Quantcast
SLIDERΚΕΝΤΡΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Εκτός προγραμματικών το «Βοήθεια στο σπίτι» -Αγωνία για 49 στην Κέρκυρα

Στον αέρα φαίνεται ότι παραμένει το «καυτό» ζήτημα της μονιμοποίησης των εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Κι αυτό γιατί η νέα υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στην πρόσφατη ομιλία της στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης δεν συμπεριέλαβε για το ζήτημα καμία ρητή αναφορά.

Σε ό, τι αφορά την Κέρκυρα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εργάζονται 49 συμβασιούχοι (κοινωνικοί λειτουργοί, οικιακοί βοηθοί, νοσηλευτές κ.α.) προσφέροντας υπηρεσίες εδώ και 16 χρόνια σε περίπου 3000 ευάλωτους συμπολίτες μας (ηλικιωμένους- ΑμΕΑ κλπ). Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ψηφιστεί σχεδόν ομόφωνα από τη Βουλή (συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ) σχετική τροπολογία για προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ πρόσληψης 3.250 τακτικού προσωπικού.

Μάλιστα μέχρι 30 Απριλίου 2019 έπρεπε οι Δήμοι να τροποποιήσουν τους Οργανισμούς τους, προκειμένου να προβλεφθούν οι αντίστοιχες θέσεις μονίμου προσωπικού. Ο Δήμος Κέρκυρας είχε έγκαιρα τροποποιήσει τον Οργανισμό για να συμπεριλάβει τις 49 μόνιμες θέσεις των εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Ωστόσο έκτοτε ο διαγωνισμός «πάγωσε» λόγω της προεκλογικής περιόδου και τώρα η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν υπάρχει πρόθεση να καταργηθεί Αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας της Δόμνας Μιχαηλίδου, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο τέως Υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,της απηύθυνε σειρά ερωτημάτων, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και το μέλλον του Βοήθεια στο Σπίτι.

Τα σχετικά αποσπάσματα του διαλόγου έχουν ως εξής:

« Ευκλ. Τσακαλώτος: (…) Επίσης, θέλω να θέσω μια διαφορετική ερώτηση για την οικογένεια που χρειάζεται στήριξη.

Έχετε πρόθεση να συνεχίσετε με τις προσλήψεις για το “Βοήθεια στο Σπίτι”, που εμείς έχουμε προωθήσει; Γιατί φαντάζομαι πως ως νέα γυναίκα και νέα Υπουργός δεν θα θέλατε – όπως ο κ. Μητσοτάκης – η γυναίκα να κάνει αυτή τη δουλειά για τους μεγάλους ανθρώπους. Δηλαδή, η γυναίκα, η οποία θα έχει ένα παιδί στο αριστερό χέρι, μια σκούπα στο δεξί χέρι και έναν
υπολογιστή για να δουλεύει από το σπίτι, να κοιτάει και τους μεγάλους ανθρώπους. –

Υφυπουργός: (…) Νομίζω ότι η απάντηση και στις τρεις ερωτήσεις σας είναι “Ναι”, με μια μικρή υποσημείωση ως προς το πώς θέσατε την τελευταία. Δεν νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει καμία τέτοια πρόθεση. Τουναντίον, γι’ αυτό νομίζω ότι μου
εμπιστεύτηκε αυτόν τον ρόλο. (…) Όσο για το “Βοήθεια στο Σπίτι”, όχι, δεν την περιορίζουμε και σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι πρόθεση του Πρωθυπουργού ή του επιτελείου του να βρίσκεται η γυναίκα στην κατάσταση την οποία περιγράφετε. –

Ευκλ. Τσακαλώτος: Θα υπάρχουν αυτές οι θέσεις; Εμείς είχαμε πει για αυτούς που δεν ήταν μόνιμοι, μέσω ΑΣΕΠ να υπάρχουν τρεις χιλιάδες θέσεις για το “Βοήθεια στο Σπίτι”. Ρωτάω αν έχετε πρόθεση να συνεχίσετε με αυτό. – Υφυπουργός: Αυτό που μπορώ να σας πω σίγουρα είναι ότι δεν υπάρχει από τώρα πρόθεση αυτό να καταργηθεί. » Το καλοκαίρι φεύγει….

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη αναμενόνταν να βγει στον αέρα εντός του καλοκαιριού. Ωστόσο το καλοκαίρι φεύγει και όπως φάνηκε από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, το θέμα αυτό δεν ήταν στις προτεραιότητες της νέα κυβέρνησης.

Η νέα Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε για την διασφάλιση πως όλα τα παιδιά έχουν θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και για ενίσχυση του προγράμματος ‘Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ωστόσο δεν έκανε ρητή αναφορά στο ζήτημα της μονιμοποίησης του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” με τις χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Τι προέβλεπε η ρύθμιση για τις προσλήψεις Η ρύθμιση, που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή προέβλεπε την προκήρυξη 3.250 θέσεων εργασίας στους ΟΤΑ, προκειμένου να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο σπίτι», που για δέκα περίπου χρόνια βίωναν τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων τους. Έτσι για να βοηθούν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ προβλέφτηκαν: Ίση μοριοδότηση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας και των ακαδημαϊκών προσόντων.

Για κάθε μήνα προϋπηρεσίας θα δίνεται μία μονάδα ανά μήνα με ανώτατο όριο τους 120 μήνες (έως 120 μονάδες), ενώ η μοριοδότηση του συνόλου των ακαδημαϊκών προσόντων θα φτάνει τις 120 μονάδες. Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, θα δίνονται δύο μονάδες για κάθε τέκνο, ενώ η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου θα μοριοδοτείται με 20 μονάδες.

Ο βασικός κανόνας, ο οποίος ισχύει για τον αριθμό των οργανικών θέσεων που συνέστησε κάθε Δήμος, ήταν ο αριθμός του προσωπικού που απασχολούνταν κατά την έναρξη ισχύος της διάταξης για την ένταξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μόνιμες οργανικές δομές των ΟΤΑ α΄ βαθμού, με δυνατότητα προσαύξησης μέχρι και 7%.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!