Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση – Βιβλιοπαρουσίαση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών τον Μάη του 1945

Οι Ομάδες Γυναικών Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Φέτος συμπληρώνονται 78 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών, με την είσοδο των Σοβιετικών στρατευμάτων στο Βερολίνο και την οριστική ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. 

Τον Μάη του 1945 ο κόκκινος στρατός προελαύνει στην Γερμανία κι αποκαλύπτει την φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ακολουθούν οι σύμμαχοι, ενώ έχει προηγηθεί ένας επικός αντιφασιστικός αγώνας από αντιστασιακούς σε διάφορες χώρες και στην πατρίδα μας.

Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ που είχαν οργανώσει την Εθνική Αντίσταση και την επιβίωση του λαού, έχουν απελευθερώσει μεγάλο τμήμα της Ελλάδας. 

Η γυναικεία συμβολή στην αντιφασιστική πάλη είναι μαζική και σημαντική. Άλλοτε βρίσκουμε την νέα κοπέλα να οργανώνει τα συσσίτια και την αλληλεγγύη, άλλοτε να σπέρνει, να θερίζει και να κρύβει από τους κατακτητές την σοδειά, άλλοτε να διαδηλώνει αντιμετωπίζοντας τα τανκς κι άλλοτε Ελασίτισσα ζωσμένη τ’ άρματα να πολεμάει στο βουνό. Και πάντα τραγουδάει… 

Στο βιβλίο «9:28» της Αριστέας Σερεμέτη τρεις κοπέλες μια μουσουλμάνα, μια εβραία και μια χριστιανή βρίσκονται στη δίνη του πολέμου. Μέσα από την αγωνιστική τους στάση, περιγράφεται ζωντανά και γλαφυρά η γυναικεία συμβολή στον αγώνα. Ακολουθώντας τα βήματά τους ζούμε την σύγχρονη ιστορία. Τα προσωπικά τους βιώματα από τις διώξεις που υπέστησαν αγγίζουν ευαίσθητες χορδές του αναγνώστη. Αληθινό και καλογραμμένο, το κείμενο συνεπαίρνει και διαβάζεται μονομιάς.  Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας.

  • Κυριακή 7/5 στις 8μμ στο παλιό σχολείο στην Αχαράβη.
  • Δευτέρα 8/5 στις 7:30μμ στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

Και τότε και τώρα, μόνο ο λαός σώζει τον λαό

78 χρόνια μετά διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε…

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!