Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

“Το χρέος”: Με επιτυχία η παρουσίαση της έκθεσης Σπ. Μουρατίδη στο Σύδνεϋ

Μετά απο πρόσκληση του Greek Festival of Sydney και του Hellenic Lyceum Sydney, ο Σπύρος Μουρατίδης μετέφερε την έκθεσή του: ΄΄το χρέος΄΄ στο Συδνεϋ, στην Αυστραλία, και πραγματοποίησε διάλεξη για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

     Η έκθεση του Σπύρου Μουρατίδη για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής ξεκίνησε το μεγάλο της ταξίδι από το Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, τον Αύγουστο του 2022. Συνέχισε στην Αθήνα, στο Πολεμικό Μουσείο, τον Νοέμβριο του 2022, και στη συνέχεια στο Δήμο Βούλας –Βουλιαγμένης-Βάρης και το Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης και κατέληξε,  πραγματοποιώντας ένα ονειρικό υπερατλαντικό ταξίδι,  στο Σύδνεϋ, στην Αυστραλία!

    Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Μουρατίδης:  Το ταξίδι αυτό έγινε μετά από τιμητική πρόσκληση εκ μέρους του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σύδνεϋ και του Λυκείου των Ελληνίδων του Σύδνεϋ. Ας σημειωθεί ότι το  Ελληνικό Φεστιβάλ του Σύδνεϋ είναι ένας θεσμός που εδώ και 41 χρόνια πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, καλώντας και καλλιτέχνες από την Ελλάδα. Το Ελληνικό Λύκειο  του Σύδνεϋ  ιδρύθηκε το 1951 και έχει πλούσια παρουσία στα πολιτιστικά, και όχι μόνον, δρώμενα της ελληνικής κοινότητας. 

   

 

 

\

Με την άφιξή μας στο αεροδρόμιο του Σύδνεϋ, στο ταξίδι ήμουν με τη σύζυγο Φωτεινή Καρλάφτη, μας υποδέχτηκε  και μας καλωσόρισε η πρόεδρος του Hellenic Lyceum Sydney Liana Vertzagias και η φίλη μας Κυριακή Ορφανός. 

     Στις 24 Φεβρουαρίου,  φιλοξενήθηκα στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό του Sydney 1683 am, για την έκθεση ζωγραφικής μου, αλλά και για τη διάλεξή μου, την οποία πραγματοποίησα λίγες ημέρες αργότερα. Στο στούντιο προσκλήθηκε και η σύζυγος μου Φωτεινή, η οποία μίλησε για τη δική της ερευνητική δραστηριότητα και διδασκαλία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

     Στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, μία ημέρα αργότερα, με τη σύζυγο, δώσαμε συνέντευξη στον δημοσιογράφο κύριο Γεώργιο Τσερδάνη.

 Στις 26 Φεβρουαρίου, έδωσα συνέντευξη   στον Διευθυντή του ελληνικού προγράμματος της δημόσιας αυστραλιανής ραδιοτηλεόρασης SBS,  δημοσιογράφο κύριο Θέμη Καλλό.

     Ας σημειωθεί ότι για τις εκδηλώσεις αυτές (έκθεση και διάλεξη), έγινε εκτεταμένη προβολή στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της ελληνικής παροικίας.

     Στις 27 Φεβρουαρίου, στη N.Smith Gallery, στο Σύδνεϋ, στην Αυστραλία, σε μία αίθουσα με πάρα πολύ κόσμο, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ατομικής μου έκθεσης υδατογραφίας, με θέμα τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ Ioannis Mallikourtis, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Νέας Νότιου Ουαλίας Harry Danalis, η πρόεδρος του Eλληνικού Φεστιβάλ του Σύδνεϋ Nia Kartelis, η πρόεδρος του Hellenic Lyceum Sydney Liana Vertzagias. Μεταξύ των επισκεπτών ήταν και οι εκλεκτοί φίλοι μας: ο παγκοσμίως καταξιωμένος νευροεπιστήμονας Γιώργος Παξινός, η σύντροφός του Μέλπω Λεκατσά και η Κυριακή Ορφανός.

Στις 4 Μαρτίου  την έκθεση επισκέφτηκε ο Σύλλογος Ποντίων  PONTOXENITEAS SYDNEY. Μάλιστα κάποιοι έφεραν τις παραδοσιακές τους στολές . Στο σύλλογο αυτό, ο οποίος έχει πολύπλευρη πολιτιστική δράση, δωρίθηκε ένα έργο μου, προκειμένου να τοποθετηθεί στα γραφεία του Συλλόγου.

     Η έκθεση διήρκησε μία εβδομάδα και, κατά τη διάρκειά της, την επισκέφτηκε μεγάλος αριθμός των ελληνικής κοινότητας και όχι μόνο.

    Επίσης, στις 7 Μαρτίου το απόγευμα, στην πολύ όμορφη αίθουσα του Beta Events, στο κέντρο του Σύδνεϋ, πραγματοποίησα διάλεξη, με θέμα τους Πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κέρκυρα.

Η διάλεξη συνοδεύτηκε με βίντεο, στο οποίο αποδόθηκε, σε διδασκαλία του Πέτρου Γάλλια, από την ηθοποιό Λίζυ Ξανθοπούλου, μία μαρτυρία μου από το τελευταίο μου βιβλίο: «Προφορικές μαρτυρίες προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κέρκυρα».

Στο τέλος της διάλεξης ακούστηκε η φωνή ενός πρόσφυγα πρώτης γενιάς, του Δημήτρη Παναγιωτόπουλου, όπως αυτή καταγράφηκε πριν 30 χρόνια κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου για την εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής. Στο χώρο της διάλεξης τοποθετήθηκαν και 6 έργα μου ζωγραφικής από την έκθεση που πραγματοποίησα στο Σύδνεϋ. Την διάλεξη παρακολούθησαν πολλές προσωπικότητες της ελληνικής παροικίας του Σύδνεϋ. Στη διάλεξη, με τίμησαν με την παρουσία τους και πολλά μέλη της ελληνικής παροικίας, ενώ υπήρχαν και Έλληνες με φορεσιές του Πόντου και άλλων περιοχών της Μικράς Ασίας.

   Οφείλω πολλές ευχαριστίες στο GREEK FESTIVAL OF SYDNEY, στην πρόεδρό του κυρία Nia Kartelis και στο HELLENIC LYSEUM OF SYDNEY και την πρόεδρό του κυρία Liana Vertzagias για την πρόσκλησή τους στο πανέμορφο Σύδνεϋ και για την υποδειγματική τους φιλοξενία. Ευχαριστώ την κυρία Maritsa Dragonas του  HELLENIC LYSEUM για την πολύτιμη βοήθειά της. Ευχαριστώ και  την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του  SYDNEY για την απονομή αναμνηστικού δώρου, καθώς και όλους τους Έλληνες που μας κάλεσαν ακόμα και στα σπίτια τους για να μας δείξουν την αγάπη τους. Η αγάπη και η νοσταλγία των Ελλήνων της κοινότητας για την πατρίδα μας, κάτι που είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζει τους Έλληνες της διασποράς, τις ανακαλύπτει κανείς σε όλο τους το μεγαλείο όταν έρθει σε επαφή μαζί τους. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο κέρδος μας.

Αναχωρώντας από την Αυστραλία, γνωρίζαμε ότι οι δεσμοί μας με την όμορφη αυτή χώρα, μέσω των ανθρώπων που γνωρίσαμε, θα μας έκαναν να νοιώθουμε, παρά την μεγάλη απόσταση από την Κέρκυρα, για πάντα πολύ κοντά.

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!