Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ελιές, οι πολύτιμες!

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ*

Με σημαντικά οφέλη για υγεία και μακροζωία, οι ελιές και τα προϊόντα τους αποτελούν πολύτιμα συστατικά της καθημερινής μας διατροφής.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ*

Η ελιά είναι ο καρπός του ελαιόδεντρου. Αυτός ο μικρός καρπός περιέχει ποικιλία ευεργετικών θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό.Μαύρες και πράσινες ελιές:
Η διαφορά στο χρώμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ωριμότητα της ελιάς όταν συλλέγεται, αλλά επηρεάζεται επίσης από τις μεθόδους επεξεργασίας.
Οι πράσινες ελιές περισυλλέγονται όταν είναι άγουρες ενώ οι μαύρες ελιές αφήνονται να ωριμάσουν πάνω στο δέντρο.
Η μεγαλύτερη θρεπτική τους διαφορά είναι στην περιεκτικότητά τους σε νάτριο, κυρίως όταν πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα σε άλμη. Οι πράσινες ελιές περιέχουν περίπου το διπλάσιο νάτριο από τις μαύρες ελιές. Γνωρίζουμε ωστόσο, ότι η ποικιλία, ο βαθμός ωρίμασης και ο τρόπος αποθήκευση των ελιών είναι παράγοντες που επηρεάζουν την σύστασή τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά .
Σε γενικές γραμμές, οι μαύρες ελιές έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από τις πράσινες.

Οι ποικιλίες των ελιών παγκόσμια είναι πάρα πολλές. 
H κάθε ποικιλία ελιάς δεν διαφέρει μόνο σε γεύση, αλλά και σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά και κυρίως στα περιεχόμενα αντιοξειδωτικά και στην δραστικότητά τους.

Θρεπτικά συστατικά:

Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: Περίπου το 75% των λιπαρών της ελιάς ανήκουν στην κατηγορία των μονοακόρεστων λιπών . Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων . Μειώνουν την ολική χοληστερόλη και την LDL χοληστερόλη στο αίμα , ενώ αντίθετα συμβάλλουν στην αύξηση της HDL χοληστερόλης. Τέλος, φαίνεται πως προστατεύουν την LDL από οξείδωση, συμβάλλοντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Αντιοξειδωτικές ουσίες : όπως η υδρόξυτυροσόλη, η τυροσόλη, η ελευρωπαίνη, η ελαιοκανθάλη, το σκουαλένιο. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Παίζουν ρόλο στην πρόληψη εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων ενώ μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, στην πρόληψη φλεγμονών καθώς και άλλων νοσημάτων, που συνδέονται με την γήρανση.

Βιταμίνη Α : Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς όρασης, της νευρολογικής λειτουργίας, του υγιούς δέρματος των δοντιών και των οστών και εμπλέκεται στη μείωση των φλεγμονών.

Βιταμίνη Ε : Βασική της λειτουργία είναι να προστατεύει τους ιστούς του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Το σώμα χρειάζεται επίσης βιταμίνη Ε για να βοηθήσει να κρατήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό ενάντια στους ιούς και τα βακτήρια.

Βιταμίνη Κ : βιταμίνη απαραίτητη για την πήξη του αίματος.

Σίδηρος: απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου και για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, παίζει επίσης ρόλο στην παραγωγή νέων κυττάρων, ορμονών και νευροδιαβιβαστών.

Φώσφορος: παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των δοντιών και των οστών και συμμετέχει σε διαδικασίες πολλαπλασιασμού και αναγέννησης των ιστών.

Ασβέστιο : Είναι ζωτικής σημασίας για τη δομή των οστών, για την πήξη του αίματος, για την μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, για τη συστολή των μυών και για την έκκριση ορισμένων ορμονών.

Ψευδάργυρος: Απαραίτητος για τη σύνθεση του DNA και των πρωτεϊνών, συμβάλλει επίσης στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, και στην επούλωση τραυμάτων.

Χαλκός: Οι ώριμες ελιές είναι πλούσια πηγή χαλκού. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και του κολλαγόνου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε , ότι ελιές που έχουν συντηρηθεί σε άλμη περιέχουν αρκετό νάτριο. 

Τι πρέπει να προσέχουμε:

Νάτριο: Οι ελιές που επεξεργάζονται μέσα από διάλυμα άλμης, τόσο οι πράσινες, όσο και οι μαύρες ελιές περιέχουν σημαντική ποσότητα νατρίου. Άρα, άτομα με υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα ή άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές και πρέπει να μην προσλαμβάνουν πολύ νάτριο, καλό θα ήταν να αποφύγουν την κατανάλωση ελιών σε άλμη. 

Επίσης:

– Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωσή τους από άτομα που υποφέρουν από γαστρεντερικά προβλήματα π.χ. έλκος, οισοφαγίτιδα, γαστρίτιδα.
– Επειδή οι ελιές είναι νόστιμες, καταναλώνονται εύκολα και μπορεί να «ξεφύγουμε» στην ποσότητα. Μη ξεχνάτε ότι οι ελιές μπορεί να είναι μικρές, αλλά δεν στερούνται θερμίδων.

 

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet – Στ. Δεσύλλα 12 – Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 14ης-3-2023 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!