Quantcast
ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ: Ιούλιος  Τυπάλδος – Πρετεντέρης  

Γράφει ο Βασίλης Κακαβάκης*

Ο Ιούλιος ΤυπάλδοςΠρετεντέρης γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1814 και ήταν Ποιητής. Ήταν γιός του Ιωάννη-Βαπτιστή Τυπάλδου – Πρετεντέρη και της κόμισσας Τερέζας Ριγκέττι. Η σχέση του με τα γράμματα και ειδικότερα με την ποίηση προήλθε λόγω της σπουδαίας μόρφωσης των γονέων του και ιδιαίτερα της μητέρας του. Τις εγκύκλιες σπουδές του έλαβε στην Κεφαλονιά από τον πατέρα του και τις ολοκλήρωσε στην Βερόνα. Στην συνέχεια, πραγματοποίησε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Πάντοβα, την Φλωρεντία και την Πίζα, όπου απέκτησε πτυχίο Νομικής και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ. Το 1839 εντάχθηκε στον Δικαστικό κλάδο, υπηρετώντας ως Ανακριτής και Πρωτοδίκης στην Κεφαλονιά και στην Κέρκυρα. Αργότερα, το 1852 μετατέθηκε στην Ζάκυνθο αναλαμβάνοντας Πρόεδρος Πρωτοδικών. Είχε δημοσιεύσει δικαστικές μελέτες στο περιοδικό «Giornale di legislazione». Επανήλθε στην Κέρκυρα το 1862 λόγω του διορισμού του ως μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου της Δικαιοσύνης. Στην Κέρκυρα γνωρίστηκε με τον ποιητή Γεράσιμο Μαρκορά. Το χρονικό διάστημα όπου διέμενε στο νησί αντιμετώπισε κάποια προβλήματα υγείας, παραιτήθηκε και εγκαταστάθηκε στην Ιταλία. Το 1881 επέστρεψε  στην Κέρκυρα, όπου απεβίωσε το 1883. 

     Ο Ιούλιος Τυπάλδος ήταν νυμφευμένος με την Λουίζα δε Ρώσση. Το συγγραφικό του έργο διακρίνεται στα διάφορα ποιήματα της πρώτης συλλογής (1856), τα οποία είναι αφιερωμένα στον Διονύσιο Σολωμό, στα εκτός της συλλογής ποιήματα, στις αποσπασματικά σωζόμενες τραγωδίες, στα πεζά του κείμενα και στην αλληλογραφία του. Το ποιητικό του έργο περιλαμβάνει λυρικά με ρομαντικό πνεύμα και επικολυρικά με σύγχρονα και ιστορικά.

Πηγές: Επτάνησος και Επτανησιακές Προσωπικότητες (Παναγή Αντίπα) σ. 43, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου(http://www.ekebi.gr/frontoffice/popup.asp?cpage=NODE&cnode=461&t=578). 

 

*Είναι υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Κερκυραίων Ιστορία», αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»

**Δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο κυκλοφορίας της “Κ.Σ.” 22/02/2023

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!