΣ στη στήλη “Αλι-θινά!”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!