Quantcast
ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Πάνος Αραβαντινός ** (Γράφει ο Βασίλης Κακαβάκης*)

 
 
Ο Πάνος Αραβαντινός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1886 αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Ήταν ζωγράφος, σκηνογράφος. Αρχικά σπούδασε στο Πολυτεχνείο, απογευματινά μαθήματα ζωγραφικής. Συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Ταξίδεψε στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές, εκεί συναντήθηκε με τον Δημήτρη Γαλάνη, με την βοήθεια του οποίου άρχισε να δημοσιεύει σκίτσα του στα γαλλικά περιοδικά. Το 1908 επέστρεψε στην Αθήνα όπου γνώρισε τον Σπύρο Σαμάρα που αναγνώρισε την αξία του και διέδωσε το έργο του. Ήταν άγαμος και άτεκνος. Ο Αραβαντινός δημιούργησε σκηνικά και κοστούμια για έναν αριθμό παραστάσεων. Ανάμεσά τους ήταν η γνωστή τότε επιθεώρηση «Ξιφίρ Φαλέρ». Επίσης σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για τρεις οπερέτες του Σαμάρα (τα σκηνικά για την οπερέτα «Ο πόλεμος στον πόλεμο» είχαν κατασκευαστεί στη Γερμανία, προκαλώντας το θαυμασμό και το ενδιαφέρον για το έργο του Αραβαντινού).

Το 1910, ο Αραβαντινός βραβεύτηκε για το έργο «Το προσκύνημα των Μάγων» από τις Ακαδημίες του Βερολίνου και Μονάχου. Το 1912, επέστρεψε στην Ελλάδα και πήρε μέρος στις μάχες στα μέτωπα των Βαλκανικών πολέμων. Απεβίωσε στο Παρίσι στις 4 Δεκεμβρίου 1930.
Το 1982, ιδρύθηκε στον Πειραιά Μουσείο ζωγραφικής Πάνου Αραβαντινού που εκτίθενται 1300 έργα σε μόνιμη έκθεση τα οποία τα είχε κληροδοτήσει ο ίδιος στον Δήμο Πειραιώς.
Πηγές: Μουσείο Σκηνογραφίας Πειραιά Πάνου Αραβαντινού

**Είναι υπεύθυνος της ιστοσελίδας
*Μία κερκυραϊκή ιστοσελίδα που ασχολείται με την Ιστορία τον Πολιτισμό, την Τέχνη και την ευρύτερη ενημέρωση του τόπου.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!